Свет

Парламентарна скупштина Савета Европе: Асанж био политички затвореник у Великој Британији

Напомиње се да је ПС СЕ узнемирена извештајима да је ЦИА тајно испитивала Асанжа у Амбасади Еквадора у Лондону и да је "наводно развијала планове да га отрује или чак убије" у Великој Британији и осуђују се "сви облици и праксе транснационалне репресије"
Парламентарна скупштина Савета Европе: Асанж био политички затвореник у Великој Британији© Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu via Getty Images

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је данас резолуцију којом се признаје да је оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж био политички затвореник у Великој Британији.

За резолуцију у ПС СЕ, коју чине посланици из 46 држава чланица Савета Европе, гласало је 88 посланика, 13 је било против, а 20 је било уздржано, саопштио је "Викиликс" на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

У нацрту резолуције под називом "Притварање и осуда Џулијана Асанжа и њихов застрашујући утицај на људска права", који је раније објављен на сајту ПС СЕ, указује се на значај слободе штампе и наводи да "оштро поступање према Џулијану Асанжу, који је недавно пуштен из притвора након више од деценије политички мотивисаног кривичног гоњења за његов новинарски рад" заслужује посебну пажњу.

Иако се поздравља његово ослобађање, изражава се забринутост да "несразмерно оштар третман" према њему "ствара опасан застрашујући ефекат и климу аутоцензуре која утиче на све новинаре, издаваче и друге који извештавају о стварима од суштинског значаја за функционисање демократског друштва".

Напомиње се да је ПС СЕ узнемирена извештајима да је ЦИА тајно испитивала Асанжа у Амбасади Еквадора у Лондону и да је "наводно развијала планове да га отрује или чак убије" у Великој Британији и осуђују се "сви облици и праксе транснационалне репресије".

Истовремено се изражава жаљење што британске власти, како се наводи, "нису успеле да ефикасно заштите Асанжову слободу изражавања и право на слободу, излажући га дугом притвору у строго обезбеђеном затвору, упркос политичкој природи најтежих оптужби против њега".

"Његов притвор у циљу екстрадиције далеко је премашио разумну дужину прихватљиву за ту сврху", оцењује се у резолуцији.

У резолуцији се САД позивају да реформишу Закон о шпијунажи и да искључе његову примену на издаваче, новинаре и узбуњиваче "који откривају поверљиве информације са намером да подигну свест јавности и информишу о тешким злочинима, као што су убиство, мучење, корупција или незаконито праћење".

Позивају се САД и да спроведу "темељне, непристрасне и транспарентне истраге о наводним ратним злочинима и кршењима људских права које су открили 'Викиликс' и Асанж" и сарађују са шпанским правосудним органима како би се разјасниле све чињенице о наводном незаконитом праћењу Асанжа и његових саговорника у Амбасади Еквадора у Лондону.

Велика Британија позива се да хитно ревидира своје законе о екстрадицији "како би се спречила могућност изручења особа које се траже због кривичних дела политичке природе" и спроведе независну ревизију поступања надлежних органа према Асанжу "у циљу утврђивања да ли је он био изложен мучењу или нехуманом или понижавајућем поступању или кажњавању".

Асанж (53) је у уторак, обраћајући се у ПС СЕ, рекао да је пуштен из затвора јер је признао кривицу за новинарство, а не зато што је правни систем функционисао.

image