Свет

УЖИВО Иран извршио ракетни напад: Пробијена ваздушна одбрана Израела (ВИДЕО)

Раније током дана, израелска војска саопштила је да је почела ограничене нападе на циљеве Хезболаха у подручју јужног Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) навеле су да је отпочео ракетни напад Ирана на Израел, преноси портал "Тајмс ов Израел" и бројни светски медији.

Како се наводи, сирене за ваздушну опасност огласиле су се у централном и јужном Израелу, а широм земље дато је упозорење на напад.

Раније током дана, израелска војска саопштила је да је почела ограничене нападе на циљеве Хезболаха у подручју јужног Либана.

ИДФ наводи да су мете била села близу границе која представљају непосредну претњу израелским заједницама на северу земље, преноси "Гардијан".

Израелско ваздухопловство и артиљерија подржавају копнене снаге ИДФ током операције, нападајући војне циљеве.

Како преноси Ројтерс, мета ноћашњег напада био је Мунир Макда, командант либанског огранка војног крила палестинског покрета Фатах, наводе два палестинска безбедносна званичника, преноси Ројтерс.

Судбина Мунира Макде није позната.

Велике узастопне експлозије чуле су се широм либанске престонице Бејрута нешто иза поноћи у уторак, објавио је Ројтерс, док је нешто раније потврђено да је израелска војска гађала јужна предграђа града.

Саопштење је уследило након сличног саопштења из САД, у коме су званичници Беле куће навели да су израелске снаге покренуле "ограничене копнене операције" уперене против Хезболаха.

Напади и на Дамаск

Број погинулих у израелском ваздушном нападу на Дамаск порастао је на три, а повређено је девет особа, објавили су сиријски државни медији.

Раније је државна телевизија објавила да је једна од њених телевизијских водитељки Сафа Ахмад погинула у нападима.

Израелски ваздушни напад нанео је и значајну штету приватној имовини, додали су медији, а пренео Скај њуз.

Такође је објављено да је сиријска противваздушна одбрана оборила више ракета и дронова изнад Дамаска.

Израелски портал Инет преноси да је мета напада на Дамаск могла бити иранска амбасада, која се налази на југозападу града.

Израел није коментарисао напад.

  • 1. окт 2024 • 20:53

    20:53

    Портпарол израелске војске: Наставићемо снажне нападе и вечерас

    Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је новинарима да израелске ваздушне снаге настављају да раде у пуном капацитету.

    "Вечерас ће такође наставити са снажним ударима на Блиском истоку. Иран је спровео озбиљан напад вечерас и гура Блиски исток ка ескалацији. Деловаћемо на месту и у времену које ми будемо изабрали у договору са политичким снагама", рекао је Хагари. 

    Он је истакао да ће ирански напад имати последице.

  • 20:50

    Иранска револуционарна гарда: Погођене три израелске војне базе

    Три војне базе близу Тел Авива биле су мета напада Ирана, известила је иранска агенција Мер, позивајући се на саопштење Иранске револуционарне гарде.

  • 20:48

    Дејствовала и јорданска ПВО

    Управа за јавну безбедност Јордана саопштила је да је њена противваздушна одбрана пресрела ракете и беспилотне летелице док је Иран напао Израел, преноси "Тајмс оф Израел".

    "Краљевско јорданско ваздухопловство и системи противваздушне одбране одговорили су на бројне ракете и дронове који су ушли у јордански ваздушни простор", наводи се у саопштењу.

  • 20:43

    Иранци тврде да су у нападу први пут коришћене хиперсоничне ракете

    Иранци су први пут користили хиперсоничне ракете у нападима на Израел, извештавају ирански медији, а преносе "РИА Новости".

    "Иранска револуционарна гарда је први пут уништила противракетни одбрамбени штит који се састоји од ракета 'ероу 2' и 'ероу 3' хиперсоничним балистичким ракетама средњег домета 'фатах'", наводи се у саопштењу.

  • 20:24

    Мета напада била израелска ваздухопловна база

    Ваздухопловна база израелских војних снага Неватим уништена је у ракетном нападу, тврди иранска агенција Тасним.

    "Техеран тајмс" преноси да је база била мета другог таласа напада када је на Израел испаљено око 200 ракета. 

    У бази су стационирани, према наводима медија, борбени авиони Ф-35. 

  • 20:15

    Бербок: Осуђујемо ирански напад у најоштријем могућем смислу

    Осуђујемо ирански ракетни напад на Израел у најоштријем могућем смислу, навела је на Иксу министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок. 

    "Хитно смо упозорили Иран на ову опасну ескалацију. Иран мора одмах да заустави напад. То води регион даље до ивице понора", написала је Бербок у објави.

  • 20:11

    Славље због иранских ракета у јужном Бејруту

    Пуцњевима из ватреног оружја у јужним предграђима Бејрута поздрављен је ирански ракетни напад на Израел, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на извештаје либанских државних медија.

    Национална новинска агенција Либана известила је да су се чули бројни рафали из аутоматског оружја којима се славио ракетни напад Ирана на Израел.

  • 20:06

    Иран обуставио летове

    Иран је обуставио домаће и стране летове након напада на Израел, преносе "РИА Новости".

    Информацију је објавио, како се наводи, директор аеродрома у Техерану. 

  • 19:59

    Ирански медији: У нападу уништено 20 израелских ловаца пете генерације

    У удару на Израел уништено је 20 израелских борбених авиона, ловаца пете генерације Ф-35, преноси иранска агенција "Шафакна".

    У првом обраћању израелске војске након напада, портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је да се штета од напада још увек процењује.

  • 19:43

    Портпарол ИДФ-а: Извели смо доста пресретања, за сада без информација о жртвама

    Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари, изјавио је да тренутно нема додатних претњи према Израелу из Ирана, што указује да је ракетни напад завршен.

    Становници су недавно обавештени да могу напустити склоништа после сат времена, наводи "Тајмс оф Израел".

    "Током одбране извели смо доста пресретања. Постоје одређени удари у централној области и на југу земље", каже Хагари.

    Он је додао да се још увек врши процена последица напада и да за сада нема информација о жртвама.

image