УЖИВО Тел Авив припрема "значајну одмазду"; Гутереш персона нон грата у Израелу

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи изјавио је да је ракетна баража у уторак била усмерена на "искључиво војне и безбедносне локације задужене за геноцид у Гази и Либану"

Савет безбедности Уједињених нација сазвао је за данас у 10.00 часова хитну седницу због ескалирајуће ситуације на Блиском истоку, на захтев Француске и Израела.

Иран је синоћ лансирао 181 балистичку ракету на Израел, пренео је "Тајмс оф Израел", и додао да су у нападу шрапнелом и гелерима рањени један Палестинац на Западној обали и два Израелца рањена су шрапнелом и гелерима.

Корпус граде исламске револуције (ИРГЦ) саопштио је да напад, до којег је дошло 11 месеци од почетка сукоба Тел Авива и Хамаса у Гази у којем је убијено више од 41.000 Палестинаца и 1.200 Израелаца, представља одговор на убиства лидера Хамаса, Хезболаха и ИРГЦ. 

Иранска мисија при УН поручила је да је Техеран спровео "легалан, рационалан и легитиман одговор" на "терористичке акте ционистичког режима". Техеран је раније саопштио да је Вашингтон обавештен пре почетка напада. 

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи изјавио је да је ракетна баража у уторак била усмерена на "искључиво војне и безбедносне локације задужене за геноцид у Гази и Либану".

"Учинили смо то након што смо били веома уздржани скоро два месеца, да бисмо дали простор за прекид ватре у Гази", написао је он на Иксу. Он је обећао "снажнији и моћнији" одговор ако Израел се одлучи на "даљу одмазду".

Државни секретар САД Ентони Блинкен назвао је напад "потпуно неприхватљивим", рекавши да су САД посвећене одбрани Израела и тврдећи да су Вашингтон и Тел Авив успешно одбили напад. Он је такође позвао цео свет да осуди ирански напад.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је Иран начинио "велику грешку" за коју ће "платити".

"Ко год нападне нас – ми ћемо напасти њега", упозорио је он, преноси "Тајмс оф Израел". Премијер Израела позвао је "силе светлости у свету" да се уједине против Техерана.

2. окт 2024 • 18:07

Пезешкијан: Надам се да ће азијске земље спречити израелске злочине

Ирански председник Масуд Пезешкијан рекао је по доласку у посету Катару да се нада да ће азијске земље пружити помоћ како би се спречили "израелски злочини на Блиском Истоку".

На свом првом путовању у Катар као председник Ирана, Пезешкијан је критиковао Израел због убиства вође Хамаса Исмаила Ханијеа, преноси Ројтерс.

"Ми желимо сигурност и мир, али Израел је то уништио ликвидацијом Ханијеа у Техерану. Европљани и САД су рекли да ће у Гази наступити мир у року од недељу дана ако ми не будемо узвратили. Чекали смо да они донесу мир, али само су интензивирали убијање", рекао је Пезешкијан.

Небензја: Проглашење Гутереша за непожељну особу је шамар свима

Стални представник Русије у СБ УН Василиј Небензја оценио је одлуку Израела да прогласи генералног секретара УН за непожељну особу, као "шамар свима".

Он је додао да Израел све решава силом, а саучесник САД их подржавају у томе.

Небензја је напоменуо да Русија захтева спровођење Резолуције 1701 Савета безбедности УН, према којој је Израел обавезан да повуче војску из Либана, а Либан да се повуче на своју територију.

Позвао је да се употребе сва средства која Савет има на располагању за заустављање сукоба и спровођење Резолуције 1701.

ИДФ: Израел ће одговорити Ирану, можемо да досегнемо и ударимо било где на Блиском истоку

Начелник генералштаба ИДФ генерал-потпуковник Херци Халеви рекао је да ће Израел одговорити на ирански ракетни напад, истичући да израелска војска има способност да "достигне и удари било коју тачку на Блиском истоку".

"А наши непријатељи који ово до сада нису разумели, схватиће ускоро", поручио је Халеви у видео изјави током посете ваздухопловној бази Тел Ноф, преноси "Тајмс оф Израел".

