Свет

Након убиства Хасана Насрале: Блиски исток на ивици амбиса

Насралино убиство представља кулминацију најновијег сукоба Израела и Хезболаха, који тиња од када је та либанска милитантна група започела са ударима на север Израела у одговору на избијање рата у Гази почетком прошле године
Након убиства Хасана Насрале: Блиски исток на ивици амбиса© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Након убиства дугогодишњег лидера Хезболаха Хасана Насрале Либан, Иран и Израел се налазе на раскрсници, а читав Блиски исток могао би да западне у стање хаоса, пише руски политиколог Мурад Садигзаде за РТ интернешенел.

Насралино убиство представља кулминацију најновијег сукоба Израела и Хезболаха, који тиња од када је та либанска милитантна група започела са ударима на север Израела у одговору на избијање рата у Гази почетком прошле године.

Израелске власти су више пута нагласиле да ће сваки напад са севера довести до оштрог одговора и почеле су да појачавају ударе на положаје Хезболаха, укључујући и његово седиште у Бејруту.

Скоро годину дана након почетка сукоба у Гази, тензије дуж либанско-израелске границе су се појачавале, а упркос дипломатским напорима и покушајима посредничких земаља као што су САД и Француска да успоставе прекид ватре, обе стране су наставиле са ударима, истиче Садигзаде.

Насралино убиство представља кулминацију досадашњих борби и несумњиво ће довести до значајних промена у регионалним односима и повећаће ризик од ширег конфликта између Израела, Либана и Ирана.

Хезболах је објавио да ће наставити са борбама, али након што су израелске снаге током претходних годину дана успеле да елиминишу 18 високорангираних званичника и официра тог покрета, укључујући и самог Насралу, он ће вероватно бити осетно ослабљен.

Да ли Израел може да елиминише Хезболах?

Садигзаде наводи да су израелске операције против Хезболаха за циљ имале не само слабљење те либанске организације, већ и јачање подршке израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу у самом Израелу.

Како је недавно писао "Фајненшел тајмс", рејтинг владајуће партије Ликуд последњих месеци се значајно поправио и вратио се на нивое од пре 7. октобра 2023, те је та партија данас поново најпопуларнија у Израелу. Очигледно је да ће се елиминација Насрале позитивно одразити на Нетанјахуову популарност.

Други циљ израелског премијера је слабљење иранског утицаја у региону, а пошто Хезболах важи за најближег сарадника Техерана у израелском комшилуку, елиминација лидера тог покрета је од кључног значаја за постизање тог циља.

Према наводима "Џерузалем поста", израелска војна команда је наредила мобилизацију две бригаде резервиста и њихово распоређивање дуж северне границе, што указује да се Израел спрема за копнену операцију у Либану. То би, међутим, могло да има негативне последице по израелску безбедност, пошто је Хезболах, као и палестински Хамас, организација заснована на идеји отпора Израелу и Западу, додаје Садигзаде.

Он указује да елиминација лидера Хезболаха неће довести до његовог нестанка, већ да би могла да радикализује присталице тог покрета. Као потенцијални наследник Насрале помиње се његов рођак и члан извршног одбора Хашим Сафедин.

Међународно окружење ће такође остати запаљиво, пре свега Нетанјахуовог радикалног приступа. Подршка акцијама владе међу Израелцима расте, посебно међу десничарским политичким фракцијама које ове мере виде као кораке ка јачању националне безбедности.

Текуће акције Израела против Хезболаха, укључујући потенцијалну инвазију на Либан, могле би да доведу до значајних војних губитака за израелску војску, пошто је либанска група напреднија од Хамаса, са способностима које су биле очигледне чак и у рату 2006. године.

Либан и Иран на раскрсници

Насралино убиство посебно је значајно за Либан, који очекују тешки дани и недеље. Више од 700 људи је страдало у израелским нападима на ту земљу само у последњих недељу дана.

Садигзаде истиче да би Насралина смрт могла да повећа већ постојеће поделе у либанском друштву. Та држава се већ деценијама суочава са економском кризом и политичком парализом, а Хезболах игра кључну улогу у њеном политичком систему.

Насралино уклањање могло би да се посматра као слабљење од стране унутрашњих противника, што би потенцијално довело до борбе за моћ и прерасподелу сфера утицаја, додатно оптерећујући ионако крхку владу.

Док неки тврде да би ови догађаји могли да уједине либански народ против Израела, горке последице грађанског рата сугеришу да су либанске елите дубоко подељене, што чини национално јединство пред спољном агресијом мало вероватним.

Насралина смрт имаће значајне последице и по ирански утицај у региону. Иран је користио Хезболах као оруђе за пројектовање своје моћи широм Либана, Сирије и Ирака. Губитак Насрале могао би да ослабити ту алатку, али такође пружа прилику Ирану да очаја контролу над новим вођством Хезболаха.

Реакција Ирана на Насралино убиство је сложена, јер Техеран разуме да овај догађај угрожава његове стратешке интересе у региону. Док иранска влада традиционално подржава Хезболах као кључног савезника у његовој борби против Израела, она је свесна да директна конфронтација може довести до рата не само са Израелом већ и са САД.

С обзиром на постојеће економске и социјалне изазове у земљи, иранско руководство жели да избегне сукобе великих размера који би могли да дестабилизују тамошњу власт.

Ипак, Иран се налази под притиском како од савезника тако и од сопственог становништва да одговори на Насралину смрт. С друге стране, нови ирански председник Масуд Пезешкијан жели да нормализује односе са САД, како би Вашингтон ублажио санкције против Исламске републике.

Дакле, Иран се нашао на раскрсници: с једне стране, мора да одговори на удар по свој углед и утицај, док са друге мора да буде опрезан да се не уплете у рат који би могао да угрози његово постојање, закључује Садигзаде.

Ова деликатна ситуација може навести Техеран да настави да подржава своје савезнике, јачајући своју регионалну позицију без упуштања у директан сукоб са Израелом и САД.

image