Свет

УЖИВО ИДФ покренуо копнену офанзиву? Либанска војска се повукла с границе (ВИДЕО)

Вашингтон је обавештен да Израел планира "ограничену" офанзиву на Либан

Ускоро би требало да почне следећа фаза рата дуж јужне границе Либана, изјавио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

Израелски медији преносе да је у питању "ограничена" офанзива на Либан.

Израел је, такође, обавестио САД да намерава да покрене ограничени копнени упад у Либан, за који исти амерички званичник тврди да би могао да почне за неколико сати.

Након процене ситуације, области Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади на северу Израела проглашене су затвореном војном зоном. Улаз у ова подручја је забрањен, преноси "Тајмс ов Израел".

Претходно, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да је у ваздушним ударима извршеним протекле ноћи уништено више десетина локација у долини Бека које држи либанска, проиранска милитантна група Хезболах.

Медији преносе да је јутрос први пут од 2006. израелска војска напала центар Бејрута.

  • 30. сеп 2024 • 21:13

    21:13

    Либански медији: Израел бомбардовао село код границе

    Либански медији јављају да је село Вазани, у близини границе, на удару жестоких израелских напада.

    Извештаји о бомбардовању појавили су се док се очекује израелска офанзива на јужни Либан.

  • 20:47

    Либанска војска се повукла са бројних положаја на југу земље

    Либанска војска се повукла са бројних положаја на југу земље у близини границе са Израелом, јавља Ројтерс позивајући се на локалне становнике и изворе из оружаних снага.

    "Виђена је либанска војска како се повлачи са бројних положаја на јужној граници са Израелом", пише Ројтерс.

    Према писању појединих Телеграм канала специјализованих за војне теме, на делу положаја које је напустила, либанску војску су заменили борци Хезболаха, међутим за сада нема званичне потврде ове информације.

  • 20:19

    Израел прогласио три области за "затворену војну зону": Артиљерија ИДФ-а гранатира места у Либану

    Након процене ситуације, области Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади на северу Израела проглашене су затвореном војном зоном. Улаз у ова подручја је забрањен, преноси "Тајмс оф Израел".

    Истовремено, појавиле су се вести да је израелска артиљерија започела са гранатирањем насеља Ел Вазани и Ел Хиам, док се на стотине тенкова ИДФ распоређује ради напада на Либан.

  • 20:15

    Лазарини негира да је Абу ел-Амин био командант Хамаса

    Генерални комесар палестинске агенције УН за избеглице (УНРWА) Филипе Лазарини данас је негирао да зна да је њен запослени Фатех Шериф Абу ел-Амин био командант Хамаса у Либану и позвао државе широм света да се супротставе израелскима нападима на ту агенцију.

    Командант палестинске милитантне групе Хамас у Либану, Фатех Шериф, убијен је у израелском ваздушном нападу, саопштила је палестинска милитантна група Хамас, пренео је Ројтерс.

    Он је суспендован са посла у УНРWА у марту након оптужби у вези са његовом политиком, рекао је Лазарини новинарима у Женеви.

    "Никад раније нисам чуо реч командант. Оно што вам је данас очигледно, јуче није било очигледно", истакао је Лазарини.

  • 20:12

    Борељ: Од суштинског значаја да се избегне додатна војна интервенција у Либану

    Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је данас да је од суштинског значаја избећи било какве додатне војне интервенције у Либану.

    "Свака даља војна интервенција драматично би погоршала ситуацију и то се мора избећи," изјавио је Борељ након ванредне видео конференције министара спољних послова ЕУ.

    Израел је данас упозорио Иран да "нигде на Блиском Истоку није изван његовог домашаја" и наговестио могућност копнене инвазије на Либан након што је прошле недеље убио вођу Хезболаха Хасана Насралу, групе коју подржава Техеран у предграђу Бејрута.

  • 20:08

    Ердоган позвао муслиманске земље да се удруже

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би Генерална скупштина Уједињених нација требало да препоручи употребу силе против Израела, у складу са резолуцијом коју је донела 1950. године, ако Савет безбедности УН не успе да заустави нападе Израела у Гази и Либану.

    Oн је позвао муслиманске земље да предузму економске, дипломатске и политичке кораке против Израела како би га притисли да прихвати прекид ватре.

    Ердоган је додао да ће израелски напади бити усмерени и на њих ако га ускоро не зауставе.

  • 18:34

    Блинкен: Насрала био "брутални терориста"

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је убијени лидер покрета Хезболах Хасан Насралах био "брутални терориста међу чијим бројним жртвама су били и Американци, Израелци, цивили у Либану, Сирији, као и многи други".

    Током министарског састанка о наношењу пораза Исламској држави (ИСИС) у Вашингтону, Блинкен је казао да је Хезболах под вођством Насралаха терорисао људи широм региона и спречио Либан да у потпуности напредује као земља, преноси "Ej-Би-Си њуз".

    "Либан, регион и читав свет су безбеднији без њега", поручио је Блинкен.

    Насралах је убијен у израелском ваздушном удару у јужном Бејруту у петак, што је био до сада најтежи ударац за Хезболах током готово годину дана пограничног конфликта са Израелом.

  • 18:24

    Израел за неколико сати креће на Либан?

    Израел је обавестио САД да намерава да покрене ограничени копнени упад у Либан, за који исти амерички званичник тврди да би могао да почне за неколико сати.

    Он је, наиме, изјавио данас за "Си-Би-Ес њуз" да је Израел обавестио САД да намерава да покрене ограничени копнени упад у Либан, за који је званичник рекао да би могао да почне за неколико сати.

    "У овом тренутку, могу рећи да нема великих копнених активности у Либану", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага мајор Давид Барух новинарима.

    Један од његових колега, капетан Ардам Итах, брзо је додао да су све опције на столу.

    Сличну информацију објавио је и Блумберг.

  • 18:22

    Галант: Ускоро почиње следећа фаза рата дуж јужне границе Либана

    Ускоро би требало да почне следећа фаза рата дуж јужне границе Либана, изјавио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.Ускоро почиње следећа фаза рата 

    Најмање два америчка листа објавила су да су специјалне снаге можда већ извршиле кратке упаде на либанску територију, пренео је Ројтерс.

    "Следећа фаза у рату против Хезболаха ће ускоро почети", рекао је Галант на састанку шефова локалних савета на северу Израела, наводи се у саопштењу његове канцеларије.

  • 14:09

    Британци и Немци позвали своје грађане да се евакуишу из Либана

    Владе Велике Британије и немачке позвале су своје држављане, као и запослене у амбасадама у Либану, да напусте ту државу.

    Како је рекао портпарол британског премијера Кира Стармера, британска влада тренутно се фокусира на обезбеђивање додатних капацитета на комерцијалним летовима како би Либан напустили сви они који то желе.

    Више прочитајте ОВДЕ.

    Немачка је, са друге стране, већ евакуисала особље своје амбасаде из Либана, које није било неопходно, као и чланове њихових породица и немачке држављане који су медицински угрожени.

    Саопштили су да ће дати подршку свима који желе да напусте ту земљу.

image