Иран извршио ракетни напад: Пробијена ваздушна одбрана Израела (ВИДЕО)

Раније током дана, израелска војска саопштила је да је почела ограничене нападе на циљеве Хезболаха у подручју јужног Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је Иран извео ракетни напад на Израел, пренели су портал "Тајмс ов Израел" и бројни светски медији.

Како се наводи, сирене за ваздушну опасност огласиле су се у централном и јужном Израелу, а широм земље дато је упозорење на напад.

Експлозије су се чуле у Тел Авиву, као и у Јерусалиму, пренео је "Гардијан", позивајући се на извештаје светских агенција и очевидаца. 

Новинари "Гардијана" у Јерусалиму били су сведоци десетина пројектила који су се кретали изнад града према главним обалским градовима Израела у великом нападу који је отпочео нешто после 19.30 по локалном времену.

Десетак минута након првог ракетног напада, пријављен је други талас пројектила који су летели изнад Јерусалима. 

У великом нападу Ирана на Израел лакше је повређено двоје људи, преноси "Тајмс ов Израел" позивајући се на податке медицинских служби. "Џерузалем пост" је јавио да је Иран испалио око 400 ракета на Израел. 

Корпус чувара исламске револуције је саопштио да ће њихови напади бити још разорнији, ако Израел одговори.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари изјавио је новинарима да израелске ваздушне снаге настављају да раде у пуном капацитету. 

"Вечерас ће такође наставити са снажним ударима на Блиском истоку. Иран је спровео озбиљан напад вечерас и гура Блиски исток ка ескалацији. Деловаћемо на месту и у времену које ми будемо изабрали у договору са политичким снагама", рекао је Хагари и додао да ће ирански напад имати последице.

Раније током дана, израелска војска саопштила је да је почела ограничене нападе на циљеве Хезболаха у подручју јужног Либана.

ИДФ наводи да су мете била села близу границе која представљају непосредну претњу израелским заједницама на северу земље, преноси "Гардијан".

Израелско ваздухопловство и артиљерија подржавају копнене снаге ИДФ током операције, нападајући војне циљеве.

Како преноси Ројтерс, мета ноћашњег напада био је Мунир Макда, командант либанског огранка војног крила палестинског покрета Фатах, наводе два палестинска безбедносна званичника, преноси Ројтерс.

Судбина Мунира Макде није позната.

Велике узастопне експлозије чуле су се широм либанске престонице Бејрута нешто иза поноћи у уторак, објавио је Ројтерс, док је нешто раније потврђено да је израелска војска гађала јужна предграђа града.

Саопштење је уследило након сличног саопштења из САД, у коме су званичници Беле куће навели да су израелске снаге покренуле "ограничене копнене операције" уперене против Хезболаха.

Напади и на Дамаск

Број погинулих у израелском ваздушном нападу на Дамаск порастао је на три, а повређено је девет особа, објавили су сиријски државни медији.

Раније је државна телевизија објавила да је једна од њених телевизијских водитељки Сафа Ахмад погинула у нападима.

Израелски ваздушни напад нанео је и значајну штету приватној имовини, додали су медији, а пренео Скај њуз.

Такође је објављено да је сиријска противваздушна одбрана оборила више ракета и дронова изнад Дамаска.

Израелски портал Инет преноси да је мета напада на Дамаск могла бити иранска амбасада, која се налази на југозападу града.

Израел није коментарисао напад.

1. окт 2024 • 22:09

Саливан: Израел победио без губитака живота

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је вечерас да се чини да је напад Ирана на Израел одбијен, иако администрација председника САД Џозефа Бајдена и даље прати ситуацију.

Саливен је осудио напад Ирана балистичким ракетама на Израел као значајну ескалацију, додајући да изгледа да је Израел победио без губитака живота.

"Ово је значајна ескалација од стране Ирана, значајан догађај, а подједнако је значајно и то што смо успели да искорачимо са Израелом и створимо ситуацију у којој нико у Израелу није страдао у овом нападу", рекао је Саливен новинарима у Белој кући.

