Свет

"Фајненшел тајмс": Украјинска војска жели преговоре с Русијом, страхују од "вечног" сукоба

Савезници Украјине желе деескалацију сукоба и једина стратегија коју разматрају јесу територијални уступци у замену за чланство Кијева у НАТО-у
"Фајненшел тајмс": Украјинска војска жели преговоре с Русијом, страхују од "вечног" сукоба© Libkos/Getty Images

Украјинска војска на првој линији фронта, страхујући од "вечног" сукоба, залаже се за преговоре са Русијом, пише "Фајненшел тајмс".

"Сада сам за преговоре. Плашим се могућности бесконачног сукоба у Украјини", рекао је неименовани украјински командант по имену Јуриј.

Према речима другог официра Оружаних снага Украјине Михаила, команданта батаљона, "тешко је замислити да Кијев постигне циљ да се врати на границе из 1991. године".

Лист наводи да савезници Украјине желе деескалацију сукоба и да је једина стратегија коју разматрају - територијални уступци у замену за чланство Кијева у НАТО-у.

"Владимир Зеленски је под притиском западних партнера који желе да предузме кораке ка решавању сукоба путем преговора. Већина играча жели деескалацију", истиче се. 

Шеф вашингтонске канцеларије Европског савета за спољне односе Џереми Шапиро изјавио је да "САД желе да сукоб у Украјини пренесу у мирније стање".

"Бајденова администрација схвата да је њена тренутна стратегија неодржива јер ми (САД) губимо рат. Они размишљају како да овај рат пребаце у мирније стање", оценио је Шапиро.

Напомиње се да је највећа претња Кијеву могућа победа Доналда Трампа на америчким председничким изборима у новембру, будући да би могао да покуша да наметне неповољан мировни споразум Украјини претњом да ће ускратити даљу војну и финансијску помоћ.

image