Мировне снаге УН у Либану остају на својим позицијама

Мировне снаге УН у Либану (УНИФИЛ), упркос ескалацији, остају на својим позицијама, саопштио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Гутереш осудио напад Ирана на Израел

Генерални секретар УН Антонио Гутереш осудио је напад Ирана на Израел, рекавши да такви поступци не смањују патњу палестинског народа.

"Још једном оштро осуђујем јучерашњи масовни ракетни напад Ирана на Израел", рекао је Гутереш на састанку Савета безбедности УН о Блиском истоку.

Ови удари ништа не доприносе унапређењу живота палестинског народа и смањењу њихове патње, додао је.

Рјабков: На БРИКС-у ћемо разговарати о кризи на Блиском истоку

Лидери БРИКС-а на самиту у Казању посветиће посебну пажњу проблемима и кризама на Блиском истоку, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"Оно што се сада, буквално ових дана, дешава у региону са становишта отвореног сукоба свакако ће добити максималну пажњу БРИКС-а, а у билатералним контактима на нивоу лидера и министара спољних послова, и у Казању, разговор о овој теми ће бити најдиректнији и најнепосреднији", рекао је Рјабков у интервјуу за лист "Известија", пренела је агенција РИА Новости.

Он је казао да је председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас прихватио позив да учествује на самиту БРИКС-а у Казању крајем октобра.

"Предстоје веома озбиљни и важни разговори и преговори. Ситуација практично измиче контроли. Агресивни курс Израела и Сједињених Америчких Држава који га штите већ је довео до огромних жртава и све веће опасности да све ово ескалира у још шири, још крвавији сукоб", закључио је Рјабков.

Фајон: Словенија позива Нетанјахуа да "стави тачку на овај рат"

Словеначка министарка спољних послова Тања Фајон саопштила је током своје посете Берлину да су земље Европске уније забринуте због све већег броја цивилних жртава током израелског напада на Либан и појас Газе и позвала израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да "стави тачку на овај рат".

"Оно што видимо на терену је расељавање више од милион цивила. Сада позивамо све стране на уздржаност, заштиту цивила и да не ескалирају даље рат", рекла је Фајон за Вафа агенцију.

Она је истакла да њена земља и њени партнери у САД настављају напоре за постизање хитног хуманитарног прекида ватре.

"Увек смо говорили да ће догађаји у Гази даље ескалирати са све већим кршењем међународног права и убијањем невиних цивила, деце и жена", додала је Фајон.

Хаменеи: Присуство америчких и европских нација на Блиском истоку извор сукоба

Ирански врховни вођа aјатолах Али Хаменеи изјавио је данас да је присуство америчких и европских нација на Блиском истоку извор "сукоба, ратова, забринутости и непријатељства", преноси ИРНА.

"Регионалне нације могу да управљају собом и... живеће заједно у миру", истакао је Хаменеи, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је казао да се Иран нада да ће се "отарасити непријатељског зла" и позвао западне нације да "смање своју злобу".

Ово је прво његово јавно обраћање откако је Техеран испалио салву балистичких пројектила на Израел.

Гутереш непожељан у Израелу

Израелски министар спољних послова Израел Кац прогласио је генералног секретара УН Антонија Гутереша персоном нон грата и забранио му улазак у земљу.

Опширније читајте ОВДЕ

Израелски фронт у Појасу Газе: Најмање 51 Палестинац погинуо у гранатирању Кан Јуниса

Најмање 51 Палестинац је погинуо, а 82 је рањено у израелској ваздушној и копненој операцији у јужном граду Кан Јунис, саопштили су званичници Појаса Газе.

Здравствени званичници Газе навели су да су у израелским нападима током ноћи погинуле најмање 32 особе у јужној Гази, углавном жене и деца, док је војска покренула копнене операције у Кан Јунису.

Болница у Кан Јунису саопштила је да је примила тела након тешких израелских ваздушних напада и копнених операција у граду током ноћи и јутра, пренео је АП.

Ројтерс је пренео да су бомбардовани школа и Институт за збрињавање расељених лица.

Саудијска Арабија позива на деескалацију сукоба на Блиском истоку

Саудијска Арабија се нада деескалацији сукоба на Блиском Истоку и успостављању дијалога, изјавио је министар економије те земље Фаисал ал-Ибрахим.

