Свет

Захарова: Избори у Аустрији показали да су бирачи уморни од политике подршке Кијеву

Евроскептична аустријска странка која је наклоњена Русији ушла је у историју победивши на парламентарним изборима први пут откако је основана 1950-их
Захарова: Избори у Аустрији показали да су бирачи уморни од политике подршке Кијеву© Shatokhina Natalia/news.ru

Избори у Аустрији показали су да су бирачи уморни од владине политике безусловне подршке режиму у Кијеву и учешћа у антируским санкцијама, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Тријумф Слободарске партије (ФПО), који су први пут заузели прво место на изборима, у великој мери одражава замор бирача од курса аустријске владе, у оквиру дисциплине ЕУ, на безусловну подршку режиму у Кијеву и учешће у антируским санкцијама", рекла је Захарова на конференцији за новинаре, пренела је агенција РИА Новости.

Она је истакла да се Аустријанци сећају времена када су добијали фантастичне бонусе од интеракције са Русијом и да не разумеју зашто би их се одрицали.
"Истина почиње да се пробија, они разумеју шта се дешава, тако да ће ови трендови наставити да добијају замах", рекла је Захарова.

Њена изјава је уследила у тренутку када је председник Аустрије Александер Ван дер Белен апеловао на све странке у парламенту да избегавају "конфронтацију" и траже компромисе у преговорима о будућој коалицији.

Евроскептична странка која је наклоњена Русији ушла је у историју победивши на парламентарним изборима први пут откако је основана 1950-их, али јој је потребан коалициони партнер за управљање државом, а друге странке су саопштиле да нису заинтересоване за коалицију са њима.

Према прелиминарним резултатима које је објавило Министарство унутрашњих послова, Слободарска партија, која се противи антируским санкцијама, победила је на парламентарним изборима са 29,2 одсто гласова и може да добије 58 од 183 места.

Садашња Аустријска народна партија канцелара Карл Нехамера, заузела је друго место са 26,5 одсто гласова и може да добије 52 места.

На трећем месту је Социјалдемократска партија Аустрије са 21 одсто гласова, која би могла да има 41 место у парламенту.

С обзиром на то да ниједна партија није добила више од 50 одсто гласова, након коначног пребројавања резултата мораће да се договоре о коалицији, што може да потраје неколико недеља.

image