Путин не планира да разговара са Нетанјахуом

Председник Руске Федерације Владимир Путин не планира да разговара са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Пезешкијан: Ово је само део наше моћи, не улазите у сукоб са Ираном

Председник Ирана Масуд Пезешкијан рекао је да Техеран не тражи рат, већ се одлучно супротставља свакој претњи и позвао Израел да не улази у сукоб са Ираном, преносе "РИА Новости".

Поред тога, Пезешкијан је навео да је Иран одговорио на акције Израела на основу легитимних права и ради мира и безбедности народа Ирана и целог региона.

"Дат је одлучан одговор на израелска кршења међународног права у складу са законом и ради мира и безбедности Ирана и региона. Ови кораци су предузети да би се заштитили интереси и грађани Ирана. (Израелски премијер Бенјамин) Нетанјаху треба да зна да Иран не тражи рат, већ се одлучно супротставља свакој претњи. Ово је само део наше моћи, не улазите у сукоб са Ираном", написао је Пезешкијан на друштвеној мрежи Икс.

Портпарол израелске војске: Наставићемо снажне нападе и вечерас

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је новинарима да израелске ваздушне снаге настављају да раде у пуном капацитету.

"Вечерас ће такође наставити са снажним ударима на Блиском истоку. Иран је спровео озбиљан напад вечерас и гура Блиски исток ка ескалацији. Деловаћемо на месту и у времену које ми будемо изабрали у договору са политичким снагама", рекао је Хагари. 

Он је истакао да ће ирански напад имати последице.

Иранска револуционарна гарда: Погођене три израелске војне базе

Три војне базе близу Тел Авива биле су мета напада Ирана, известила је иранска агенција Мер, позивајући се на саопштење Иранске револуционарне гарде.

Дејствовала и јорданска ПВО

Управа за јавну безбедност Јордана саопштила је да је њена противваздушна одбрана пресрела ракете и беспилотне летелице док је Иран напао Израел, преноси "Тајмс оф Израел".

"Краљевско јорданско ваздухопловство и системи противваздушне одбране одговорили су на бројне ракете и дронове који су ушли у јордански ваздушни простор", наводи се у саопштењу.

Иранци тврде да су у нападу први пут коришћене хиперсоничне ракете

Иранци су први пут користили хиперсоничне ракете у нападима на Израел, извештавају ирански медији, а преносе "РИА Новости".

"Иранска револуционарна гарда је први пут уништила противракетни одбрамбени штит који се састоји од ракета 'ероу 2' и 'ероу 3' хиперсоничним балистичким ракетама средњег домета 'фатах'", наводи се у саопштењу.

Мета напада била израелска ваздухопловна база

Ваздухопловна база израелских војних снага Неватим уништена је у ракетном нападу, тврди иранска агенција Тасним.

"Техеран тајмс" преноси да је база била мета другог таласа напада када је на Израел испаљено око 200 ракета. 

У бази су стационирани, према наводима медија, борбени авиони Ф-35. 

Бербок: Осуђујемо ирански напад у најоштријем могућем смислу

Осуђујемо ирански ракетни напад на Израел у најоштријем могућем смислу, навела је на Иксу министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок. 

"Хитно смо упозорили Иран на ову опасну ескалацију. Иран мора одмах да заустави напад. То води регион даље до ивице понора", написала је Бербок у објави.

Славље због иранских ракета у јужном Бејруту

Пуцњевима из ватреног оружја у јужним предграђима Бејрута поздрављен је ирански ракетни напад на Израел, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на извештаје либанских државних медија.

Национална новинска агенција Либана известила је да су се чули бројни рафали из аутоматског оружја којима се славио ракетни напад Ирана на Израел.

Иран обуставио летове

Иран је обуставио домаће и стране летове након напада на Израел, преносе "РИА Новости".

Информацију је објавио, како се наводи, директор аеродрома у Техерану. 

Ирански медији: У нападу уништено 20 израелских ловаца пете генерације

У удару на Израел уништено је 20 израелских борбених авиона, ловаца пете генерације Ф-35, преноси иранска агенција "Шафакна".

У првом обраћању израелске војске након напада, портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је да се штета од напада још увек процењује.

