Погођена зграда Хезболахове медијске куће; у ваздушним нападима ИДФ на Газу убијено 99 људи

Израел је саопштио да је извршио прецизан ваздушни напад на циљеве либанске милитантне групе Хезболах

Најмање шест особа је погинуло, а седам је рањено рано јутрос у израелском бомбардовању централног Бејрута, рекли су либански здравствени званичници.

Израел је саопштио да је извршио прецизан ваздушни напад на Бејрут на циљеве либанске милитантне групе Хезболах.

Гађан је здравствени центар који припада Исламској здравственој организацији повезаној са Хезболахом, а према извештајима очекивада погођена је зграда у центру Бејрута у близини либанског парламента.

Три израелска пројектила су такође погодила јужно предграђе Бејрута, где је прошле седмице убијен вођа Хезболаха Хасан Насрала.

Израелске снаге поново су бомбардовале Бејрут, касније током дана и увече и том приликом је погођен медијски центар Хезболаха.

Истовремено, Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убили неколико команданата Хезболаха у нападу на војну структуру у јужном Либану, док је у ваздушним нападима на Појас Газе убијено 99 особа.

Копнена операција Израела у Либану отпочела је у понедељак.

3. окт 2024 • 21:00

Иран упозорава САД: Нећемо бити уздржани

Иран је, након удара на Израел, уз посредовање Катара, упозорио САД да више неће показивати једнострану уздржаност, пренела је "Ал Џазира", позивајући се на иранског званичника.

Опширније читајте ОВДЕ

Либан тражи дипломатску помоћ од Москве

Либан је затражио од Русије дипломатску помоћ у решавању сукоба на Блиском истоку, а Москва већ "обавља много позива" широм света, рекао је амбасадор Либана у Русији Шауки Бу Насар за руске медије.

Опширније читајте ОВДЕ

Иран упозорио САД: Доста је било једностране уздржаности

Иран је, након удара на Израел, уз посредовање Катара, упозорио САД да више неће показивати једнострану уздржаност, пренела је "Ал Џазира", позивајући се на иранског званичника.

"У нашој поруци, коју смо индиректним каналима комуникације пренели Вашингтону, потврдили смо да је завршена фаза обуздавања само на једној страни и да једнострано обуздавање не одговара потребама наше националне безбедности", рекао је он, пренели су медији.

Како је истакао, Иран ће дати "изузетан" одговор на сваки израелски напад, што може утицати и на инфраструктурне објекте.

Истовремено је додао да Техеран не жели регионални рат, али да верује да Тел Авив треба да "доживи одвраћање у пракси".

ИДФ: Убили смо неколико команданата Хезболаха

Израелска војска саопштила је да је убила неколико команданата Хезболаха у нападу на војну структуру у јужном Либану.

Напад је изведен током заједничке операције израелских ваздухопловних снага и бригаде Голани, која је током протеклог дана вршила копнене нападе у јужном Либану, додато је у саопштењу, пренео је Си-Ен-Ен.

ИДФ је такође саопштио да је уништио још једну војну структуру у другом нападу и запленио оружје и другу опрему током рација.

ИДФ: Девети израелски војник погинуо у борбама у јужном Либану

Израелски војни официр погинуо је у среду у борбама на југу Либана, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.

ИДФ је идентификовала војника као Бен Зион Фалаха. Како наводе, он је девети израелски војник који је погинуо откако је Израел ове недеље започео своју копнену офанзиву против Хезболаха у јужном Либану.

Фалах (21), био је официр у 202. батаљону падобранске бригаде, наводи се у саопштењу ИДФ које преноси Си-Ен-Ен.

Си-Ен-Ен: Нове експлозије у Бејруту

У Бејруту се чују гласне експлозије, а дим се диже изнад јужних предграђа града, преноси Си-Ен-Ен.

Израелска војска позвала је данас становнике више од 20 градова у јужном Либану да одмах напусте свој дом, јер је наставила са нападима на Хезболах.

У ваздушним нападима Израела на Газу убијено скоро 100 људи у последња 24 сата

Најмање 99 људи је погинуло и најмање 169 је повређено у израелским ваздушним нападима на Појас Газе у последња 24 сата, пренео је Си-Ен-Ен.

Укупан број убијених у Палестини у од 7. октобра прошле године повећан је на готово 42.000 људи, уз близу стотину хиљада повређених, према подацима палестинског Министарства здравља.

Такође је саопштено да су многи остали закопани у рушевинама и да тимови Хитне помоћи не могу да дођу до њих.

Поред тога, израелска војска објавила је данас да је убила три висока званичника Хамаса у ваздушном нападу на Газу пре три месеца, идентификујући их као Равхија Муштаха, повереника шефа Хамаса у Гази Јахје Синвара, високог безбедносног званичника Самеха ел-Сараја и команданта службе општег обезбеђења Хамаса Самија Одеха.

Бајден оставио отворену могућност за напад Израела на иранске резерве нафте

Председник САД Џозеф Бајден оставио је данас отворену могућност за евентуални израелском ракетном нападу на иранске резерве нафте, јавља Си-Ен-Ен.

