ИДФ покренуо копнену офанзиву? Либанска војска се повукла с границе (ВИДЕО)

Вашингтон је обавештен да Израел планира "ограничену" офанзиву на Либан

Ускоро би требало да почне следећа фаза рата дуж јужне границе Либана, изјавио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

Израелски медији преносе да је у питању "ограничена" офанзива на Либан.

Израел је већ почео извиђачке операције у Либану, рекао је за Ен-Би-Си њуз неименовани амерички званичник. У "малим копненим мисијама" учествују специјалне снаге ИДФ-а, додао је званичник.

Израел је, такође, обавестио САД да намерава да покрене ограничену  копнену операцију у Либану, за коју исти амерички званичник тврди да би могао да почне за неколико сати.

Након процене ситуације, области Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади на северу Израела проглашене су затвореном војном зоном. Улаз у ова подручја је забрањен, преноси "Тајмс ов Израел".

У међувремену, са терена стижу опречне информације. Док "Тајмс ов Израел" наводи да није тачно да је копнена операција почела, извештач "Ал Џазире" који је данима на југу Либана јавља да се у том подручју чује тешка артиљерија.

Претходно, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да је у ваздушним ударима извршеним протекле ноћи уништено више десетина локација у долини Бека које држи либанска, проиранска милитантна група Хезболах.

Медији преносе да је јутрос први пут од 2006. израелска војска напала центар Бејрута.

30. сеп 2024 • 22:04

"Тајмс ов Израел": Нетачне информације да је израелска офанзива кренула

Портал "Тајмс ов Израел" демантовао је извештаје више медија да је израелска копнена офанзива против Хезболаха у Либану кренула.

Са друге стране, дописник "Ал Џазире" који је данима на терену на југу Либана, јавља да се протеклих сат времена чује интензивна артиљерија.

"Спутњиков" извор из Либана, пак наводи да "још нема померања на граници".

Ен-Би-Си њуз: Израел почео извиђачке операције у Либану

Израел је већ почео извиђачке операције у Либану, рекао је за Ен-Би-Си њуз неименовани амерички званичник. У "малим копненим мисијама" учествују специјалне снаге ИДФ-а, додао је званичник.

Израел је такође, наводно, распоредио пет бригада на границу, али се не очекује да ће све прећи у Либан, додао је званичник.

Према његовим речима, план је да операција буде ограничена у трајању и обиму, циљајући на залихе и оружје Хезболаха, укључујући подземне објекте.

Израел је планирао већу инвазију, али је одустао од тога после консултација са САД.

УНИФИЛ: Израелски напади спречавају патролирање мировних снага УН у Либану

Мировне снаге Уједињених нација из Привремених снага Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) нису биле у могућности да спроведу патроле због интензитета израелских напада, рекао је портпарол УН.

"Наше УНИФИЛ Плаве кациге остају на положају у зони одговорности мисије, док интензитет борби онемогућује њихово кретање и способност да предузму своје задатке", рекао је портпарол генералног секретара УН-а Антонија Гутереша.

Иначе, Привремене снагама УН у Либану броје отприлике 10.000 припадника.

УНИФИЛ је присутан у Либану од 1978. године, када га је успоставило Веће сигурности УН-а.

Хезболах гађао израелске положаје на Голанској висоравни

Либанска група Хезболах саопштила је да су испалили ракете на израелске војне положаје на окупираној Голанској висоравни, јавља "Ал Џазира".

Група је саопштила да је такође испалила крстарећу ракету дугог домета на кибуц Кфар Гилади, као и да су гађали насеље у северном Израелу са "салвом ракета".

Израел званично ћути о офанзиви, политичар на Иксу шаље молитве војницима

Израел званично, за сада, одбија да коментарише копнену офанзиву на Либан, али је високи званичник на Иксу послао молитве за борце ИДФ-а.

Пост лидера странке Шас, Арије Дерија, је можда најближе "потврди" копнене операције против Хезболаха у Либану.

Дери, који је учествовао у раду ратног кабинета, поставио је на Иксу молитву да се заштите трупе које делују "од границе Либана до пустиње Египта", да ИДФ порази непријатеље и победи.

Члан Думе: Израел лукаво увлачи САД у рат

Израел жели да увуче САД у велики рат, рекао је за РИА Новости, члан Комитета за безбедност Думе Адалби Шхагошев.

"Израел сада координише копнену операцију у Либану са Вашингтоном. Ако операција буде одобрена, САД ће пренети рат на своју територију у виду терористичких напада, као што је био случај на почетку века. Израел је повукао лукав политички потез да увуче Сједињене Државе у велики рат", каже Шхагошев.