Портпарол ИДФ-а: Извели смо доста пресретања, за сада без информација о жртвама

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари, изјавио је да тренутно нема додатних претњи према Израелу из Ирана, што указује да је ракетни напад завршен.

Становници су недавно обавештени да могу напустити склоништа после сат времена, наводи "Тајмс оф Израел".

"Током одбране извели смо доста пресретања. Постоје одређени удари у централној области и на југу земље", каже Хагари.

Он је додао да се још увек врши процена последица напада и да за сада нема информација о жртвама.

Војска Израела: Завршен ракетни напад Ирана

"Интерфакс" јавља да је израелска војска саопштила да је ирански напад на Израел завршен. 

УН осуђују заоштравање ситуације на Блиском истоку

Кабинет генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша саопштио је да Гутереш осуђује заоштравање ситуације на Блиском истоку, јавља ТАСС. 

Двоје лакше повређено у нападу

У великом нападу Ирана на Израел лакше је повређено двоје људи, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на податке медицинских служби. 

Из службе хитне помоћи, наведено је да су лакше рањени задобили повреде од шрапнела, а неколико људи је збринуто због мањих повреда насталих приликом пада док су журили у склониште и напада панике.

Војска Израела: Грађани могу да напусте склоништа

Војска Израела издала је саопштење грађанима да могу да напусте склоништа, будући да је процењено да тренутно нема претње од нових напада.

Војска Израела додаје да ће напад Ирана "имати последице" и да израелски војници имају план, јавља ТАСС.

Ракете изнад Старог града у Јерусалиму

Израелска војска објавила је на свом налогу на Иксу снимак иранских ракета изнад Старог града у Јерусалиму.

Трамп: Напад на Израел је рат, то се могло спречити

Бивши председник САД Доналд Трамп поручио је да је данашњи напад Ирана на Израел рат, те додао да је он у потпуности могао бити спречен, преносе РИА Новости. 

Ирански напад се наставља: Почео други талас напада на Израел

Почео је други талас иранског напада на Израел, јавља иранска агенција ИЛНА.

Израел је у међувремену издао ново упозорење грађанима да се налазе у близини склоништа будући да су нападу у току, преносе РИА Новости. 

Иранска мисија у Уједињеним нацијама: Напад на Израел је легитиман одговор на тероризам Израела

Ирански представници при Уједињеним нацијама поручили су да је данашњи напад Ирана на Израел легитиман одговор на досадашње терористичке нападе Израела. 

Савет безбедности Уједињених нација најављује седницу због Либана

Стални представник Швајцарске у Уједињеним нацијама, која ће, подсетимо, у октобру председавати Саветом безбедности УН, најавила је да  очекује да ће ускоро бити одржана седница поводом ситуације у Либану, преноси ТАСС.

Обустављен ваздушни саобраћај у Израелу, Јордану и Ираку

Израел је обуставио ваздушни саобраћај због ракетног напада Ирана, преноси Ројтерс.

Непосредно пре, израелска војска објавила је да је затворен аеродром "Бен Гурион".

Руски медији преносе да су ваздушни саобраћај обуставили и Јордан и Ирак.

Бајден сазвао састанак, помоћи ће Израелу

Амерички председник Џозеф Бајден сазвао је састанак са потпредседницом Камалом Харис и највишим безбедносним званичницима.

"Разговарали смо о томе како су Сједињене Државе спремне да помогну Израелу да се одбрани од ових напада и заштити америчко особље у региону", навео је Бајден.

Експлозије у Тел Авиву и Јерусалиму

Експлозије се чују у Тел Авиву, као и у Јерусалиму, преноси "Гардијан" позивајући се на извештаје светских агенција и очевидаца. 

Новинари "Гардијана" у Јерусалиму били су сведоци десетина пројектила који су се кретали изнад града према главним обалским градовима Израела у великом нападу који је отпочео нешто после 19.30 по локалном времену.

Десетак минута након првог ракетног напада, пријављен је други талас пројектила који су летели изнад Јерусалима. 

