Свет

Ердоган: Турска може бити следећа мета Израела

Израел, осим што напада Либан и палестинску земљу, покушава да испровоцира и тиме увуче у сукоб и друге земље из региона, упозорава председник Турске
Ердоган: Турска може бити следећа мета Израела© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да постоји могућност да би следећа мета израелских напада, после Појаса Газе и Либана, могла да буде Турска.

"Отворено кажем: после Палестине и Либана, земља наше домовине постаће место на које ће израелска администрација да баци око", рекао је турски лидер у Великој народној скупштини земље. 

Ердоган је истакао да Израел, осим што напада Либан и палестинску земљу, покушава да испровоцира и тиме увуче у сукоб и друге земље из региона. 

Упозорио је и да ће последице продора у Либан бити опасније од претходних "окупација".

"Јасно упозоравам Израел: последице копнене операције у Либану неће бити сличне последицама његових прошлих окупација. Одбрана Либана неће бити исто што и одбрана Појаса Газе, која је беспомоћна, изолована и одсечена од остатка света", изјавио је Ердоган. 

Сукоб Израела и Либана ушао је протекле недеље у нову фазу, а медији преносе да Тел Авив покреће и копнену операцију на територији Либана. Један од високих израелских званичника оптужио је САД да су угрозиле војнике ИДФ цурењем планова за израелску копнену операцију у јавност. 

Ипак, из шиитског и проиранског покрета Хезболах јављају да ИДФ још није ушао у Либан.

Русија је осудила нападе, баш као и Турска и низ других земаља, док из Либана поручују да та држава пролази кроз најопаснију фазу у својој историји, уз апел да Уједињене нације морају да наставе да пружају помоћ Либанцима који су постали избеглице.

image