Либански медији: Израел бомбардовао село код границе

Либански медији јављају да је село Вазани, у близини границе, на удару жестоких израелских напада.

Извештаји о бомбардовању појавили су се док се очекује израелска офанзива на јужни Либан.

Либанска војска се повукла са бројних положаја на југу земље

Либанска војска се повукла са бројних положаја на југу земље у близини границе са Израелом, јавља Ројтерс позивајући се на локалне становнике и изворе из оружаних снага.

"Виђена је либанска војска како се повлачи са бројних положаја на јужној граници са Израелом", пише Ројтерс.

Према писању појединих Телеграм канала специјализованих за војне теме, на делу положаја које је напустила, либанску војску су заменили борци Хезболаха, међутим за сада нема званичне потврде ове информације.

Израел прогласио три области за "затворену војну зону": Артиљерија ИДФ-а гранатира места у Либану

Након процене ситуације, области Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади на северу Израела проглашене су затвореном војном зоном. Улаз у ова подручја је забрањен, преноси "Тајмс оф Израел".

Истовремено, појавиле су се вести да је израелска артиљерија започела са гранатирањем насеља Ел Вазани и Ел Хиам, док се на стотине тенкова ИДФ распоређује ради напада на Либан.

Лазарини негира да је Абу ел-Амин био командант Хамаса

Генерални комесар палестинске агенције УН за избеглице (УНРWА) Филипе Лазарини данас је негирао да зна да је њен запослени Фатех Шериф Абу ел-Амин био командант Хамаса у Либану и позвао државе широм света да се супротставе израелскима нападима на ту агенцију.

Командант палестинске милитантне групе Хамас у Либану, Фатех Шериф, убијен је у израелском ваздушном нападу, саопштила је палестинска милитантна група Хамас, пренео је Ројтерс.

Он је суспендован са посла у УНРWА у марту након оптужби у вези са његовом политиком, рекао је Лазарини новинарима у Женеви.

"Никад раније нисам чуо реч командант. Оно што вам је данас очигледно, јуче није било очигледно", истакао је Лазарини.

Борељ: Од суштинског значаја да се избегне додатна војна интервенција у Либану

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је данас да је од суштинског значаја избећи било какве додатне војне интервенције у Либану.

"Свака даља војна интервенција драматично би погоршала ситуацију и то се мора избећи," изјавио је Борељ након ванредне видео конференције министара спољних послова ЕУ.

Израел је данас упозорио Иран да "нигде на Блиском Истоку није изван његовог домашаја" и наговестио могућност копнене инвазије на Либан након што је прошле недеље убио вођу Хезболаха Хасана Насралу, групе коју подржава Техеран у предграђу Бејрута.

Ердоган позвао муслиманске земље да се удруже

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би Генерална скупштина Уједињених нација требало да препоручи употребу силе против Израела, у складу са резолуцијом коју је донела 1950. године, ако Савет безбедности УН не успе да заустави нападе Израела у Гази и Либану.

Oн је позвао муслиманске земље да предузму економске, дипломатске и политичке кораке против Израела како би га притисли да прихвати прекид ватре.

Ердоган је додао да ће израелски напади бити усмерени и на њих ако га ускоро не зауставе.

Блинкен: Насрала био "брутални терориста"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је убијени лидер покрета Хезболах Хасан Насралах био "брутални терориста међу чијим бројним жртвама су били и Американци, Израелци, цивили у Либану, Сирији, као и многи други".

Током министарског састанка о наношењу пораза Исламској држави (ИСИС) у Вашингтону, Блинкен је казао да је Хезболах под вођством Насралаха терорисао људи широм региона и спречио Либан да у потпуности напредује као земља, преноси "Ej-Би-Си њуз".

"Либан, регион и читав свет су безбеднији без њега", поручио је Блинкен.

Насралах је убијен у израелском ваздушном удару у јужном Бејруту у петак, што је био до сада најтежи ударац за Хезболах током готово годину дана пограничног конфликта са Израелом.

Израел за неколико сати креће на Либан?

Израел је обавестио САД да намерава да покрене ограничени копнени упад у Либан, за који исти амерички званичник тврди да би могао да почне за неколико сати.

Он је, наиме, изјавио данас за "Си-Би-Ес њуз" да је Израел обавестио САД да намерава да покрене ограничени копнени упад у Либан, за који је званичник рекао да би могао да почне за неколико сати.

"У овом тренутку, могу рећи да нема великих копнених активности у Либану", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага мајор Давид Барух новинарима.

Један од његових колега, капетан Ардам Итах, брзо је додао да су све опције на столу.

Сличну информацију објавио је и Блумберг.

