Свет

Шта значи најава блокаде Финског залива и зашто је то разлог за глобалну забринутост

Естонија не би причала о блокади Финског залива без претходног охрабрења САД, наводи Ендру Корибко
Шта значи најава блокаде Финског залива и зашто је то разлог за глобалну забринутостGetty © omersukrugoksu

Неуспела литванска блокада Калињинграда у лето 2022. и овогодишњи напори да се изгради "одбрамбена линија ЕУ" дуж граница са Русијом, сада би могла поново да се нађе у жижи јавности након што је командант естонских одбрамбених снага најавио да Талин планира да затвори Фински залив.

"Поморска одбрана је област у којој треба да се појача сарадња између Финске и Естоније и можда ћемо моћи да направимо конкретније планове о томе како, ако буде потребно, можемо у потпуности да блокирамо непријатељске активности у Балтичком мору. Војно, ово је оствариво, ми смо спремни за то и идемо у том правцу. Ако постоји претња и ако је неопходно, спремни смо да то учинимо да бисмо се заштитили", рекао је генерал мајор Андрус Мерило.

Његова изјава изазвала је хитну реакцију Министарства спољних послова Русије.

"Ако Финска и Естонија планирају да наметну потпуну блокаду Финског залива за руско бродарство, Русија ће такве акције сматрати очигледним кршењем међународних поморских закона. Ти закони не садрже одредбе које дозвољавају, чак и на основу неке 'претње', увођење мера за ограничавање пловидбе, а још мање унилатералних мера дискриминаторне природе усмерене на одређену државу... али полазимо од чињенице да ће се у овом случају они стриктно се придржавати норми међународног права", саопштило је Министарство.

Евентуално блокирање Финског залива могло би да доведе до нове блокаде Калињинграда, што би било довољно озбиљно да изазове кризу налик оној кубанској. Русија неће дозволити да се њена енклава Калињинград, која је њена најзападнија оперативна база против НАТО-а, одсече, наводи политички аналитичар Ендру Корибко.

Друга могућност је да Доналд Трамп "запрети" Владимиру Путину овим након победе на изборима и искористи Калињинград као "тактику преговора".

У сваком случају, закључује аналитичар, Естонија не би причала о блокади Финског залива без претходног охрабрења од стране САД, а ти исти "јастребови" би могли да изманипулишу Трампа да мисли да је ово "добра идеја" или су већ убедиле Камалу Харис да то уради ако победи, што је разлог за глобалну забринутост.

image