Свет

Џонсон се жали на Макрона: Хтео је да ме казни због Брегзита

У својим мемоарима, који ће бити објављени 10. октобра, пише да је Макрон изгледа био спреман да затвори очи пред бандама које кријумчаре мигранте преко Ламанша
Џонсон се жали на Макрона: Хтео је да ме казни због БрегзитаGetty © Dan Kitwood / Staff

Председник Француске Емануел Макрон је покушао да натера Велику Британију да пати због Брегзита, наводи бивши премијер те земље Борис Џонсон у својој новој књизи.

У мемоарима, који ће бити објављени 10. октобра, пише да је Макрон изгледа био спреман да затвори очи пред бандама које кријумчаре мигранте преко Ламанша и тврди да француски лидер види Брегзит као "ужасну увреду према ЕУ и његовом погледу на свет".

"У најмању руку чинило ми се могућим да користи проблем... и да је дискретно допустио довољно великом броју миграната да пређу Лaманш како би излудео Британце и поткопао једно од најважнијих питања Брегзита - враћање контроле над нашим границама", пише Борис Џонсон.

Џонсонова нова књига, чије делове објављује "Дејли мејл", описује његов крхки однос са Макроном, који је Брегзит видео као "ужасни презир према ЕУ и његовом погледу на свет".

Упркос напорима да га придобије, Џонсон каже да је постало јасно да је "заиста то мислио када је рекао да Британија мора бити кажњена због Брегзита".

Џонсон у својим мемоарима такође пише да је тадашњи премијер Дејвид Камерон покушао стратегијом штaпа и шаргарепе да га спречи да подржи Брегзит.

image