Свет

Руте преузео дужност генералног секретара НАТО-а: Украјина треба да добије место у Алијанси

Војни комитет НАТО-а се јуче званично поздравио са Столтенбергом, а заменик председника Војног комитета генерал-потпуковник Ендру М. Ролинг похвалио је његово "демократско вођство и дух снаге и јединства који је унео у савезничке државе"
Руте преузео дужност генералног секретара НАТО-а: Украјина треба да добије место у АлијансиGetty © Anadolu / Contributor

Један од генералних секретара НАТО-а са најдужим стажом, Јенс Столтенберг предао је данас дужност бившем холандском премијеру Марку Рутеу, у тренутку када се Алијанса суочава са неким од највећих изазова у својој историји.

Званична церемонија предаје овлашћења је одржана у седишту НАТО, у Бриселу на специјалној седници Алијансе.

Нови генерални секретар НАТО-а рекао је да "Украјина треба да добије обећано место у Алијанси".

"Мој следећи приоритет је повећање помоћи Украјини, њено приближавање НАТО, пошто је немогуће остварити стабилну безбедност у Европи без снажне и независне Украјине. Треба да реализујемо пакет помоћи који је обећан на самиту у Вашингтону. То се тиче формирања команде, финансијске помоћи и неповратног кретања Украјине ка чланству у НАТО, јер је место Украјине у НАТО", рекао је Руте.

Он је истакао да приоритети Алијансе остају исти, тачније да се мора осигурати да Украјина опстане као независна, демократска држава.

"Што се тиче наше одбране и обуздавања, треба више да трошимо и да јачамо нашу колективну одбрамбену моћ", истакао је Руте и нагласио да је приоритет и развој партнерстава НАТО у различитим деловима света "у циљу осигуравања безбедности".

Руте је додао да у Алијанси пажљиво прате развој ситуације у Либану, те да рачунају на деескалацију.

Досадашњи генерални секретар Јенс Столтенберг је истакао да је Руте "одличан кандидат који уме да пронађе компромис".

Столтенберг, 13. генерални секретар НАТО-а, преузео је дужност 2014. године, а дужину његовог мандата надмашио је само холандски дипломата Џозеф Лунс, који је провео 13 година на челу НАТО-а.

Војни комитет НАТО-а се јуче званично поздравио са Столтенбергом, а заменик председника Војног комитета генерал-потпуковник Ендру М. Ролинг похвалио је његово "демократско вођство и дух снаге и јединства који је унео у савезничке државе".

У свом говору, Столтенберг се захвалио за "труд и сарадњу у протеклих 10 година" и нагласио да је "НАТО сада већи, јачи и спремнији него икада да се суочи са било којим изазовом", као и да "отпорност и снага НАТО-а не зависе од појединаца већ од колектива".

У седишту НАТО-а у Бриселу биће данас одржан низ догађаја поводом примопредаје.

Руте ће постати 14. генерални секретар у историји НАТО-а.

image