Свет

Осло: Норвешка разматра изградњу ограде на граници са Русијом по угледу на Финску

Финска влада је затворила све граничне прелазе из Русије у Финску крајем 2023. године
Осло: Норвешка разматра изградњу ограде на граници са Русијом по угледу на Финску© Lise Aserud/NTB Scanpix via AP, File

Норвешка би могла да постави ограду дуж дела или целе границе са Русијом чија је укупна дужина 198 километара, као што је то урадила Финска дуж руско-финске границе, изјавила је норвешка министарка правде Емили Мел.

Мел је рекла у интервјуу за норвешки јавни емитер НРК да норвешка влада тренутно разматра неколико мера за јачање безбедности на граници са Русијом на северу Арктика, као што су постављање ограде, повећање броја граничног особља и појачавање надзора, пренео је АП.

"Уколико се безбедносна ситуација у деликатној арктичкој области погорша, норвешка влада је спремна да затвори границу у кратком року", навела је Мел која је овог лета посетила Финску да би била упозната са тим како се поставља ограда дуж целе финско-руске границе чија је дужина 1.340 километара.

Финска влада је затворила све граничне прелазе из Русије у Финску крајем 2023. године након што је више од 1.300 миграната из трећих земаља без одговарајуће документације или виза ушло у ту земљу за три месеца, само неколико месеци након што је постала чланица НАТО-а.

image