Свет

Три проблема Камале Харис: Блиски исток, ураган и штрајкови

Док се Бајден бори са три "пожара" одједном, Трамп види шансу да своју ривалку за председника САД повеже са хаосом
Три проблема Камале Харис: Блиски исток, ураган и штрајковиGetty © Jeff Swensen / Stringer

За разлику од председника САД Џимија Картера који је недавно прославио 100. рођендан и чији су једини мандат обележили висока инфлација и талачка криза у Ирану, Џозеф Бајден је сада принуђен да гаси три пожара одједном.

Иран је лансирао најмање 180 пројектила на Израел, шест америчких држава се још опоравља од урагана Хелене, а луке од Мејна до Тексаса затворене су пошто је око 45.000 пристаништа ступило у штрајк.

Бајден можда не тражи резибор али остаје неизвесно да ли ће "трио проблема" потопити његову потпредседницу и кандидаткињу демократа Камалу Харису.

Оно што јесте извесно, примећује "Гардијан", је да ће њен ривал, бивши председник Доналд Трамп искористити сваку прилику да је повеже са хаосом у ком су се САД нашле.

"Свет је у пламену и измиче контроли", поручио је Трамп. "Ми немамо вођство, нико не води државу. Имамо непостојећег председника у Џоу Бајдену и потпуно одсутну потпредседницу, Камалу Харис, која је превише заузета прикупљањем средстава у Сан Франциску."

Демократе су успеле да одахну након што су избацили Бајдена из трке за Белу кућу, али су и даље "заглављени" са председником који сваке године има једну спољнополитичку катастрофу: неуспешно повлачење из Авганистана 2021, Специјална војна операција у Украјини 2022. и напад Хамаса на Израел 2023.

А све се то одражава на другог човека администрације - Камалу Харис. И републиканци то користе.

"Погледајте време под Трампом, није било ратова, није било сукоба, а разлог је што су наши савезници барем знали наш став. Са Бајденом и Харисовом, они никада не знају где стојимо", рекла је за "Фокс њуз" Ники Хејли, бивша америчка амбасадорка у УН.

Харисова се "ребрендирала" као ново лице демократа, али актуелни догађаји тестирају где се потпредседница Харис завршава а где Харис председничка кандидаткиња почиње и како ће одговорити на захтеве, нпр. бирача арапског порекла.

Харисова је "потврдила" своје акредитиве главног команданта поручивши: "Моја посвећеност безбедности Израела је непоколебљива".

Слично томе, оба кандидата се утркују да ставе свој печат на ураган Хелена у ком је страдало најмање 150 људи и који је збрисао стотине домова и предузећа.

Трамп је почетком седмице отпутовао у Џорџију, а Харисова се очекује у среду. Проблем са Хеленом је што се многи још увек сећају (а у Њу Орлеансу су и данас видљиве последице) срамне реакције америчке администрације на ураган Катрина 2005. године.

Сада се појавила и трећа криза која би могла имати највећи изборни утицај од свих. Први штрајк лучких радника од 1977. могао би да поремети ланце снабдевања и изазове несташице и веће цене ако потраје више од неколико недеља. То би био политички поклон Трампу који, наводе либерални мејнстрим медији, благо заостаје у анкетама за Харисовом.

"Ситуација није требало да дође до овога и, да сам ја био председник, не би… Американци који су напредовали под председником Трампом сада не могу ни да прегурају месец због Камале Харис – овај штрајк је директан резултат њених поступака", поручио је Трамп.

А тек је почетак октобра. Једино изненађење сада би било да не буде више октобарских изненађења.

image