Галант: Ускоро почиње следећа фаза рата дуж јужне границе Либана

Ускоро би требало да почне следећа фаза рата дуж јужне границе Либана, изјавио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.Ускоро почиње следећа фаза рата 

Најмање два америчка листа објавила су да су специјалне снаге можда већ извршиле кратке упаде на либанску територију, пренео је Ројтерс.

"Следећа фаза у рату против Хезболаха ће ускоро почети", рекао је Галант на састанку шефова локалних савета на северу Израела, наводи се у саопштењу његове канцеларије.

Британци и Немци позвали своје грађане да се евакуишу из Либана

Владе Велике Британије и немачке позвале су своје држављане, као и запослене у амбасадама у Либану, да напусте ту државу.

Како је рекао портпарол британског премијера Кира Стармера, британска влада тренутно се фокусира на обезбеђивање додатних капацитета на комерцијалним летовима како би Либан напустили сви они који то желе.

Више прочитајте ОВДЕ.

Немачка је, са друге стране, већ евакуисала особље своје амбасаде из Либана, које није било неопходно, као и чланове њихових породица и немачке држављане који су медицински угрожени.

Саопштили су да ће дати подршку свима који желе да напусте ту земљу.

Микати: Влада Либана спремна да потпуности спроведе мировну резолуцију УН

Либанска влада је спремна да у потпуности спроведе резолуцију Уједињених нација (УН) која има за циљ да у оквиру споразума о прекиду рата с Израелом оконча оружано присуство Хезболаха јужно од реке Литани, изјавио је либански премијер у техничком мандату Наџиб Микати.

Микати је рекао да је Либан спреман да у потпуности имплементира Резолуцију Савета безбедности УН 1701 и да распореди војску јужно од реке Литани која се налази око 30 километара од јужне границе Либана, преноси Ројтерс.

Микати је такође рекао да су он и председавајући парламента Набих Бери сагласни да ће избор новог председника и прекид скоро двогодишње празнине на тој функцији, бити могућ само након што се успостави прекид ватре.

Галант припадницима израелских копнених трупа: Употребићемо све, укључујући и вас

Министар одбране Израела Јоав Галант јасно је наговестио да се Израел спрема да покрене копнену офанзиву против Хезболаха у Либану, извештава "Тајмс оф Израел".

"Уклањање Насрале је веома важан корак, али то није све. Искористићемо све могућности које имамо", рекао је Галант војницима 188. оклопне и пешадијске бригаде Голани на северу Израела.

Он је додао да ако неко са друге стране не разуме шта те способности значе, како је навео, то су све способности.

"И ви сте део овог напора. Верујемо да ћете бити у стању да постигнете било шта", додаје он обраћајући се припадницима израелских копнених трупа.

Хезболах: Настављамо борбу, спремни смо за копнену инвазију

Израел врши масакр над цивилима у Либану уз пуну подршку САД, али наставићемо да се боримо и победа ће бити наша, рекао је у обраћању заменик лидера Хезболаха Наим Касем.

Ово је прво обраћање високог званичника овог покрета након убиства лидера либанске милитантне групе Хасана Насрале.

Касем је истакао да је Хезболах спреман за могућу копнену операцију израелских трупа.

Опширније читајте у посебној вести.

Израелска војска се огласила о убиству вође Хамаса у Либану

Израелска војска (ИДФ) издала је саопштење о убиству Фатаха Шарифа Абу ал-Амина, вође Хамаса у Либану, за кога је та организација раније рекла да је убијен у ваздушном нападу.

"Током ноћи, заједничком активношћу ИДФ и Израелске обавештајне службе (ИСА), израелске ваздушне снаге елиминисале су терористу Фатаха Шарифа, шефа либанског огранка терористичке организације Хамас. Шариф је био одговоран за координацију Хамасових терористичких активности у Либану са оперативцима Хезболаха. Он је такође био одговоран за Хамасове напоре у Либану да регрутује оперативце и набави оружје", наводи се у саопштењу, а преноси "Гардијан".

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) потврдила је да је Фатех Шариф био њихов запослени, али да је последњих месеци био под истрагом због својих политичких активности, преноси "Тајмс оф Израел". 

Борељ заказао хитан састанак: Министри ЕУ расправљају о ескалацији у Либану

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сазвао је за вечерас хитан неформални састанак министара спољних послова Европске уније о одговору ЕУ на најновију ескалацију ситуације у Либану, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

"У светлу погоршања ситуације, високи представник је за вечерас сазвао ванредни састанак министара спојних послова путем видео-конференције како би разговарали о ситуацији у Либану", рекао је Стано, преноси агенција РИА Новости.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Сиријски медији: Експлозије на периферији Дамаска, дејствовала ПВО

Сиријски медији преносе да се на периферији престонице Дамаска чују експлозије, као и да се највероватније ради о дејству противваздушне одбране.