"Надамо се да ће мудрост преовладати, да ће доћи до деескалације, да ће дијалог доћи на ред и да ће више сарадње бити на глобалном нивоу, али и да ћемо се регионално посветити овим изазовима", рекао је министар.

И Кина позвала на деескалацију

Кина је позвала на спречавање погоршања нестабилности на Блиском истоку.

Пекинг је напоменуо да међународна заједница, "посебно утицајне силе", морају да играју конструктивну улогу у сукобу на Блиско истоку.

Огласио се српски конзул у Израелу

Почасни конзул Србије у Беер Шеви Израелу, Александар Николић, изјавио је данас да је ноћ у тој земљи била мирнија, да су пола сата након поноћи укинуте мере ограничења које је увела локална команда за позадинске снаге у централном и јужном делу земље.

Он је рекао да су ограничења остала на снази само у северном Израелу, почев од предграђа Хаифе, познатих као Кајот, па све до западне Галилеје, где је и даље на снази забрана окупљања на отвореном за више од 30 особа, док је у затвореним просторима дозвољено до 300 особа.

"Међународни аеродром Бен Гурион у Тел Авиву поново је отворен, али само 15 авио-компанија наставља с летовима, док остале и даље имају суспензију. Важна информација за нас је да две израелске авио-компаније и даље одржавају директне летове за Београд", рекао је Николић за К1 телевизију.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Куртија брине ескалација сукоба на Блиском истоку

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је дубоко забринут и да осуђује напад Ирана на Израел.

Русија о ситуацији на Блиском истоку: Позивамо на уздржаност

"Москва позива све стране у сукобу на Блиском истоку да покажу уздржаност и осуђује све акције које доводе до погибије цивила", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"Позивамо све стране да покажу уздржаност у светлу онога што се дешава. И, наравно, осуђујемо све акције које доводе до смрти цивила", рекао је Песков новинарима.

Такође, како је пренео "Гардијан", из Русије наводе да се ситуација на Блиском истоку ситуација развија у "забрињавајућем правцу".

Тајани: Још постоји могућност да се избегне рат који би захватио цео Блиски исток

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је данас да још постоји могућност да се избегне рат који би захватио цео Блиски исток.

"Стварање либанског фронта и директна интервенција Ирана повећали су ризик од регионалног сукоба великих размера, али ескалација нас још више гура ка томе да радимо на миру и дијалогу. Апелујемо на одговорност свих регионалних актера", рекао је Тајани на састанку Одбора за спољне послове и одбрану, а пренела Анса.

Италијански министар такође је нагласио значај "одржавања дијалога са Ираном", позивајући "све, укључујући и Израел" да раде на деескалацији и избегну сукоб који може да изазове нове жртве, посебно међу цивилима.

Тајани је такође рекао да је Италија спремна да предузме сваку иницијативу како би осигурала безбедност својих грађана у Либану.

"Дуго сам позивао све италијанске грађане да напусте Либан комерцијалним летовима. Радимо на испуњавању њихових захтева кроз повецћање веза, укључујући чартер летове и друга средства која испитујемо заједно са министром одбране (Гвидом Крозетом)", рекао је он.

Додао је да је тренутно у Либану око 3.200 Италијана и да су углавном у питању двојни држављани.

Шпанија би сутра требало да евакуише 350 својих грађана из Либана

Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес изјавила је да та земља планира да пошаље два војна авиона како би сутра евакуисала 350 својих грађана из Либана.

"Шпански авиони су спремни, штаб је спреман, као и увек уз професионализам шпанске војске", рекла је она у интервјуу за телевизију Антена 3, пренео је Ројтерс.

Министар спољних послова Хозе Мануел Албарес рекао је раније ове недеље да је око 1.000 Шпанаца било у Либану.

Индија "дубоко забринута" због ескалације сукоба на Блиском истоку

Индија је данас саопштила да је "дубоко забринута" због ескалације сукоба у западној Азији и позвала на уздржаност и заштиту цивила.

"Важно је да сукоб не добије ширу регионалну димензију и позивамо да се сва питања решавају кроз дијалог и на дипломатски начин", навело је индијско Министарство спољних послова у саопштењу, преноси Ројтерс.