Упозорење Иранске револуционарне гарде: Ако Израел одговори, наш следећи напад биће још жешћи

Иранска револуционарна гарда објавила је прво саопштење поводом данашњег масовног напада на Израел, уз поруку да је то одговор на убиство бившег лидера политичког бироа Хамаса Исмаила Ханија, који је убијен у Техерану у јулу, као и недавно убиство Хасана Насрале, лидера Хезболаха, и истакнутог команданта Иранске револуционарне гарде Абаса Нилфорушана који су погинули у истом израелском нападу на Бејрут. 

Иранска револуционарна гарда упозорава да ће, уколико Израел одговори, извести још један већи напад на израелску територију. 

Иран напада, а Палестинци славе

И док Иран напада Израел, друштвеним мрежама круже снимци на којима се види како Палестинци из Појаса Газе славе због последњег масовног напада Ирана. 

Одреаговали израелски системи ПВО

Израелски системи ПВО успели су да оборе неке ракете које је вечерас Иран лансирао на Израел.

Иранска револуционарна гарда најављује саопштење

Иранска револуционарна гарда саопштила је да ће ускоро објавити званично саопштење поводом последњих дешавања и иранског напада на Израел.

Медији: Иран лансирао око 400 ракета

"Џерузалем пост" јавља да је Иран испалио око 400 ракета на Израел. 

ИДФ: Сви цивили су у склоништима

Иранске ракете испаљене су на Израел, а сви цивили су у склоништима, објавила је израелска војска на свом налогу на Иксу.

Они су објавили мапу земље која показује да је готово цео Израел под узбуном. 

ИДФ је навео да је готово десет милиона грађана мета иранских пројектила.

Почео ирански напад на Израел

Почео је ирански напад на Израел, јављају руски медији.

РИА Новости преносе да је ИДФ потврдио да је Иран лансирао ракете ка Израелу.

Ваздушна узбуна проглашена је на територији целог Израела.

Украјински портал "Страна.уа" на Телеграму пише да је израелски 9 канал јавио да се напад изводи балистичким ракетама, док "Тајмс оф Израел" пише да је лансирано више од 100 пројектила. 

Израелска армија поручила је да ће урадити све како би заштитила грађане.

Иранска агенција ИСНА објавила је снимак лансираних ракета.

Медији преносе да су се већ чуле експлозије у Тел Авиву и Јерусалиму. 

Израел: Очекујемо да ће бити испаљено око 250 ракета

Телевизија Еј-Би-Си јавља да Израел очекује да ће Иран лансирати на Израел око 250 ракета. 

Додаје се да ИДФ не планира да изведе превентивни напад на Иран, преносе РИА Новости. 

САД: Иран неће напасти цивиле

Амерички медији јављају да у САД очекују да Иран неће напасти цивиле, већ искључиво војне и владине објекте у Израелу, преносе РИА Новости. 

Пуцњава у Тел Авиву: Шесторо мртвих, деветоро повређених

У међувремену, медији преносе да се у Тел Авиву, тачније у Јафи, одиграла пуцњава. 

Тврди се да има доста жртава. Ову информацију потврдила је убрзо и израелска полиција. Према подацима полиције, убијено је шесторо људи, а деветоро је повређено, преноси "Тајмс оф Израел". 

Није искључено да се ради о терористичком нападу. 

Руска редакција РТ, позивајући се на израелску телевизију ILTV, преноси на Телеграму да је било три нападача и да су два ликвидирана. 

У граду је проглашено ванредно стање.

ИДФ: Озбиљно се односимо према могућем иранском нападу

Израелски ИДФ саопштио је данас да се озбиљно односи према потенцијалном иранском ракетном нападу на Израел, будући да, како каже, тај напад може бити великих размера, преносе РИА Новости. 

Ликвидиран још један командант Хезболаха

ИДФ јавља да је израелска војска ликвидирала још једног команданта Хезболаха. У питању је командант који је био одговоран за испоруку муниције из Ирана у Либан коју су касније користили припадници Хезболаха. 

ИДФ: Ваздушна узбуна у централном и северном делу Израела

Израелски ИДФ саопштио је да је у централном делу Израела проглашена ваздушна узбуна, преносе РИА Новости.

