Свет

Бе-Ем-Ве позива Немачку да гласа против ЕУ царина на кинеске електричне аутомобиле

Царине би могле да изазову трговински спор, упозорава генерални директор Бе-Ем-Веа
Бе-Ем-Ве позива Немачку да гласа против ЕУ царина на кинеске електричне аутомобилеGetty © ByoungJoo

Компанија Бе-Ем-Ве врши притисак на Берлин да гласа против наметања знатно виших такси Европске уније на електрична возила кинеске производње.

Фирма се тако придружила другим немачким произвођачима аутомобила који не желе да ризикују сукоб са својим најважнијим тржиштем.

"Додатне тарифе штете глобално активним компанијама у овој земљи и могле би да изазову трговински спор од којег нико нема користи", рекао је извршни директор Бе-Ем-Веа Оливер Зипсе. "Немачка влада би стога требало да заузме јасан став."

Земље чланице ЕУ спремају се да гласају у петак о увођењу царина од чак 45 одсто на увозна електрична возила произведена у Кини. За блокирање тарифа била би потребна квалификована већина - 15 држава чланица које представљају 65 одсто становништва блока.

Немачки званичници сигнализирали су да влада планира да буде уздржана на гласању. Берлин такође очекује да ће се значајан број држава чланица ЕУ придружити њиховом уздржаном ставу, пише "Блумберг", позивајући се на изворе у влади..

У ширем смислу, Немачка је јасно ставила до знања да се нада решењу путем преговора у текућим разговорима између ЕУ и Кине.

image