Њу Делхи је такође саветовао своје држављане да избегавају да путују у Иран уколико није неопходно.

Министар спољних послова Ирана: Упозоравамо САД да не интервенишу у корист Израела

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи изјавио је данас да Техеран није комуницирао са Сједињеним Државама пре синоћног ракетног напада на Израел, али да сада упозорава САД да не интервенишу у знак подршке свом савезнику Израелу.

"Пре напада иранских снага није био размена порука", рекао је Арагчи на државној телевизији, додавши да је Иран комуницирао са САД после напада.

"Упозорили смо америчке снаге да се повуку из ове ситуације и да не интервенишу, иначе ће се суочити са озбиљним одговором са наше стране", рекао је Арагчи, додавши да је та порука пренета преко швајцарске амбасаде у Техерану.

Јужна Кореја шаље војни авион да евакуише грађане са Блиског истока

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јел наложио је данас да војни авион хитно евакуише јужнокорејске грађане из Израела и других делова Блиског истока због ексалирајућих тензија у том региону, саопштено је из његовог кабинета.

Јун се састао са саветницима за националну безбедност и економију због сукоба на Блиском истоку и позвао на брз, али одмерен одговор на било какав удар на енергетско снабдевање и трговинске ланце Јужне Кореје, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Јун је истакао да је безбедност јужнокорејских грађана у региону Блиског истока главни приоритет и да све потребне мере морају бити предузете у том погледу.

Претходно је Министарство спољних послова Јужне Кореје позвало своје грађане у Либану и Израелу да сместа напусте те земље на било који доступан начин.

Шолц позвао Иран и Хезболах да одмах обуставе нападе на Израел

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је Иран и Хезболах да одмах обуставе своје нападе на Израел, упозоривши да постоји ризик да Иран запали цео регион.

Он је додао да ће Немачка наставити да ради са својим партнерима на прекиду ватре, преноси "Гардијан" писања Ројтерса.

Амбасадор Русије у Израелу: Потребно је обуставити ватру на Блиском истоку

Амбасадор Русије у Израелу Анатолиј Викторов поручио је данас да Москва позива све стране на Блиском истоку да обуставе ватру, преносе РИА Новости. 

"Наш позив је врло једноставан: време је да се одмах прекину борбе. Наравно, да се престане да нарушава територијални интегритет и суверенитет суседних земаља и да се започне стварна потрага за политичким и дипломатским излазом из ове изузетно опасне ситуације", рекао је амбасадор. 

Он је даље нагласио и да акције САД на Блиском истоку не показују да Американци желе мир и стабилност у региону. 

ИДФ размешта још једну дивизију у јужном Либану, на Израел испаљено још око 50 ракета

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да размештају још једну дивизију у јужном Либану ради копнених операција против Хезболаха и да је јутрос на северни Израел из Либана испаљено око 50 ракета.

Војска је копнене операције у јужном Либану описала као "ограничене, локализоване и циљане ударе", са циљем уништења инфраструктуре либанске групе Хезболах у пограничној области, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се наводи и да је око 50 ракета јутрос испаљено из Либана на северни Израел, због чега су се сирене зачуле у градовима горње и западне Галилеје.

Општина Метула, из које је већина становника евакуисана, саопштила је да је десетак кућа оштећено у баражној ватри.

Хути кажу да су напали војне циљеве у Израелу

Јеменски Хути су покренули нападе крстарећим ракетама на војне циљеве у Израелу, а ракете су успешно досегле своје циљеве, рекао је портпарол те организације у саопштењу.

Хути су такође потврдили своју спремност да учествују у било којој заједничкој војној операцији против Израела.

Шеф иранске дипломатије: Војска спремна за могуће израелске акције

Иранске оружане снаге спремне су за могуће акције Израела, а они који га подржавају, суочиће се са оштријим одговором Ирана, рекао је ирански министар спољних послова Абас Арагчи, преноси агенција Тасним.

"Наше оружане снаге су спремне за могуће акције израелског режима. Ако израелски режим предузме било какве нове кораке и они који га подржавају, суочиће се са оштријим одговором Ирана", поручио је Арагчи.

