Свет

Барније: Француска мора боље да контролише своје границе

Француска ће, све док буде потребно, поново спроводити провере на својим границама, у складу са правилима ЕУ и онако како је то управо учинила Немачка, рекао је премијер ове земље
Барније: Француска мора боље да контролише своје границе© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Француска мора боље да контролише своје границе, изјавио је током данашњег обраћања француској скупштини нови премијер Француске Мишел Барније, стављајући питање имиграције међу приоритете своје владе.

"Више не успевамо да контролишемо нашу имиграциону политику на задовољавајући начин. Морамо хитно да извучемо имиграцију из идеолошког застоја у који су је неки увукли", рекао је Барније, а преноси Ројтерс.

Он је додао је да ће Француска тежити да следи потез Немачке у вези са контролом својих граница унутар Европе, истовремено поштујући правила Европске уније.

"Француска ће, све док буде потребно, поново спроводити провере на својим границама, у складу са правилима ЕУ и онако како је то управо учинила Немачка", рекао је Барније.

У оквиру напора да се избори са нерегуларном миграцијом и прекограничним криминалом, Немачка је у септембру поново увела привремене граничне провере, укључујући и спровођење провера на својим границама са Француском, Белгијом и Холандијом.

Према правилима ЕУ, земље Шенгенског простора који обухвата све чланице блока осим Кипра и Ирске, смеју да уведу граничне провере само као последњу меру за спречавање претњи унутрашњој безбедности или јавном реду.

image