"Политико": Израел можда јесте послао трупе у Либан, али је његова права мета Иран

Нападом на Хезболах, премијер Бенјамин Нетанјаху настоји да преобликује Блиски исток

Израелски лидери верују да сада имају "историјску" прилику да преобликују Блиски исток, не само уништавањем Хамаса и Хезболаха већ и "неутралисањем" Ирана, пише "Политико".

Чак и пре него што је Израел покренуо "ограничену" копнену офанзиву на Либан, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је јасно ставио до знања да је његов крајњи циљ да поткопа ауторитет Техерана.

У обраћању на енглеском почетком седмице, Нетанјаху је обећао "племенитим Персијанцима" да ће дан када ће бити ослобођени владавине "тиранина" и када ће имати мир са Израелом доћи "много раније него што људи мисле".

"Нема места на Блиском истоку до кога Израел не може да дође", злокобно је упозорио.

За Иран то није празна претња. Израел се не бори против Техерана само тако што уништава његове савезнике као што су Хезболах у Либану и Хути у Јемену, већ показује своју надмоћ и у погледу технологије и шпијунаже на иранском тлу.

У априлу, након неуспелог иранског напада, Израел је узвратио дизањем у ваздух радара противваздушне одбране у близини централног града Исфахана, што је било упозорење да су у стању да униште нуклеарна постројења Ирана.

У јулу, лидер Хамаса Исмаил Ханије убијен је у Техерану. Највиши ирански команданти погинули су у нападима на Дамаск и Бејрут. Нетнјахуова порука о израелском "домету" је јасна.

За руководство Техерана ово је тежак изазов. Иран пројектује моћ широм региона тако што се представља као војни тешкаш који може да подржи своје лојалне прокси милиције широм Ирака, Сирије, Либана и Јемена. Израел сада директно оспорава ту власт, а атентат на вођу Хезболаха Хасана Насрала у петак, један је од најфлагрантнијих примера Нетанјахуа који је бацио рукавицу у лице Техерану.