Свет

"Мисес институт": Рат би се одмах завршио да су САД на уму имале мир, а не Путина на нишану

Запад све време провоцира Русију, а читаву будућност заснива на спекулацији да "Путин блефира", указује се у тексту
"Мисес институт": Рат би се одмах завршио да су САД на уму имале мир, а не Путина на нишану© Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Откако је почео рат Русије и Украјине, Бајденова администрација, у сарадњи са украјинском владом и великим делом Европе, наставила је да непрестано провоцира Путина ка ширем сукобу са Западом, оцењује се у тексту објављеном на порталу аустријског института "Мисес" за економију, слободу и мир.

"САД и Европа су наоружале Украјину до зуба. Запад је финансирао војне напоре Украјине — и велику количину корупције — у износу од стотина милијарди долара . Наводно је ово добро за САД јер помаже америчком војно-индустријском комплексу, али ће то бити лоша утеха у случају рата са Русијом", наводи се.

У тексту се подсећа да су, када је Украјина саботирала гасовод Северни ток, сви пожурили да окриве Русију. Такође, када су Украјинци напали Курску област, изненадили су Америку, али је на крају њихова акција наишла на одобравање савезника.

Наводећи да се америчка подршка Кијеву није променила "ни за јоту", "Мисес" институт поставља питање хоће ли западни бланко чек за Украјину учинити рат мање вероватним, како то ратни јастребови замишљају. Тешко, закључује се.

"САД праве елементарну грешку: третирају рат са Украјином као прокси рат, односно рат заступника. Али Русија то не ради. Наш украјински 'прокси' се не бори против руског заступника, већ против саме Русије . Само зато што су се борбе водиле у  Украјини, а не у Русији, ништа не мења. Амерички новац, оружје и обавештајни подаци се користе за рат против Русије. Руским лидерима је то тако једноставно", оцењује се, уз закључак да амерички естаблишмент игра опасну игру.

Заслепљени сопственом охолошћу, додаје се, они тврде да Путин блефира кад наговештава да би могао да употреби нуклеарну доктрину, па чак и кад Русија, као одговор на поступке Запада мења своју нуклеарну доктрину.

"Није претерано рећи да све зависи од ове једине, непроверљиве спекулације о Путину", подвлачи се у тексту објављеном на порталу овог института.

На сваком кораку, каже се, амерички политички естаблишмент био је препрека миру.

Викторија Нуланд, подсећа се у тексту, бивша помоћница државног секретара за политичка питања, недавно је признала оно што смо већ знали: да су САД помогле да се саботира мировни предлог који је могао да оконча рат Русије и Украјине у повојима.

Није био од помоћи ни њихов непрекидни рефрен да се Путину не може веровати и да му је план да после Украјине крене у источну Европу. Историја ће, како се наводи, памтити да је рат могао да се заврши готово одмах, само да је амерички естаблишмент имао на уму мир, а не Путина на нишану.

"Када ће амерички лидери рећи да је доста: време је да прекинемо нашу подршку Украјини; време је да прекинемо ратоборност против нуклеарних сила и време је за мир, трговину и искрено пријатељство са свим народима? Да парафразирамо Мареја Ротбарда, док неки можда више воле смрт у нуклеарном рату него руску власт над Украјином, већина Американаца – и многи Украјинци – с правом више воле да не заврше на гробљу 'слободног света'", закључује се.

image