Путин и Си: Русија и Кина ће допринети одржавању глобалног мира и стабилности

Председници Русије и Кине упутили су један другом честитке поводом 75 година од успостављања дипломатских односа између двеју земаља

Блиски и обострано корисни односи између Руске Федерације и Народне Републике Кине издржали су тест времена и тренутно су на највишем нивоу у историји, навео је руски председник Владимир Путин.

"Русија је прва у свету признала НР Кину и брзо успоставила блиске односе сарадње са новом Кином. Москва и Пекинг активно сарађују у различитим областима, као што су политика, економија и трговина, наука и технологија. Осим тога, ефективно сарађују у међународним и регионалним пословима и раде заједно на изградњи праведног и мултиполарног света", навео је Путин у честитки председнику Кине Си Ђинпингу поводом 75 година од успостављања дипломатских односа између двеју земаља.

Осим тога, председник Русије је изразио уверење да ће Руска Федерација и Кина наставити да јачају односе, као и да ће унапредити безбедност и стабилност у Евроазији и свету.

"Уверен сам да ће стране у потпуности применити низ консензуса постигнутих током мог састанка са кинеским председником Си Ђинпингом и наставити да јачају руско-кинеску свеобухватну стратешку сарадњу и партнерство у новој ери, као да ће промовисати безбедност и стабилност у Евроазији и широм света", закључио је руски лидер.

Са своје стране, кинески председник Си Ђинпинг је навео да ће Кина удружити снаге са Русијом како би допринела одржавању мира и стабилности широм планете.

"Придајем велики значај развоју кинеско-руских односа и спреман сам, заједно са руским председником Владимиром Путином да стално проширујемо свеобухватну практичну сарадњу између две државе и заједнички промовишемо квалитетан развој и модернизацију обе земље", навео је Си Ђинпинг у својој честитки председнику Русије поводом 75. годишњице билатералних дипломатских односа.

Осим тога, кинески председник је додао да је спреман да заједнички промовишу квалитетан развој и модернизацију обе земље, дају нови допринос очувању мира и стабилности на планети и да заједничким напорима допринесу формирању квалитетне људске заједнице.

Како је појаснио Си Ђинпинг, он намерава да ову годишњицу искористи "као прилику да се чврсто утврди правац даљег развоја односа између две државе".

Он је напоменуо да су Кина и Русија "главни суседи, светске силе и водеће земље на тржишту у развоју".

"Током протеклих 75 година од успостављања дипломатских односа, обе стране су допринеле сталном јачању и модернизацији кинеско-руских веза заснованих на фундаменталним интересима двеју држава и њихових народа", додао је кинески председник.

Према његовим речима, најзначајније карактеристике односа Пекинга и Москве су "трајно добросуседско пријатељство, свеобухватна стратешка сарадња, обострано корисни контакти и интеракција у којој сви добијају".

"Посебно са доласком нове ере, под нашим заједничким стратешким вођством са председником Путином, суочени са променама без преседана, Кина и Русија наставиле су да продубљују међусобно политичко поверење, постигле запажене резултате у практичној сарадњи, продубиле међугенерацијско пријатељство, дале важан допринос побољшању благостања народа две земље, промовишући уређен мултиполарни свет заснован на једнакости и економској глобализацији заснованој на универзалном и толерантном приступу", закључио је Си Ђинпинг.