Свет

"Због веза с Кремљом": Запад цензурише и афричке медије

Амерички технолошки гигант забранио је рад "Африкан стрима" у "Џи-мејлу"
"Због веза с Кремљом": Запад цензурише и афричке медијеGetty

Панафричка дигитална медијска организација "Африкан стрим" оптужила је "Гугл" за цензуру, након што га је овај амерички технолошки гигант забранио у радном простору "Џи-мејла", тако да су изгубили приступ двогодишњој имејл преписци и датотекама које су биле складиштене у "Гугл клауду".

"Гугл није пружио ниједан веродостојан разлог да нас забрани осим што је навео да смо 'прекршили смернице 'Гугл воркспејса', што укључује 'слање нежељене поште или коришћење налога за било коју врсту преваре'", наводи се у саопштењу "Африканс стрима" у ком се ове оптужбе негирају.

Они наводе да су забрањени "на основу неутемељене тврдње америчког државног секретара Ентонија Блинкена од 13. септембра, када је рекао да смо пропагандисти Кремља".

Током брифинга за штампу прошлог месеца, Блинкен је, наиме, устврдио како РТ "тајно" управља издањем, чије је седиште у Најробију главном граду Кеније. Он је навео да, иако је декларативни циљ организације да да глас Африканцима и код куће и у иностранству, "у стварности, једини глас који они дају јесте глас пропагандистима Кремља". 

И налози "Африкан стрима" на  Јутјубу, Фејсбуку и Тиктоку су уклоњени.

"САД се представљају као бастион демократије. Интегрални састав сваке здраве демократије је слобода медија – омогућавање да се чују различити ставови. Али сваки пут изнова, овај основни идеал проглашава се за непристојан ако то одговара Вашингтону", наведено је на твитер налогу "Африкан стрима", где се поставља питање и који је разлог због кога Африканци који изражавају своју забринутост "представљају такву претњу западном естаблишменту".

Вашингтон је покренуо велики напад на РТ у септембру, оптужујући наш да "функционише као де факто продужена рука руске обавештајне службе". 

Званичник америчког Стејт департмента Џејмс Рубин окривио је извештавање РТ-а за то што велики део света није стао на страну Украјине како је Вашингтон очекивао.

image