Свет

Погођена зграда Хезболахове медијске куће; у ваздушним нападима ИДФ на Газу убијено 99 људи

Израел је саопштио да је извршио прецизан ваздушни напад на циљеве либанске милитантне групе Хезболах
Погођена зграда Хезболахове медијске куће; у ваздушним нападима ИДФ на Газу убијено 99 људи© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Најмање шест особа је погинуло, а седам је рањено рано јутрос у израелском бомбардовању централног Бејрута, рекли су либански здравствени званичници.

Израел је саопштио да је извршио прецизан ваздушни напад на Бејрут на циљеве либанске милитантне групе Хезболах.

Гађан је здравствени центар који припада Исламској здравственој организацији повезаној са Хезболахом, а према извештајима очекивада погођена је зграда у центру Бејрута у близини либанског парламента.

Три израелска пројектила су такође погодила јужно предграђе Бејрута, где је прошле седмице убијен вођа Хезболаха Хасан Насрала.

Израелске снаге поново су бомбардовале Бејрут, касније током дана и увече и том приликом је погођен медијски центар Хезболаха.

Истовремено, Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убили неколико команданата Хезболаха у нападу на војну структуру у јужном Либану, док је у ваздушним нападима на Појас Газе убијено 99 особа.

Копнена операција Израела у Либану отпочела је у понедељак.

  • 3. окт 2024 • 21:00

    21:00

    Иран упозорава САД: Нећемо бити уздржани

    Иран је, након удара на Израел, уз посредовање Катара, упозорио САД да више неће показивати једнострану уздржаност, пренела је "Ал Џазира", позивајући се на иранског званичника.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 20:49

    Либан тражи дипломатску помоћ од Москве

    Либан је затражио од Русије дипломатску помоћ у решавању сукоба на Блиском истоку, а Москва већ "обавља много позива" широм света, рекао је амбасадор Либана у Русији Шауки Бу Насар за руске медије.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 20:40

    Иран упозорио САД: Доста је било једностране уздржаности

    Иран је, након удара на Израел, уз посредовање Катара, упозорио САД да више неће показивати једнострану уздржаност, пренела је "Ал Џазира", позивајући се на иранског званичника.

    "У нашој поруци, коју смо индиректним каналима комуникације пренели Вашингтону, потврдили смо да је завршена фаза обуздавања само на једној страни и да једнострано обуздавање не одговара потребама наше националне безбедности", рекао је он, пренели су медији.

    Како је истакао, Иран ће дати "изузетан" одговор на сваки израелски напад, што може утицати и на инфраструктурне објекте.

    Истовремено је додао да Техеран не жели регионални рат, али да верује да Тел Авив треба да "доживи одвраћање у пракси".

  • 20:32

    ИДФ: Убили смо неколико команданата Хезболаха

    Израелска војска саопштила је да је убила неколико команданата Хезболаха у нападу на војну структуру у јужном Либану.

    Напад је изведен током заједничке операције израелских ваздухопловних снага и бригаде Голани, која је током протеклог дана вршила копнене нападе у јужном Либану, додато је у саопштењу, пренео је Си-Ен-Ен.

    ИДФ је такође саопштио да је уништио још једну војну структуру у другом нападу и запленио оружје и другу опрему током рација.

  • 20:31

    ИДФ: Девети израелски војник погинуо у борбама у јужном Либану

    Израелски војни официр погинуо је у среду у борбама на југу Либана, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.

    ИДФ је идентификовала војника као Бен Зион Фалаха. Како наводе, он је девети израелски војник који је погинуо откако је Израел ове недеље започео своју копнену офанзиву против Хезболаха у јужном Либану.

    Фалах (21), био је официр у 202. батаљону падобранске бригаде, наводи се у саопштењу ИДФ које преноси Си-Ен-Ен.

  • 19:05

    Си-Ен-Ен: Нове експлозије у Бејруту

    У Бејруту се чују гласне експлозије, а дим се диже изнад јужних предграђа града, преноси Си-Ен-Ен.

    Израелска војска позвала је данас становнике више од 20 градова у јужном Либану да одмах напусте свој дом, јер је наставила са нападима на Хезболах.

  • 17:56

    У ваздушним нападима Израела на Газу убијено скоро 100 људи у последња 24 сата

    Најмање 99 људи је погинуло и најмање 169 је повређено у израелским ваздушним нападима на Појас Газе у последња 24 сата, пренео је Си-Ен-Ен.

    Укупан број убијених у Палестини у од 7. октобра прошле године повећан је на готово 42.000 људи, уз близу стотину хиљада повређених, према подацима палестинског Министарства здравља.

    Такође је саопштено да су многи остали закопани у рушевинама и да тимови Хитне помоћи не могу да дођу до њих.

    Поред тога, израелска војска објавила је данас да је убила три висока званичника Хамаса у ваздушном нападу на Газу пре три месеца, идентификујући их као Равхија Муштаха, повереника шефа Хамаса у Гази Јахје Синвара, високог безбедносног званичника Самеха ел-Сараја и команданта службе општег обезбеђења Хамаса Самија Одеха.

  • 17:38

    Бајден оставио отворену могућност за напад Израела на иранске резерве нафте

    Председник САД Џозеф Бајден оставио је данас отворену могућност за евентуални израелском ракетном нападу на иранске резерве нафте, јавља Си-Ен-Ен.

    Упитан да ли би подржао Израел да нападне иранске резерве нафте у знак одмазде за масовни ракетни напад на Израел у уторак, председник Бајден је рекао новинарима да се о томе воде разговори.

    "Данас ништа неће догодити, о томе ћемо касније разговарати", рекао је он.

    Бајден је јуче јасно ставио до знања да не подржава израелски напад на иранска нуклеарна постројења.

    Председник САД је одбио да наведе које санкције САД разматрају против Ирана.

    "Рећи ћу им пре него што кажем вама", рекао је Бајден једном новинару.

    Он је додао да нема информација о таоцима које палестинска милитантна група Хамас и даље држи у Гази.

    Иран је у уторак лансирао више од 180 ракета на Израел, наводећи да је то освета због убистава лидера милитаната, као и агресије у Гази и Либану.

    Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обећао је да ће Иран платити за напад.

  • 17:37

    Хезболах гађао војну базу у Израелу

    Хезболах је извео ракетни напад на војно-индустријску базу Сакхнин, у заливу Акре, на северу Израела, саопштила је данас прес служба тог либанског шиитског покрета.

    "У четвртак, 3. октобра, у 16.40, борци Исламског отпора (Хезболах) испалили су салву ракета на војно-индустријску базу Сакхнин у заливу Акре", наводи се у саопштењу.

  • 17:25

    У Бејруту погођена зграда Хезболахове медијске куће

    Зграда у којој се налази Хезболахова канцеларија за односе са медијима у Бејруту претрпела је вишеструке ударе раније данас, портпарол Хезболаха је рекао за Би-Би-Си.

    Део зграде у којем се налази Хезболахова канцеларија није погођен, рекли су.

    Либански МТВ медиј објавио је, како је рекао, снимак напада. На њему се види јак дим који се диже из зграде у којој се такође налази неколико продавница и фирми. Налази се међу осталим стамбеним зградама у либанској престоници.

image