Немачка захтева подизање утврђења на границама Пољске, Грчке и Турске

ЦДУ, водећа немачка опозициона партија, сада се изјаснила против тога и од Фон дер Лајен затражила већу подршку од ЕУ

Немачка партија десног центра ЦДУ тражи од Европске комисије, коју води колегиница из редова демохришћана Урсула фон дер Лајен, да финансира ограде на границама Грчке и Пољске јер нове немачке граничне контроле повећавају притисак на земље првог уласка.

Берлин је поново увео мере за депортовање више тражилаца азила у чланице ЕУ у којима су прво регистровани а обично је реч о земљама које се граниче са оним које нису чланице, попут Грчке.

Атина је тражила од ЕУ средства за изградњу ограде на граници са Турском.

Из ЕК су рекли да су чланице одговорне за утврђивање својих граница, да би ЦДУ, водећа немачка опозициона партија, сада се изјаснила против тога и од Фон дер Лајен затражила већу подршку од ЕУ.

"Очекујем од савезне владе и Европске комисије да обезбеде да не напуштамо земље са спољним границама ЕУ, као што су Пољска и Грчка", рекао је за Еурактив водећи посланик ЦДУ за унутрашње послове Александер Тром и додао да је то задатак који утиче на све нас.

Он је нагласио да свако ко жели сигурне границе, мора да се посвети и утврђивању границе, додајући да то укључује подршку "структурној и техничкој заштити границе тамо где је то потребно".

Међутим, ЕК је наговестила да заједнички приступ ЕУ том питању треба да се фокусира на "паметна решења", попут система за надзор, пре него на ограде.

Заједничко финансирање утврђивања границе је осетљиво питање, с обзиром да је релативно штедљива немачка влада претходно одбацила идеју финансирања заштите граница од стране ЕУ.

Пошто се Пољска суочила са растом илегалне миграције на граници са Белорусојом, те земље и балтичке државе на самиту лидера ЕУ у јуну такође су се залагале за јачање границе које би финансирала Унија.

Према речима немачког канцелара Олафа Шолца, финансирање заштите граница од стране ЕУ представљало би "рефинансирање напора у националној одбрани кроз европске финансијске канале".

Шолц је такође указао на Фронтекс као постојећи извор заштите ван сектора одбране.

Уз подршку ЦДУ заједничком финансирању заштите граница, притисак на Комисију расте. Та партија тренутно води у анкетама а њен лидер Фридрих Мерц је на водећој позицији да добије мандат канцелара на националним изборима 2025.