Јапански министар спољних послова: "Азијски НАТО" је само идеја за будућност

Азијске земље биле су суздржане у одговору на идеју јапанског премијера

Идеју о "азијском НАТО-у" коју је изнео нови јапански премијер треба размотрити на средњи и дужи рок, али не сада, рекао је нови министар спољних послова Такеши Иваја.

Азијске земље изразиле су скепсу и суздржаност у одговору на позив премијера Шигеруа Ишибе, који је ступио на дужност ове седмице, наводи Ројтерс.

"Мислим да је то једна идеја за будућност", рекао је Иваја новинарима у Токију. "Тешко је одмах поставити механизам који би наметнуо међусобне одбрамбене обавезе у Азији, тако да је то више визија за будућност."

Ишиба је pозвао на стварање "азијског НАТО-а", у којем би јапанске трупе биле стациониране на америчком тлу и где би постојала заједничка контрола нуклеарног оружја Вашингтона што би служило као средство одвраћања од нуклеарних суседа Јапана, Кине, Русије и Северне Кореје.

Индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар поручио је раније ове седмице да јужна Азија не дели визију о "азијском НАТО-у".

Сједињене Државе су такође тихо одбациле ту идеју.

Прерано је за такав разговор, рекао је прошлог месеца Данијел Критенбринк, помоћник америчког државног секретара за источну Азију и Пацифик.

На питање да ли би "азијски НАТО" циљао на Кину, Иваја је рекао да такав оквир не би био усмерен ни на једну конкретну земљу.

"Најбољи начин би био однос сарадње у области одбране и безбедности који обухвата Индо-Пацифик без искључивања било које одређене земље", рекао је Иваја.

Нови министар одбране, Ген Накатани, рекао је на другој конференцији за новинаре да Ишиба није тражио од свог министарства да настави са предлогом за успостављање азијског еквивалента НАТО-у.