Свет

Ништа од иранске помоћи: Техеран неће слати трупе у Либан и Газу

Либан и борци на палестинским територијама "имају способност и снагу да се бране од агресије", изјавио је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани
Ништа од иранске помоћи: Техеран неће слати трупе у Либан и ГазуGetty © Stringer/picture alliance

Иран неће слати трупе у Либан или Газу да се супротставе Израелу, саопштило је Министарство спољних послова ове земље.

Ова изјава долази усред појачаних напада Израела на милитантну групу Хезболах са седиштем у Либану и Хуте у Јемену. Техеран не тражи рат, али га се не плаши и залаже се за сигуран и стабилан Блиски исток, нагласило је министарство.

"Нема потребе за слањем додатних или добровољачких снага Исламске Републике Иран", рекао је портпарол Министарства спољних послова Насер Канани на недељној конференцији за новинаре.

Либан и борци на палестинским територијама "имају способност и снагу да се бране од агресије", додао је он.

У протеклих неколико недеља, Израел је спроводио тешке ваздушне нападе на Хезболах у Либану и друге милитантне групе у региону, укључујући Сирију, Јемен и Ирак, изазивајући страх да би сукоб могао захватити цео Блиски исток и привући Иран и САД , главног савезника Израела.

"Ни са једне стране нисмо добили никакав захтев у вези са тим, напротив, обавештени смо и сигурни да им помоћ наших снага није потребна", рекао је Канани новинарима.

Он је ипак обећао да Израел "неће остати без укора и казне за злочине које је починио над иранским народом, војним особљем и снагама отпора".

Само током протекле недеље, израелске снаге су значајно појачале ваздушне нападе на Либан, убивши више од 1.000 људи и ранивши преко 6.000 према локалним здравственим званичницима. Ескалација је такође изазвала масовни егзодус из области које су највише погођене израелским бомбардовањем.

image