"Политико": САД јавно против израелских напада на Либан, али их тајно подржавају

Иако се јавно противе ескалацији сукоба на Блиском истоку, амерички званичници тајно подржавају израелске акције против Хезболаха у Либану, пише "Политико"

Високи званичници Беле куће тајно су обавестили своје израелске колеге да САД подржавају њихову одлуку "повећају притисак" на Хезболах, иако је администрација председника Џозефа Бајдена јавно позвала Израел да обустави нападе, пише "Политико".

Председнички саветник Амос Хоштајн и координатор Беле куће за Блиски исток Брет Мегарк израелским званичницима су рекли да се САД слажу са одлуком израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да фокус са сукоба у Гази пребаци на северну границу и борбо против либанског Хезболаха.

Како наводи "Политико", амерички званичници се надају да ће то натерати Хезболах да "започне преговоре о дипломатском окончању конфликта".

Међутим, не подржавају сви у Белој кући овакав приступ. Одлука да се фокус пребаци на Хезболах довела је подела у Пентагону, Стејт департменту и обавештајној заједници, пошто део званичника верује би ескалација у Либану могла да увуче САД у нови сукоб на Блиском истоку.

Израелски званичници су средином септембра својим америчким колегама изнели план промене фокуса и окретања ка Либану. Иако нису изнели много детаља, амерички званичници су се сложили да је "право време за тај корак".

Иако је Хезболах дуго говорио да ће се сарађивати са Израелом само ако постигне прекид ватре са Хамасом, против ког се бори у Гази, америчке процене су у том тренутку указивале да Хамас вероватно неће пристати на споразум о прекиду ватре у скорије време, наводи "Политико".

Према америчком проценама, то је значило да би то могао бити тренутак да се фокус стави Хезболах – и да се ради на "раздвајању" два сукоба.

Како наводи тај амерички магазин, Вашингтон последњих месеци води донекле контрадикторну политику: с једне стране, они подржавају израелске ескалаторне акције, док се са друге залажу за наставак преговора.

У Белој кући, међутим, верују да су израелске акције у Либану могли да представљају преломну тачку, односно да би елиминација већине лидера Хезболаха могла значајно да ослаби ирански утицај у региону.

Међутим, амерички званичници нису спремни да подрже Израелце потпуно - и јавно - у страху да би то могло да увуче САД у сукоб. Јавна порука америчке администрације Израелу и даље је: избегавајте ескалацију и наставите са дипломатијом.

Ситуација на терену је додатно ескалирала након што су израелске специјалне снаге синоћ започеле операције на територији Либана.