Из Либана за РТ Балкан: Хезболах ће тек ударити на Израел

Након сахране Хасана Насрале, Хезболах ће гађати све израелске градове, јер Тел Авив мора да одговара зато што бомбардује и убија цивиле, оцењује председник Либанског комитета за мир и солидарност Жамиљ Мухамед Сафија

Након убиства дугогодишњег лидера Хезболаха Хасана Насрале ситуација у Либану је веома опасна, али без обзира на губитак било ког лидера, војног или политичког, Хезболах има алтернативу, каже за РТ Балкан председник Либанског комитета за мир и солидарност, један од оснивача Међународног комитета за солидарност са палестинским народом Жамиљ Мухамед Сафија.

Наиме, након убиства дугогодишњег лидера Хезболаха Хасана Насрале Либан, Иран и Израел се налазе на раскрсници, а читав Блиски исток могао би да западне у стање хаоса. Насралино убиство представља кулминацију најновијег сукоба Израела и Хезболаха, који тиња од када је та либанска милитантна група започела са ударима на север Израела у одговору на избијање рата у Гази почетком прошле године.

Како наводи наш саговорник, Израел наставља да бомбардује стамбене зграде у Бејруту, на југу и другим областима под изговором да је ту скривено оружје Хезболаха, што уопште није тачно.

"Нема сумње да лидер сваке партије има пре свега морални утицај на саму партију и њене присталице, али Хезболах има своју војну, материјалну и логистичку институцију, а одлука увек остаје на Савету Шуре. Хасан Насрала није први који је страдао у борби и неће бити последњи", оцењује наш саговорник.

Према његовим речима, Хезболах има своје "теренске" команданте и добија наређења од заједничког политичког и војног врха.

Жамиљ Мухамед Сафија истиче да је "Хасан Насрала био изванредна, смирена и интелигентна особа, која је одлично водила своје људе, као и да верује да ће онај ко га буде наследио бити много чвршћи у доношењу одлука".

Он оцењује да ће Насралу највероватније заменити Хашем Сафи ел Дин, шеф Политичког савета Хезболаха, који је млад и екстремнији.

"Израел као и цео свет су заборавили да је моћ Хезболаха и даље јака и контролисана, а Израел и сви они који га подржавају, видеће ствари које ће их изненадити. Хезболах није партија личности, већ организације", додаје наш саговорник.

Како додаје, Израел напада Либан уз подршку Америке и Велике Британије, а према његовим речима, та акција је "кукавичка".

"Израел не може да живи у присуству Исламског отпора и жели да га уништи, али тешко да ће га тим методама потпуно искоренити. Може само да га уништава и убија, као што се десило у Појасу Газе. Верујем да ће се за неколико дана ситуација у Хезболаху променити, јер је Израел прекршио све црвене линије и правила ратовања у Либану", наглашава либански политичар.

Он оцењује да ће након сахране Хасана Насрале, Хезболах донети важну одлуку да гађа све израелске градове разним врстама пројектила, јер Израел мора да одговара зато што бомбардује и убија цивиле.

"Ако се рат прошири на друге земље у региону, наша борба ће бити до краја. На крају, САД су те које лажу, јер упркос свим њиховим изјавама, подржавају и одлучују о свему. У Гази се већ око годину дана води рат између четврте најмоћније израелске армије на свету, а Газа је под опсадом. Отпор у Либану је јачи, његово кретање је шире и има значајне залихе оружја и пројектила.