У Казахстану почела велика војна вежба ОДКБ-а "Неуништиво братство 2024" (ВИДЕО)

У вежбама учествују национални контингенти мировних снага Белорусије, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана, оперативне групе Заједничког штаба и Секретаријата ОДКБ

На полигону Берег у области Алмати, у Казахстану, одржана је церемонија отварања командно-штабне вежбе са Мировним снагама Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) "Неуништиво братство 2024", саопштило је Министарство одбране Казахстана.

У вежбама учествују национални контингенти мировних снага Белорусије, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана, оперативне групе Заједничког штаба и Секретаријата ОДКБ.

"Ситуација у свету остаје турбулентна и морамо бити спремни на различите изазове и претње које не односе само на наше земље, већ и на целокупну светску заједницу. Стога је Казахстан у оквиру свог председавања ОДКБ-ом означио развој мировног потенцијала Организације као један од својих приоритета", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће током вежбе бити разрађена питања кохерентности јединица у извршавању задатака за припрему и извођење мировних операција Колективних мировних снага.

Обраћајући се учесницима вежби, заменик генералног секретара ОДКБ Талатбек Масадиков је напоменуо да "територија Централне Азије традиционално привлачи пажњу глобалних војно-политичких учесника у настајању светског поретка".

"Велики логистички капацитети региона, у комбинацији са минералним резервама, стварају услове за стално ривалство суперсила и политичку нестабилност, укључујући ширење радикалног екстремизма и повећање терористичке претње. Мировне снаге ОДКБ, као саставни део Колективних снага, морају бити у сталној приправности за спровођење мировних операција у складу са Одлукама Савета за колективну безбедност ОДКБ, како на територији држава чланица Организације,
тако и изван њених граница под мандатом УН-а", казао је Масадиков.

Командно-штабна вежба "Неуништиво братство 2024" одржава се под руководством команданта Ваздушно-јуришних снага Оружаних снага Казахстана, генерал-мајора Алмаза Џумакејева.

У вежби је укључено више од 2.000 војних лица, 500 јединица оклопне и аутомобилске технике, хеликоптери Ми-17, Ми-35, авиони Ил-76, Си-295 и беспилотне летелице.

Током мировне операције, Колективне мировне снаге ОДКБ ће извршавати задатке борбене обуке на контролним пунктовима и пунктовима за прихват избеглица, уз пратњу конвоја и терета са хуманитарном помоћи.