Свет

Волц и Венс у потпредседничкој дебати: Последње сучељавање демократа и републиканаца пред изборе

Венс и Волс ће покушати да привуку бираче из колебљивих држава на своју страну
Волц и Венс у потпредседничкој дебати: Последње сучељавање демократа и републиканаца пред избореGetty © Chip Somodevilla / Staff

Кандидати за потпредседнике Џеј Ди Венс и Тим Волц суочиће се вечерас у својој првој и највероватније јединој дебати пре новембарских избора.

Двојица становника Средњег Запада покушаће да својим економским популистичким наративима утичу на бираче у "колебљивим" државама који би могли да одлуче већ тесну трку Камале Харис и Доналда Трампа.

Дебата ће бити први пут да се Венс, потпредседник Доналда Трампа, и Волц, изабраник Камале Харис, појаве заједно на бини након немилосрдних напада један током предизборне трке.

Тим Волц, који је донедавно био мало познати гувернер Минесоте, постао је миљеник демократа после виралног снимка на ком је исмевао свог републиканског колегу као "чудног" због његовог коментара да Америку води "гомила јадних мачкарки без деце".

Венс, сенатор из Охаја који је растао у сиромаштву, прозвао је Волца "Тампон Тимом" због закона у Минесоти који захтева од јавних школа да обезбеде бесплатне производе за менструацију и сматра да су демократе превише екстремне за земљу.

Дебата од сат и по почиње у 21 час по локалном времену и организовао ју је Си-Би-Ес њуз. Неће бити уводних изјава и студијске публике. Микрофони ће бити укључени током целе дебате, иако модератори могу да их искључе по сопственом нахођењу.

Што се тиче економије, имиграције и абортуса, кандидати су у оштрој супротности.

У Минесоти, Волцова подршка повећању потрошње, строжим прописима и вишим порезима за богате и компаније донела му је похвале синдиката и других прогресивних група које кажу да његова политика чини Минесоту бољим местом за живот и рад. Републиканци и пословне групе кажу да ти планови ометају економски раст.

Волц се такође залаже за давање држављанства илегалним мигрантима и потписао је више закона који би требало да штите репродуктивна права жена.

Венс са друге стране подржава Трампове порезе и царине на увоз. Такође се залаже за строгу антиимиграциону политику и масовне депортације "илегалаца", а право на абортус сматра "социопатским".

Анкета "Блумберга" и "Морнинг консалта" показује да је у седам неодлучних држава Волцов рејтинг нешто виши од Венсовог.

Приватно, демократе страхују да ли ће Волц успети да се избори са Венсом, дипломцем Јејла који је две године служио у Сенату и много је бољи и искуснији у дебатама и уме да "аргументује финије тачке политике", наводи "Политико".

Портал преноси, позивајући се на изборе из Волцовог тима, да се демократе нарочито брину како ће њихов кандидат за потпредседника оправдати своју улогу у нередима у Минеаполису 2020. године након убиства Џорџа Флојда и улоге његове администрације у додели 250 милиона долара средстава за опоравак од ковида лажној непрофитној организацији.

Будући да је Трамп искључио могућност нове дебате са Камалом Харис, ТВ "дуел" Венса и Волца биће последњи пут да се два изборна тима "суоче" пре избора, што потпредседничкој дебати даје већу тежину него што, реално, има.

image