ИДФ додаје да је један пројектил лансиран из Либана пресретнут пет минута након што су се огласиле сирене, док се за један други пројектил каже да је пао на отвореном терену у централном делу Израела. 

У међувремену, руски медији јављају да је ваздушна узбуна проглашена и на северу земље. 

Израел покушава да договори разговор са Путином? Циљ - спречити ирански напад

Тим израелског премијера Нетанјахуа покушава да са администрацијом руског председника договори разговор са Владимиром Путином, како би затражио од Русије да утиче на Иран и тако спречи могући ракетни напад на Израел, тврди израелски портал "Инет".

Подсетимо, медији су данас пренели, а ИДФ потврдио, да су Американци упозорили Тел Авив да Иран припрема ракетни напад на Израел.

Либан поднео жалбу УН

Влада Либана поднела је жалбу Уједињеним нацијама због израелских напада и копнене операције коју је покренуо Тел Авив, открио је за РИА Новости амбасадор Либана у Русији Шауки Бу Насар.

"У контакту смо са свим братским арапским земљама и другим пријатељским државама, укључујући и Русију, како бисмо ставили тачку на ову израелску агресију на либанску територију", рекао је амбасадор.

УН: Забринути смо због ескалације, позивамо на моментални прекид ватре

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је данас на моментални прекид ватре, уз поруку да је "јако забринут због ескалације сукоба у Либану", преносе РИА Новости, позивајући се на портпарола Гутереша. 

"Неопходно је по сваку цену избећи потпуни рат у Либану и поштовати суверенитет и територијалну целовитост Либана", рекао је Стефан Џарик, званични представник генералног секретара УН-а. 

Амбасада САД у Израелу позвала америчке држављане да се склоне

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Израелу управо је издала саопштење у којем се упућује свим америчким "владиним запосленицима и члановима њихових породица да се склоне до даљњег".

Сигурносно упозорење уследило је након што је званичник Беле куће рекао да САД има назнаке да се Иран спрема покренути напад балистичким пројектилима против Израела.

Хагари: Напад Ирана имао би последице, израелски ПВО системи спремни

Портпарол израелске војске Даниел Хагари поручио је да су Израел и његови савезници у високом стању приправности и да би сваки напад из Ирана имао посљедице.

Његова изјава уследила је недуго након што је високи званичник Беле куће упозорио да се Иран припрема за покретање непосредног напада балистичким пројектилима на Израел.

Хагари је рекао да су израелски системи противваздушне одбране у потпуности спремни за сваки напад из Ирана, али тренутно није идентификована претња.

"Аксиос": Иран ће ускоро напасти Израел балистичким ракетама

Иран се спрема да нападне Израел балистичким пројектилима, рекао је за "Аксиос" анонимни високи званичник Беле куће.

Опширније прочитајте овде.

ИДФ: Стигло упозорење да Иран планира напад на Израел

ИДФ јавља да су Сједињене Америчке Државе упозориле Израел да Иран планира да изведе ракетни напад на израелску територију.

РИА Новости преносе да је, након те вести, нагло порасла цена нафте "брент" тако да је у једном тренутку достигла скоро 74 долара, док је раније током дана цена била и испод 70 долара. 

Војска Израела: Напали смо Бејрут

Израелска војска саопштила је да је извела прецизан напад на престоницу Либана, Бејрут, преносе РИА Новости. 

Локални либански медији јављају да је нападнуто јужно предграђе Бејрута. 

Ердоган: Турска следећа мета Израела

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да постоји могућност да би следећа мета израелских напада, после Појаса Газе и Либана, могла да буде Турска.

Ердоган је, како преносе РИА Новости, истакао да Израел, осим што напада Либан и палестинску земљу, покушава да испровоцира и тиме увуче у сукоб и друге земље из региона. 

Упозорио је и да ће последице продора у Либан бити опасније од претходних "окупација".

"Јасно упозоравам Израел: последице копнене операције у Либану неће бити сличне последицама његових прошлих окупација. Одбрана Либана неће бити исто што и одбрана Појаса Газе, која је беспомоћна, изолована и одсечена од остатка света", нагласио је Ердоган. 

