Свет

Мерц: Украјина никада не може да победи Русију, то савезницима није циљ

"Морамо учинити све да Русија види наставак рата војном силом као безнадежан, а ми смо прилично далеко од тога", рекао је лидер немачких конзервативаца, који је недавно номинован за кандидата за канцелара на изборима у јесен 2025. године.
Мерц: Украјина никада не може да победи Русију, то савезницима није циљ© Photo by Guido Kirchner/picture alliance via Getty Images

Фридрих Мерц, лидер немачког конзервативног блока ЦДУ/ЦСУ, највеће опозиционе снаге у Бундестагу, изјавио је данас да савезници Украјине никада нису као циљ имали победу Кијева у рату против Русије.

"Био сам мишљења, а канцелар (Олаф Шолц) је нешто слично изјавио три дана након почетка рата, да ми заправо сада помажемо Украјини не да добије овај рат, већ да га не изгуби. Украјина никада не може да победи Русију, то никада није био циљ", рекао је Мерц у интервјуу за "Билд".

Он је додао да за њега победа значи да Украјина "мора да поврати суверенитет над територијом, а Русија мора да престане да напада ту земљу".

"Морамо учинити све да Русија види наставак рата војном силом као безнадежан, а ми смо прилично далеко од тога", рекао је Мерц, који је недавно номинован за кандидата за канцелара на изборима у јесен 2025. године.

Оценио је да је две и по године после почетка рата ситуација тешка.

Мерц је у јуну позвао на мировне преговоре са Русијом и одбио да поново захтева од савезне владе да Кијев снабде ракетама Таурус, али је у јулу подржао испоруку борбених авиона Украјини, напомињући да Украјинцима треба помоћи да обнове суверенитет над својим ваздушним простором.

image