Јапан добио новог премијера: Шигеру Ишиба наследио Фумија Кишиду

Ишибин кабинет ће бити озваничен током вечери, након церемонија које ће се одржати у Царској палати.

Кабинет одлазећег јапанског премијера Фумиjа Кишиде колективно је поднео оставку на данашњој седници владе, након чега је доњи дом јапанског парламента одабрао Шигеруа Ишибу, председника владајуће Либерално-демократске партије, за 102. премијера земље.

Шеф владе се бира већином гласова кандидата које предлажу странке и по правилу, реч је о партијским лидериа. Тако шеф странке са већином места у парламенту постаје премијер.

Пошто владајућа коалиција Либерално демократске партије и Комеито партије има већину у оба дома парламента, избор Ишибе на место премијера био је више формалност.

Према резултатима гласања, Ишиба је добио 291 од 461 гласа.

Ишибин кабинет ће бити озваничен током вечери, након церемонија које ће се одржати у Царској палати.

Претходник Ишибе, Фумио Кишида, који је раније одустао од кандидатуре на председничким изборима владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП) на функцији је провео 1.094 дана, што га чини осмим послератним премијером Јапана са најдужим стажом.

Ишиба је јуче најавио да ће ванредни избори бити одржани 27. октобра.

Ванредни избори који ће се одржати годину дана пре редовних и непосредно уочи америчких председничких избора у новембру одлучиће која странка ће контролисати Доњи дом јапанског парламента.