Русија позива Израел да се моментално повуче из Либана

Русија је позвала Израел да повуче трупе из Либана, упозоривши да ће напад довести до даље ескалације насиља на Блиском истоку.

Израел је саопштио да су израелске специјалне снаге покренуле нападе на Либан у оквиру "ограничене" копнене операције, док је Хезболах испалио салву пројектила на Израел, навевши у саопштењу да је погодио обавештајну базу ИДФ у близини Херцлије у централном Израелу.

"Русија оштро осуђује напад на Либан и позива израелске власти да одмах прекину непријатељства, повуку своје трупе са либанске територије и ангажују се у стварној потрази за мирним путевима за решавање блискоисточног сукоба", саопштило је руско Министарство спољних послова.

Портпарол Хезболаха демантовао тврдње Израела: ИДФ још није ушао на територију Либана

Израел још није покренуо копнену операцију у Либану, рекао је портпарол Хезболаха Мухамед Афиф у интервјуу за "Ал Џазиру".

"Све тврдње да су окупационе снаге ушле у Либан су лажне", рекао је портпарол либанског шиитског покрета.

Турска: Незаконит покушај инвазије, довешће до нове мигрантске кризе и пораста екстремизма у свету

Турско Министарство спољних послова осудило је офанзиву Израела у Либану као "незаконити покушај инвазије" и позвало на повлачење израелских трупа.

Анкара је упозорила да ће то вероватно изазвати нови талас миграната.

"Као резултат овог опасног покушаја инвазије, велика је вероватноћа да ће се појавити нови талас миграција и да ће се екстремисти усталити широм света", наводи министарство.

Око милион Либанаца напустило своје домове због израелске инвазије

Милион становника Либана принуђено је да напусти своје домове због израелске инвазије и гранатирања.

Координатор центра за ванредне ситуације либанске владе Насер Јасин изјавио је да седмог дана израелске агресије на Либан, број држављана, који су постали избеглице и смештени у привремене центре, износи 157.000 у 856 центара.

Истовремено, према Јасиновим речима, укупан број Либанаца који су били приморани да напусте своје домове премашио је милион, што је око четвртине становништва земље.

Хезболах погодио штаб Мосада и јединицу ИДФ

Милитантна група Хезболах преузела је одговорност за ракетни напад на централни Израел, саопштивши да је лансирала ракете "фади-4" на базу Глилот у близини Херцлије, где се налази јединица ИДФ 8200 и штаб израелске обавештајне агенције Мосад.

У нападу су две особе лакше повређене и њима је указана лекарска помоћ, пренео је "Тајмс оф Израел".

Једна од ракета Хезболаха погодила је ауто-пут у близини града Кафр Касима.

Израелски званичник: Неће бити дипломатског решења у Либану пре краја операције

Високи израелски званичник оптужио је САД да су угрозиле војнике ИДФ цурењем планова за израелску копнену операцију у јавност.

У коментару за "Кан њуз", званичник је јучерашње цурење информација назвао "опасним", додајући да израелске трупе у опасност.

"Ово је урађено иако САД подржавају операцију, али нам је јасно да су САД забринуте – и зато су објавиле (планове) операције да би покушале да је ограниче", рекао је анонимни израелски званичник за "Кан њуз".

Он је додао да "неће бити (дипломатског) решења у Либану пре завршетка операције".

Израелски министар за националну безбедност: Дошао је тренутак да се сломи Хезболах у Либану

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен-Гвир назвао је одлуке, које је кабинет недавно донео, "исправним и неопходним" и изразио уверење да је дошао најповољнији тренутак да се сломи покрет Хезболах у Либану.

"Одлуке које смо донели последњих дана су важне, исправне и неопходне. Истовремено, сада не смемо да станемо, већ да наставимо да чинимо све што је у нашој моћи и да разбијемо терористичку организацију Хезболах како бисмо безбедно вратили становнике севера у њихове домове", написао је Бен-Гвир на Иксу.

Он је додао да се моли за успех Израелских одбрамбених снага (ИДФ), које се "тренутно боре у тешким условима у јужном Либану, док их народ Израела подржава".