"Њујорк тајмс": Иран припремио стотине пројектила у случају напада Израела или САД

Иран је припремио стотине пројектила које би могао да употреби ако му Израел или Сједињене Државе узврате ударац, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на два припадника Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ).

"Иранска војска је припремила стотине пројектила за лансирање са својих западних граница, ако Израел или његов главни савезник Сједињене Државе нападну", наводи лист.

Опречне информације иранске агенције и Пентагона о обарању ракета

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер тврдио је да су САД обориле одређени број ракета које је Иран синоћ лансирао на Израел. 

Раније је иранска агенција ИРНА јавила да бродови америчке морнарице нису у уторак могли да пресретну ракете које је Иран испалио према Израелу.

Захарова: САД у својој улози "миротворца" поново гурнуле Блиски исток на руб пропасти

Улога Сједињених Држава као миротворца у палестинско-израелском сукобу поново је гурнула регион Блиског истока на ивицу пропасти, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова за "Спутњик".

"Дошли су (САД) са улогом миротворца, а та улога је сада поново гурнула овај регион низ литицу", рекла је Захарова за Радио Спутњик.

"Аксиос": Израел припрема "значајну одмазду", у игри и напади на иранска нафтна постројења

Израелски званичници кажу за "Аксиос" да ће Тел Авив покренути "значајну одмазду" на масовни ирански ракетни напад на Израел, а која би могла да циља постројења за производњу нафте унутар Ирана, као и друге стратешке циљеве.

Они додају да би одмазда могла да подразумева и циљана убиства или уништавање иранских ПВО система. 

Званичници кажу да не знају како би Иран у том случају одговорио на напад, али да постоји ризик да би Техеран у том случају могао да уђе у сукоб пуног обима.  

Израелски одговор могао би да укључи ваздушне нападе борбених авиона, као и тајне операције сличне оној у којој је пре два месеца у Техерану убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије, наводи Аксиос. 

У сваком случају, израелски званичници кажу да би израелска одмазда могла бити значајна. 

Један од званичника рекао је да Тел Авив намерава да се о одговору Ирану консултује са Вашингтоном, како због "стратешких импликација, како наводи "Аксиос", тако и зато што би Тел Авиву било потребно више муниције за израелско ваздухопловство, и потенцијално друге врсте оперативне подршке САД.

Према изворима "Аксиоса", администрација председника САД јасно је Тел Авиву ставила до знања да га подржава, али да сматра да одговор треба бити одмерен. 

Џеј Ди Венс: САД би требало да подрже Израел и у случају превентивног удара на Иран

Трампов кандидат за потпредседника САД Џеј Ди Венс рекао је да би САД би требало да подрже Израел у одмазди против Ирана, чак и ако би она подразумевала превентивни удар, рекао је изабраник потпредседника Доналда Трампа, Џеј Ди Венс, током телевизијске дебате са својим демократским панданом Тимом Волцом на "Си-Би-Ес њузу".

На питање модератора да ли би подржао израелски превентивни удар на Иран, Венс је поново потврдио дугогодишњу подршку Вашингтона јеврејској држави.

"Видите, на Израелу је шта они мисле да треба да ураде да би сачували своју земљу, а ми треба да подржимо наше савезнике где год да се налазе када се боре против лоших момака. То је прави приступ израелском питању", одговорио је Венс.

Си-Ен-Ен: На мети Ирана било и седиште Мосада

Међу метама вечерашњег иранског ракетног напада на Израел били су аеродроми и писте за полетање, али и канцеларије израелске међународне обавештајне службе Мосад, пренео је Си-Ен-Ен.

"Мета (иранског напада) било је и седиште Мосада, које се налази у северном делу Тел Авива, у густо насељеном подручју, и постоји забринутост, и поред тога што то Иран сматра војном метом, то је густо насељено подручје на којем живи пуно цивила", рекао је новинар Си-Ен-Ена у Тел Авиву Џим Шијуто.

Остин: САД и даље у доброј позицији да бране своје интересе на Блиском истоку

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је са израелским колегом Јоавом Галантом, неколико сати након иранског ракетног напада на Израел, и рекао да је Вашингтон "у доброј позицији" да брани своје интересе на Блиском истоку.

Остин је након разговора са Галантом на Иксу написао да су се САД и Израел обавезали да ће остати у блиском контакту.

