Свет

"Фајненшел тајмс": Бајден би могао да убрза пут Украјине ка НАТО чланству пре краја мандата

Москва је дуго упозоравала да би чланство Украјине у НАТО-у било неприхватљиво, као и да је гурање њеног суседа у војну алијансу предвођену САД био један од разлога за покретање Специјалне војне операције
"Фајненшел тајмс": Бајден би могао да убрза пут Украјине ка НАТО чланству пре краја мандатаGetty © Kent Nishimura

Председник САД Џозеф Бајден могао би да убрза пут Украјине ка НАТО чланству пре него што сиђе са функције у јануару, објавио је "Фајненшел тајмс".

Москва је инсистирала да Кијев мора да одустане од својих планова да се придружи војном блоку који предводе САД пре него што почну било какви мировни преговори. Такође, стремљење Кијева за чланством у Северноатлантској алијанси било је један од разлога за покретање Специјалне војне операције.

Постоје "опрезни знаци" да би Бајден "могао пристати да унапреди статус украјинске кандидатуре за чланство у НАТО", рекао је за британски лист анонимни западни званичник који је обавештен о разговорима Владимира Зеленског у Вашингтону прошле недеље.

Зеленски је отпутовао у САД како би промовисао свој такозвани план победе за сукоб с Русијом, а који између осталог укључује захтеве за испоруку напредног оружја и финансијску помоћ. Амерички званичници нису били импресионирани планом, пише "Фајненшел тајмс".

Наводи се да су западне безбедносне гаранције за Украјину биле још једна кључна клаузула плана која је остала без одговора, заједно са питањем америчке дозволе да користи оружје које је испоручио Запад за ударе дубоко по руској територији.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је прошлог месеца поновио је да НАТО сматра пут Украјине ка чланству "неповратним".

Неке чланице блока, попут Мађарске и Словачке, инсистирају да ни под којим околностима неће пристати на увођење Украјине у НАТО јер би то значило рат са Русијом.

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп рекао је раније ове године да је било "грешка" обећати Украјини чланство и да је то "прави разлог због којег је овај рат почео".

Руско руководство је изјавило да Кијев мора да одустане од својих тежњи за улазак у НАТО пре него што почну било какви мировни преговори. Москва већ дуго упозорава да проширење блока на исток угрожава безбедност Русије.

Најављујући почетак војне операције у фебруару 2022. године, председник Владимир Путин је рекао да Русија сматра да је проширење НАТО-а на Украјину "неприхватљиво".

image