Свет

УЖИВО Тел Авив припрема "значајну одмазду"; Гутереш персона нон грата у Израелу

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи изјавио је да је ракетна баража у уторак била усмерена на "искључиво војне и безбедносне локације задужене за геноцид у Гази и Либану"
УЖИВО Тел Авив припрема "значајну одмазду"; Гутереш персона нон грата у Израелу© Tanjug/AP/Leo Correa

Савет безбедности Уједињених нација сазвао је за данас у 10.00 часова хитну седницу због ескалирајуће ситуације на Блиском истоку, на захтев Француске и Израела.

Иран је синоћ лансирао 181 балистичку ракету на Израел, пренео је "Тајмс оф Израел", и додао да су у нападу шрапнелом и гелерима рањени један Палестинац на Западној обали и два Израелца рањена су шрапнелом и гелерима.

Корпус граде исламске револуције (ИРГЦ) саопштио је да напад, до којег је дошло 11 месеци од почетка сукоба Тел Авива и Хамаса у Гази у којем је убијено више од 41.000 Палестинаца и 1.200 Израелаца, представља одговор на убиства лидера Хамаса, Хезболаха и ИРГЦ. 

Иранска мисија при УН поручила је да је Техеран спровео "легалан, рационалан и легитиман одговор" на "терористичке акте ционистичког режима". Техеран је раније саопштио да је Вашингтон обавештен пре почетка напада. 

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи изјавио је да је ракетна баража у уторак била усмерена на "искључиво војне и безбедносне локације задужене за геноцид у Гази и Либану".

"Учинили смо то након што смо били веома уздржани скоро два месеца, да бисмо дали простор за прекид ватре у Гази", написао је он на Иксу. Он је обећао "снажнији и моћнији" одговор ако Израел се одлучи на "даљу одмазду".

Државни секретар САД Ентони Блинкен назвао је напад "потпуно неприхватљивим", рекавши да су САД посвећене одбрани Израела и тврдећи да су Вашингтон и Тел Авив успешно одбили напад. Он је такође позвао цео свет да осуди ирански напад.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је Иран начинио "велику грешку" за коју ће "платити".

"Ко год нападне нас – ми ћемо напасти њега", упозорио је он, преноси "Тајмс оф Израел". Премијер Израела позвао је "силе светлости у свету" да се уједине против Техерана.

  • 2. окт 2024 • 15:57

    15:57

    Рјабков: На БРИКС-у ћемо разговарати о кризи на Блиском истоку

    Лидери БРИКС-а на самиту у Казању посветиће посебну пажњу проблемима и кризама на Блиском истоку, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

    "Оно што се сада, буквално ових дана, дешава у региону са становишта отвореног сукоба свакако ће добити максималну пажњу БРИКС-а, а у билатералним контактима на нивоу лидера и министара спољних послова, и у Казању, разговор о овој теми ће бити најдиректнији и најнепосреднији", рекао је Рјабков у интервјуу за лист "Известија", пренела је агенција РИА Новости.

    Он је казао да је председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас прихватио позив да учествује на самиту БРИКС-а у Казању крајем октобра.

    "Предстоје веома озбиљни и важни разговори и преговори. Ситуација практично измиче контроли. Агресивни курс Израела и Сједињених Америчких Држава који га штите већ је довео до огромних жртава и све веће опасности да све ово ескалира у још шири, још крвавији сукоб", закључио је Рјабков.

  • 14:46

    Фајон: Словенија позива Нетанјахуа да "стави тачку на овај рат"

    Словеначка министарка спољних послова Тања Фајон саопштила је током своје посете Берлину да су земље Европске уније забринуте због све већег броја цивилних жртава током израелског напада на Либан и појас Газе и позвала израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да "стави тачку на овај рат".

    "Оно што видимо на терену је расељавање више од милион цивила. Сада позивамо све стране на уздржаност, заштиту цивила и да не ескалирају даље рат", рекла је Фајон за Вафа агенцију.

    Она је истакла да њена земља и њени партнери у САД настављају напоре за постизање хитног хуманитарног прекида ватре.