Хезболах: Прва борба с израелским трупама

Први пут откако је Израел најавио копнену операцију у Либану, либански шиитски покрет Хезболах саопштио је да се упустио у борбе са пешадијом израелске војске у близини села Одаисех на југу земље.

"Борци Исламског отпора у зору у среду... наишли су на непријатељске израелске пешадијске снаге које су покушале да уђу у село Одаисех из Халет ел Махафера, наневши им жртве и приморавши их да се повуку", наводи се у саопштењу на Телеграм каналу те организације.

Иран обећао снажан напад у случају одмазде присталица Израела

Иран је запретио снажним нападом својих оружаних снага у случају директне војне интервенције земаља које подржавају Израел, јавила је агенција Фарс.

"У случају директне интервенције земаља које подржавају (израелски) режим… њихови центри и интереси у региону ће се, такође, суочити са снажним нападом оружаних снага Исламске Републике Иран", наведено је синоћ у саопштењу оружаних снага Ирана, преноси "Тајмс оф Израел".

Захарова: Последице неуспеха Бајденове политике

Убрзана ескалација на Блиском истоку означава "потпуни неуспех" политике америчког председника Џозефа Бајдена, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Неартикулисане изјаве Беле куће показују потпуну некомпетентност када је у питању решавање криза", написала је она на Телеграму, тврдећи да су дипломатски напори америчког државног секретара Ентонија Блинкена "довели до хиљада жртава и застоја".

Макрон осудио ирански напад, позвао Хезболах да прекине дејства против Израела

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да оштро осуђује нове нападе Ирана на Израел, додавши да је у знак своје посвећености безбедности Израела мобилисао војне ресурсе на Блиском истоку.

Макрон је поновио захтев Француске да Хезболах прекине своје акције против Израела и његовог становништва, наведено је у саопштењу француског председништва, преноси Ројтерс.

Француски председник је такође желео да се суверенитет и територијални интегритет Либана поново успостави уз стриктно поштовање резолуција Савета безбедности Уједињених нација, додато је у саопштењу.

Конзул Србије у Израелу: Сложена ситуација, амбасада у сталном контакту с држављанима Србије

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је за Тањуг, након ракетног напада Ирана на Израел, да је амбасада Србије у сталном контакту са нашим држављанима у Израелу и да им је проследила упутства.

"Према нашој евиденцији, овде је неких 2.500 наших држављана, углавном резидената. Такође је ту и један мали број оних који нису резиденти. Наша амбасада проследила је упутства, доста је било контаката и према амбасади и мени и драго ми је да могу да кажем да је однос наших држављана прибран и дисциплинован. То је оно што у овом моменту спашава животе", нагласио је Николић.

Он је оценио да ситуација подсећа на 14. април и тадашњи напад иранских дронова на Израел.

"Овога пута је све то много сложеније, унакрсно гледано од других фактора, неупоредиво је сложенија констелација снага, тензија је присутна. Немогуће је било шта планирати сада и сутра, и понављам, празнична атмосфера је нарушена", рекао је синоћ конзул Николић.

Амбасадор Србије у Либану: У сталном смо контакту са српским држављанима

Амбасадор Србије у Либану Милан Тројановић изјавио је синоћ за Тањуг да је амбасада у сталном контакту са српским држављанима у тој земљи, додајући да амбасада и Министарство спољних послова планирају како да изведу евакуацију наших држављана ако за тим буде потребе.

Амбасадор је навео да у Либану има око 115 држављана Србије и још око 50 до 60 чланова ужих породица.

"Породице живе по целој територији Либана и били смо у контакту с две породице које су биле у градовима у којима је било ваздушних напада. Нико од њих није повређен и они су се данас релоцирали у делове Либана за које се сматра да су безбеднији'', рекао је Тројановић.

Он је навео да се препоручује да грађани Србије самостално напусте земљу док је још отворен међународни аеродром Рафик Харири у Бејруту.

Амбасадор је рекао да држављани Србије на веб страници амбасаде могу да пронађу све контакте.

"Са онима који су регистровани у земљи у контакту смо на дневној бази'', додао је амбасадор и нагласио да у амбасади прате и реакције дипломатских представништава других земаља на догађаје у Либану.