Свет

Мисија ресетовања након Брегзита: Шта су договорили Стармер и Фон дер Лајенова

У склопу "ресетовања односа са ЕУ", Стармер је већ посетио Берлин, Париз, Рим и Даблин откада је изабран за премијера
Мисија ресетовања након Брегзита: Шта су договорили Стармер и Фон дер Лајенова© Tanjug/Benjamin Cremel, Pool Photo via AP

Британски премијер Кир Стармер изјавио је данас да цће радити на ресетовању односа са Бриселом, након разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Стармер, чија је Лабуристичка партија победила на изборима у јулу, рекао је да његова влада неће тражити поновно преговарање о споразуму о Брегзиту на основу којег Британија изашла из Европске уније 2020. године, пренео је Ројтерс.

Међутим, он жели да промени односе у низу области, а Европска унија дели његову жељу за заједничким безбедносним пактом, али би преговори о препрекама у вези са кретање робе и људи могли да буду компликованији.

Британски премијер признао је да ће бити изазова у разговорима, али је рекао да се на састанцима говорило о окретању нове странице односа, а не о упуштању у горуће теме о којима би требало расправљати.

Стармер и Фон дер Лајенова сагласили су се да одржавају редовне самите лидера ЕУ и Британије, а први ће бити одржан почетком 2025.

Они су се такође у заједничкој изјави договорили да се поново састану на јесен пре првог самита, како би се "напредовала агенда ојачане сарадње бржим темпом".

У склопу "ресетовања односа са ЕУ", Стармер је већ посетио Берлин, Париз, Рим и Даблин откада је изабран за премијера.

image