Свет

Папа: Жртве сексуалног злостављања свештенства у Белгији заслужују веће надокнаде

Папа Француска су током посете Белгији позвали и белгијски краљ Филип и премијер Александер де Кро да учини више да помогне жртвама злостављања
Папа: Жртве сексуалног злостављања свештенства у Белгији заслужују веће надокнаде© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Папа Франциско рекао је данас жртвама сексуалног злостављања које је починило католичко свештенство у Белгији да заслужују већу финансијску надокнаду, наводећи да су износи који су им до сада додељени "премали".

Папа је то рекао по повратку за Рим из посете Белгији, током које су политички лидери те земље затражили од њега да предузме конкретније акције за решавање злостављања у католичкој цркви, да је црква посвећена томе да помогне онима који су доживели злостављање, пренео је Ројтерс.

"Морамо се побринути за оне који су злостављани и казнити насилнике", рекао је папа.

Према његовим речима, износи надокнаде за жртве злостављања, који су се кретали од 2.500 евра до 25.000 евра, у зависности од тежине злостављања, нису одговарајући.

Папа Француска су током посете Белгији позвали и белгијски краљ Филип и премијер Александер де Кро да учини више да помогне жртвама злостављања.

На двочасовном састанку са жртвама сексуалног злостављања у петак, папа је
такође замољен да се размотри питање финансијских обештећења за жртве.

"Нисмо говорили о износима као таквим, али смо веома јасно указали на чињеницу да је оно што је до сада постигнуто и добијено потпуно недовољно", рекла је једна од жена које су доживеле сексуално злостављање католичког свештенства, а које су присуствовале састанку који је одржан у ватиканској амбасади у Бриселу.

Жртве злостављања белгијског свештенства добиле су новчана средства као
компензацију преко посредничког тела које је основала црква након истраге из 2010. године током које је откривено широко распрострањено злостављање које је трајало деценијама.

Арбитражни центар је усвојио укупно 507 тужби које су поднеле жртве злостављања и доделио је укупно три милиона евра одштете.

Папа Француско је као свој приоритет поставио решавање сексуалног злостављања у католичкој цркви и формирао прву папску комисију која се бави тим питањем.

Такође је инсталирао глобални систем за пријаву сумњи да постоји сексуално злостављање које спроводе католички свештеници.

image