Премијер Либана: Пролазимо кроз најопаснију фазу у својој историји

Либан данас проживљава најопаснију фазу у својој историји у контексту израелске агресије и стога организације УН морају да наставе да пружају помоћ Либанцима који су постали избеглице, изјавио је премијер Либана Наџиб Микати на састанку са представницима УН и амбасадорима неколико земаља.

"Либан је данас на ивици најопасније фазе у својој историји. Око милион наших грађана постали су избеглице због разорног рата, који је Израел започео против Либана. Апелујемо на вас да хитно пружите додатну помоћ за избеглице", поручио је Микати.

Хути дроновима гађали израелске војне положаје у Тел Авиву и Елиату

Јеменски побуњеници Хути тврде да су данас гађали израелске војне положаје у Тел Авиву и Еилату дроновима.

То је изјавио у телевизијском обраћању портпарол Хута Јахја Сари, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелски портал наводи да је ово преузимање одговорности повезано са дроном који је рано јутрос пресрело израелско ваздухопловство изнад Средоземног мора, десетинама километара западно од централне обале Израела.

Сумња се и да су јеменски побуњеници Хути данас гађали брод у Црвеном мору, што би, уколико се та информација покаже као тачна, означило њихов први напад на трговачки брод од 2. септембра, објавио је јутрос Еј-Би-Си њуз.

Напад долази у тренутку када су израелске копнене снаге ушле у Либан после неколико дана ваздушних напада у којима су убијени лидер Хезболаха Хасан Насрала и други највиши лидери.

Хути су јуче запретили "ескалирајућим војним операцијама" усмереним на Израел након што је нападнут Либан.

Израел тврди да је Хезболах планирао напад попут седмог октобра

Портпарол ИДФ Данијел Хагари тврди у новом саопштењу на енглеском језику да је Хезболах намеравао да користи села у близини границе с Израелом за лансирање "инвазије на израелске домове у стилу" напада Хамаса 7. октобра.

"Хезболах је претворио либанска села у близини (Израела) у војне базе већ за напад на Израел", рекао је он.

Хагари је даље тврдио да је Хезболах планирао "напад на Израел, израелске заједнице и масакр недужних мушкараца, жена и деце", те да је план наводно назван "Освајање Галилеје".

У Тел Авиву сирене за ваздушни напад

У Тел Авиву се чују сирене за ваздушни напад, јављају РИА Новости.

Америчка војна база у близини Багдада на удару "каћуша"

Америчка војна база "Викторија" у близини међународног аеродрома у Багдаду нападнута је ракетним системима "каћуша" у уторак рано ујутру.

Две ракете су пресретнуте, а једна је пала унутар базе, без жртава, преноси РТ интернешенел.

Анонимни војни званичник САД демантовао је тврдње да је напад циљао америчке трупе, тврдећи да је мета био Багдадски комплекс за дипломатску подршку Стејт департмента.

Израелска војска објавила снимак војне обуке

Израелска војска објавила је снимак војне обуке непосредно пред улазак копнених снага на територију Либана.

Изралеска војска гађала палестински камп у Либану, погинио син команданта Ал-Аксе

У нападу израелске војске на израелски камп у Либану погинуо је син Мунира Макде, команданта либанског огранка војног крила палестинског покрета Фатах, Бригаде мученика Ал-Акса Хасана Макде, објавио је либански лист "L'Orient-Le Jour", наводећи да је Хасан Макда био члан Бригаде, преноси "Монд".

До напада је дошло у ноћи између понедељка и уторка, а према тврдњама израелске војске мета напада био је Мунир Макда.

У нападу је погођена зграда у препуном палестинском избегличком кампу Аин ел-Хилва у близини града Сидона на југу земље.

То је био први удар на камп, највећи од неколико палестинских кампова у Либану, од почетка сукоба између Хезболаха и Израела који су избили пре скоро годину дана.

Израелска војска: Пет ракета лансирано из Либана у последњем нападу Хезболаха

Израелска војска је саопштила да је око пет ракета јутрос лансирано из Либана у последњем нападу Хезболаха на погранична насеља Метула и Авивим на северу Израела.

