Рат на Блиском истоку – камен око врата Камале Харис

Потпредседница САД на удару је критика са свих страна због неуспеха у постизању примирја у рату Израела против Хамаса и Хезболаха

Наде Камале Харис да ће ограничити политичке последице сукоба на Блиском истоку срушене су ескалацијом тензија између Израела и Либана и растућом претњом свеопштим ратом у региону.

У јеку предизборне кампање, потпредседница САД и председнички кандидат демократа, обећала је да ће наставити да тражи примирје на Блиском истоку, што би могло да отвори пут за повратак стабилности у регион.

Ситуација се, нешто више од месец дана до избора у новембру, преокренула. САД не само да нису успеле да издејствују примирје у Гази, а њихов главни партнер на Блиском истоку – Израел отворио је нови фронт против Хезболаха у Либану, а сва је прилика ускоро ће кренути и на Иран.

Харис је током викенда издала саопштење у којем је поновила да Бела кућа "не жели да види да сукоб на Блиском истоку ескалира у шири регионални рат" и да "дипломатија остаје најбољи начин за заштиту цивила и постизање трајне стабилности у региону".

Њен "шеф", председник САД Џозеф Бајден инсистирао је да САД нису знале ништа о нападу на лидера Хезболаха Хасана Насрала.

"Фајненшел тајмс" наводи да нови апели Харисове за смиривање тензија звуче шупље, нарочито јер главни партнер САД – Израел наставља да тера по своме.

За критичаре, то је знак да Бајденова администрација или није у стању или није хтела да "притегне" израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и натера га на послушност.

Ширење сукоба на Либан представља додатни ударац за Харисову, која неће бити у стању да привуче Американце арапског порекла и младе који су од самог почетка рата у Гази били посебно критични на рачун млаког одговора америчке администрације.

Републиканци, пак, критикују Харисову да није успела да одврати Иран и њихове "проксије" од напада на Израел, и да је превише оклевала у слању подршке Израелу. Кажу и да би Доналд Трамп умео да "смири" ситуацију.

"Бајденова администрација је парализована страхом од Ирана. У име 'не-ескалације', свет гори. Тако да вам обећавам, ако Трамп победи, ми ћемо ово прилично брзо поправити", рекао је Линдзи Грејем, републикански сенатор из Јужне Каролине, за Си-Ен-Ен.

Демократе инсистирају да би Харисова била далеко стабилнији лидер на међународној сцени од Трампа, указујући на недавну подршку бивших војних и дипломатских званичника који су служили под администрацијом обе странке.

Али, развој догађаја на Блиском истоку изазива све већу узбуну у Вашингтону.