    "Увек смо говорили да ће догађаји у Гази даље ескалирати са све већим кршењем међународног права и убијањем невиних цивила, деце и жена", додала је Фајон.

  • 14:14

    Хаменеи: Присуство америчких и европских нација на Блиском истоку извор сукоба

    Ирански врховни вођа aјатолах Али Хаменеи изјавио је данас да је присуство америчких и европских нација на Блиском истоку извор "сукоба, ратова, забринутости и непријатељства", преноси ИРНА.

    "Регионалне нације могу да управљају собом и... живеће заједно у миру", истакао је Хаменеи, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Он је казао да се Иран нада да ће се "отарасити непријатељског зла" и позвао западне нације да "смање своју злобу".

    Ово је прво његово јавно обраћање откако је Техеран испалио салву балистичких пројектила на Израел.

  • 12:56

    Гутереш непожељан у Израелу

    Израелски министар спољних послова Израел Кац прогласио је генералног секретара УН Антонија Гутереша персоном нон грата и забранио му улазак у земљу.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 12:51

    Израелски фронт у Појасу Газе: Најмање 51 Палестинац погинуо у гранатирању Кан Јуниса

    Најмање 51 Палестинац је погинуо, а 82 је рањено у израелској ваздушној и копненој операцији у јужном граду Кан Јунис, саопштили су званичници Појаса Газе.

    Здравствени званичници Газе навели су да су у израелским нападима током ноћи погинуле најмање 32 особе у јужној Гази, углавном жене и деца, док је војска покренула копнене операције у Кан Јунису.

    Болница у Кан Јунису саопштила је да је примила тела након тешких израелских ваздушних напада и копнених операција у граду током ноћи и јутра, пренео је АП.

    Ројтерс је пренео да су бомбардовани школа и Институт за збрињавање расељених лица.

  • 12:49

    Саудијска Арабија позива на деескалацију сукоба на Блиском истоку

    Саудијска Арабија се нада деескалацији сукоба на Блиском Истоку и успостављању дијалога, изјавио је министар економије те земље Фаисал ал-Ибрахим.

    "Надамо се да ће мудрост преовладати, да ће доћи до деескалације, да ће дијалог доћи на ред и да ће више сарадње бити на глобалном нивоу, али и да ћемо се регионално посветити овим изазовима", рекао је министар.

  • 12:49

    И Кина позвала на деескалацију

    Кина је позвала на спречавање погоршања нестабилности на Блиском истоку.

    Пекинг је напоменуо да међународна заједница, "посебно утицајне силе", морају да играју конструктивну улогу у сукобу на Блиско истоку.

  • 12:44

    Огласио се српски конзул у Израелу

    Почасни конзул Србије у Беер Шеви Израелу, Александар Николић, изјавио је данас да је ноћ у тој земљи била мирнија, да су пола сата након поноћи укинуте мере ограничења које је увела локална команда за позадинске снаге у централном и јужном делу земље.

    Он је рекао да су ограничења остала на снази само у северном Израелу, почев од предграђа Хаифе, познатих као Кајот, па све до западне Галилеје, где је и даље на снази забрана окупљања на отвореном за више од 30 особа, док је у затвореним просторима дозвољено до 300 особа.

    "Међународни аеродром Бен Гурион у Тел Авиву поново је отворен, али само 15 авио-компанија наставља с летовима, док остале и даље имају суспензију. Важна информација за нас је да две израелске авио-компаније и даље одржавају директне летове за Београд", рекао је Николић за К1 телевизију.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 12:16

    Куртија брине ескалација сукоба на Блиском истоку

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је дубоко забринут и да осуђује напад Ирана на Израел.

  • 12:01

    Русија о ситуацији на Блиском истоку: Позивамо на уздржаност

    "Москва позива све стране у сукобу на Блиском истоку да покажу уздржаност и осуђује све акције које доводе до погибије цивила", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

    "Позивамо све стране да покажу уздржаност у светлу онога што се дешава. И, наравно, осуђујемо све акције које доводе до смрти цивила", рекао је Песков новинарима.

    Такође, како је пренео "Гардијан", из Русије наводе да се ситуација на Блиском истоку ситуација развија у "забрињавајућем правцу".

image