Свет

Немачка евакуисала део особља из своје амбасаде у Либану

Тренутно има 1.800 регистрованих немачких држављана у Либану, рекао је портпарол немачког министарства спољних послова
Немачка евакуисала део особља из своје амбасаде у Либану© Murat Sengul/Anadolu via Getty Images

Немачка је евакуисала непотребно особље из своје амбасаде у Либану, као и чланове њихових породица и немачке држављане који су медицински угрожени. Такође ће дати подршку свима онима који желе да напусте ту земљу, саопштила су министарства иностраних послова и одбране Немачке.

"Тренутно има 1.800 регистрованих немачких држављана у Либану", рекао је данас портпарол немачког министарства спољних послова.

Портпарол је навео да немачка министарства спољних послова и одбране настављају да блиско координирају евакуацију држављана Немачке из Либана, пренео је Ројтерс.

Немачко министарство спољних послова подигло је кризни ниво за дипломатске мисије у главном граду Либана, Бејруту, Рамали на окупираној Западној обали и главном граду Израела, Тел Авиву, поново током викенда, иако тамошње амбасаде остају оперативне.

Израелска војска је најавила копнену операцију у Либану, а либанска милитантна група Хезболах одговорила је да је спремна да одбије израелске трупе уколико буде покренута копнена операција.

Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је да су актуелни ваздушни удари припрема за копнену операцију.

Израелске ваздушне снаге од прошле седмице изводе масовне нападе на циљеве Хезболаха у различитим областима Либана.

image