Провладин радио Шам ФМ известио је да је ПВО ангажована против непријатељске мете, највероватније дрона, преноси "Тајмс оф Израел". 

Иран упозорио да неће оставити без одговора "криминалне поступке Израела"

Министарство спољних послова Ирана саопштило је данас да та земља неће оставити без одговора "криминалне" поступке Израела.

"Иран неће оставити ниједан од криминалних аката Израела без одговора", рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани на данашњој конференцији за новинаре и прецизирао да се то односи на ликвидације вође Хезболаха Саједа Насралаха и заменика команданта Револуционарне гарде Ирана Абаса Нилфорушана у Либану, преноси Ројтерс.

Ирански председник Масуд Пезешкијан осудио је израелске нападе на регионалне савезнике Техерана уз упозорење да такве акције неће остати без одговора.

Пезешкијан је рекао да Иран мора да подржи Либан након што је Израел напао ту земљу, јавили су ирански државни медији, пренела је раније британска агенција.

Си-Ен-Ен наводи да је неименовани амерички званичник рекао да је Бајденова администрација забринута да би Иран могао да нападе Израел након убиства вође Хезболаха Хасана Насралаха.

УНХЦР: Више од 100.000 људи из Либана прешло у Сирију

Више од 100.000 људи прешло је у Сирију из Либана откако је сукоб између израелских снага и либанске групе Хезболах ескалирао овог месеца, саопштио је данас високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди.

Међу избеглицама има и либанских и сиријских држављама, написао је он на друштвеној мрежи Икс.

УНХЦР пружа помоћ избеглицама које пристижу на четири гранична прелаза, додао је он.

"Фајненшел тајмс": Израелски обавештајци годинама прикупљају обавештајне податке о Хезболаху

Израел годинама прикупља обавештајне податке о Хезболаху, које је могао да искористи последњих недеља, пише "Фајненшел тајмс".

"Током година, израелска обавештајна служба је успела да сакупи базу података о циљевима тако обимну да су у прва три дана израелски ратни авиони покушали да погоде најмање 3.000 циљева за које се верује да су повезани са Хезболахом", наводи се.

Амерички званичник: САД раде с Израелом на одбрани од Ирана

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена забринута је да се планира напад из Ирана након што је Израел убио лидера Хезболаха Хасана Насралаха и ради са Израелом на одбрани, рекао је неименовани амерички званичник, а преноси С-Ен-Ен.

Амерички званичник је одбио да каже какав се напад очекује од Ирана нити да прецизира потезе америчке војске.

Пентагон је у саопштењу у недељу увече саопштио да "ако Иран, његови партнери или његови заступници искористе овај тренутак да циљају америчко особље или интересе САД у региону, Сједињене Државе ће предузети све неопходне мере да бране наш народ".

САД су предводиле мултинационалну одбрану Израела средином априла када је Иран лансирао преко 300 дронова и пројектила на Израел као одговор на израелско бомбардовање високих официра Иранске револуционарне гарде у Сирији.

Последице бомбардовања Бејрута

Израелска војска погодила је стамбену зграду у области Ал-Кола у Бејруту.

Више од 100 људи убијено је у недељу у израелским ударима на Либан, пише Ројтерс, позивајући се на либанско Министарство здравља.

Хамас саопштио да је у удару ИДФ погинуо лидер те групе у Либану Шериф Абу ел-Амин

Палестинска група Хамас саопштила је да је лидер те групе у Либану Фатех Шериф Абу ел-Амин погинуо у израелском нападу на југу Либана.

У саопштењу Хамаса се додаје да је у том нападу погинуло и неколико чланова ел-Аминове породице, преноси Танјуг извештај портала "Тајмс оф Израел".

"Фатех Шериф Абу ел-Амин, вођа Хамаса у Либану и члан руководства покрета у иностранству погинуо је у израелском нападу на његову кућу у кампу Ал-Бас у јужном Либану", наведено је у саопштењу Хамаса.

Званична либанска национална новинска агенција јавила је да је дошло до ваздушног напада близу јужног града Тира.

Тројица вођа палестинске милитанте групе убијена у бомбардовању Бејрута

Палестинска милитантна група Народни фронт за ослобођење Палестине (ПФЛП) саопштила је да су тројица њених вођа убијена у израелском нападу на центар Бејрута рано у понедељак.

То је био први пут да је израелска војска напала центар главног града Либана од 2006. године, преноси "Гардијан".

Народни фронт за ослобођење Палестине, који учествује у борби против Израела, саопштио је да су три висока припадника групе убијена у нападу у Бејруту, а први снимци са места догађаја показују да су два спрата стамбене зграде потпуно разорена.