Према израелској војсци, нема извештаја о жртвама или материјалној штети у последњем нападу из Либана, преноси "Тајмс оф Израел".

Хезболах је саопштио је да је артиљеријском ватром гађао израелске трупе у Метули на северу Израела.

Хезболах није коментарисао почетак ограничених израелских копнених напада на Либан.

ИДФ: У Бејруту гађани објекти за производњу оружја Хезболаха

У израелским нападима на Бејрут током ноћи, гађано је више локација Хезболаха, укључујучи погоне за производњу оружја, саопштио је ИДФ.

"Хезболах намерно гради војне објекте у срцу Бејрута", наводи ИДФ, преноси "Тајмс оф Израел".

Упад у јужни Либан предводи 98. дивизија, једна од најбољих јединица ИДФ-а

Упад израелске војске у јужни Либан, покренут у понедељак увече, предводи 98. дивизија, једна од најбољих јединица Израелских одбрамбених снага (ИДФ), која се састоји од падобранаца и бригаде командоса, Шајетет 13 (13. флота), елитне јединице израелске морнарице и 7. оклопне бригаде.

Та дивизија, коју је предводио бригадни генерал Гај Леви, била је одговорна за неутрализацију руководилаца Хамаса и враћање талаца у Гази између децембра 2023. и марта 2024. године, преноси "Фигаро".

Портпарол ИДФ-а је у понедељак увече појаснио да је дивизија прошлих недеља била обучена за ту операцију.

"Након вишемесечних маневара у Појасу Газе, где су борци дивизије стицали вештине и оперативно искуство, кренули су на север и сада су на маневрима у северном сектору, након што су извршили потребна прилагођавања за борбу у Либану", саопштила је ИДФ.

"Политико": Одлука Израела о Хезболаху изазвала је раскол у америчкој влади

Одлука Израела да се бори против либанског Хезболаха изазвала је несугласице у америчкој влади, а успротивили су се званичници Стејт департмента и обавештајне службе због ризика од увлачења америчких трупа у сукоб на Блиском истоку, пише лист "Политико", позивајући се на израелске и америчке званичнике.

Како се наводи, "високи званичници Беле куће рекли су Израелу да ће Сједињене Државе подржати његову одлуку да повећа војни притисак на Хезболах, иако је администрација америчког председника Џозефа Бајдена јавно позвала израелску владу да смањи своје ударце".

Напомиње се да су специјални изасланик САД за Либан Амос Хохштајн и Бајденов главни саветник за Блиски исток Брет Мекгурк известили израелске званичнике, о договору САД са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, да фокус пребаци на борбу против либанског покрета.

"Нису се сви у администрацији сложили са променом става Израела, упркос подршци у Белој кући. Одлука да се фокусира на Хезболах довела је до подела у америчкој влади, што је изазвало противљење људи у Пентагону, Стејт департменту и обавештајној заједници верују да би израелске акције против либанског покрета могле да увуку америчке трупе у још један сукоб у Блиски исток", указује "Политико".

УН: Више од милион Либанаца расељено због интензивног израелског бомбардовања

Више од милион људи широм Либана расељено је због континуираног израелског бомбардовања широм земље, како расту тензије због могуће инвазије великих размера, наводи се у извештају Уједињених нација.

"У суседну Сирију је последњих дана стигло око 100.000 расељених лица и прилив се наставља", навео је високи комесар УН за избеглице (УНХЦР) Филипо Гранди на Иксу, објавивши и фотографију стотина људи нагомиланих на граничном прелазу.

Гранди је истакао да су тимови УНХЦР-а, заједно са припадницима Сиријског Црвеног полумесеца, распоређени на четири гранична прелаза у Сирији "како би пружили подршку људима који долазе".

Према сиријском Црвеном месецу, више од 60 одсто људи који стижу на сиријске граничне прелазе из Либана су деца.

"Патња коју су доживеле жене, а посебно ови млади људи, усред страха, анксиозности и чекања у тешким условима, не може се мерити бројкама", истакли су.