Упитан да ли би подржао Израел да нападне иранске резерве нафте у знак одмазде за масовни ракетни напад на Израел у уторак, председник Бајден је рекао новинарима да се о томе воде разговори.

"Данас ништа неће догодити, о томе ћемо касније разговарати", рекао је он.

Бајден је јуче јасно ставио до знања да не подржава израелски напад на иранска нуклеарна постројења.

Председник САД је одбио да наведе које санкције САД разматрају против Ирана.

"Рећи ћу им пре него што кажем вама", рекао је Бајден једном новинару.

Он је додао да нема информација о таоцима које палестинска милитантна група Хамас и даље држи у Гази.

Иран је у уторак лансирао више од 180 ракета на Израел, наводећи да је то освета због убистава лидера милитаната, као и агресије у Гази и Либану.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обећао је да ће Иран платити за напад.

Хезболах гађао војну базу у Израелу

Хезболах је извео ракетни напад на војно-индустријску базу Сакхнин, у заливу Акре, на северу Израела, саопштила је данас прес служба тог либанског шиитског покрета.

"У четвртак, 3. октобра, у 16.40, борци Исламског отпора (Хезболах) испалили су салву ракета на војно-индустријску базу Сакхнин у заливу Акре", наводи се у саопштењу.

У Бејруту погођена зграда Хезболахове медијске куће

Зграда у којој се налази Хезболахова канцеларија за односе са медијима у Бејруту претрпела је вишеструке ударе раније данас, портпарол Хезболаха је рекао за Би-Би-Си.

Део зграде у којем се налази Хезболахова канцеларија није погођен, рекли су.

Либански МТВ медиј објавио је, како је рекао, снимак напада. На њему се види јак дим који се диже из зграде у којој се такође налази неколико продавница и фирми. Налази се међу осталим стамбеним зградама у либанској престоници.

Иран одбацује саопштење Г7 о осуди напада на Израел као пристрасно

Иран је данас одбацио саопштење групе Г7 о осуди иранског напада на Израел као "пристрасно и неодговорно", саопштио је портпарол иранског министарства спољних послова Есмаил Багеи.

Портпарол иранског министарства је у саопштењу указао на дефинитивну одговорност земаља Г7, посебно САД, за растућу нестабилност и несигурност у Западној Азији услед њиховог наоружавања, као и финансијске и политичке подршке агресору Израелу.

Група индустријски најразвијенијих земаља Г7 осудила је јуче напад Техерана, изразивши озбиљну забринутост због кризе на Блиском истоку, али је додала да је дипломатско решење још увек одрживо, као и да шири регионални конфликт није никоме у интересу, пренео је Танјуг.

У израелском ваздушном удару пре недељу дана, у којем је убијен и вођа либанског покрета Хезболах Хасан Насрала, погинуо је и заменик команданта иранске Револуционарне гарде, Абас Нилфорушан, подсетио је Ројтерс.

У израелском ваздушном нападу на Бејрут убијено девет особа

Број убијених у израелском ваздушном нападу у центру Бејрута порастао је данас на девет, саопштило је либанско Министарство здравља.

Претходно је саопштено да је у нападу погинуло седам особа.

Како је пренео АП, Израел је до сада нападао подручја у којима је појачано присуство Хезболаха, али је ретко нападан центар главног града.

Наводи се да није било упозорења пре удара у среду увече, који је погодио стан у центру Бејрута недалеко од седишта Уједињених нација, кабинета премијера и парламента.

Након напада, Хезболахова јединица цивилне одбране је саопштила да је убијено седам њених припадника.

Према извештају телевизије Си-Ен-Ен, која се позива на изјаву министра здравља Либана Фираса Абијада, 40 ватрогасаца и радника хитне помоћи убијено је у Либану у последња три дана.

Тајани: Италијанима који се налазе у Ирану препоручили смо да се врате у Италију

Италијанима који се налазе у Ирану (њих око 700), препоручили смо да се врате у Италију комерцијалним летовима, који се постепено обнављају, изјавио је данас италијански министар спољних послова Антонио Тајани у Сенату.

Осврћући се на ситуацију у Либану, он је рекао да у посебно сложеној ситуацији на терену, Италија ради на успостављању већег броја одлазака из Бејрута, укључујући чартер летове и друге видове превоза, на чему ради са Министарством одбране, пренела је Анса.

"Управо сада организујемо посебан чартер лет за пребацивање око 180 сународника у Италију, за које се надамо да ће стићи већ вечерас", истакао је Тајани.

Западне земље начиниле су хитне планове о евакуацији својих грађана из Либана након драматичне ескалације сукоба између Израела и либанског оружаног покрета Хезболах, као и иранског ракетног напада на Израел.

Нападнут штаб агентуре Хезболаха у Бејруту

Израелска војска данас је саопштила да је напала центар обавештајних структура и центар за комуникацију Хезболаха у Бејруту.

Борељ осудио убиство здравствених радника: Израел прекршио међународно хуманитарно право

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ осудио је данас напад израелске војске на централни Бејрут, у којем је погинуло седам особа.

Он је у посту на платформи Икс рекао да је Израел прекршио међународно хуманитарно право.

"Израелска војска је поново гађала здравствене раднике преко ноћи у центру Бејрута. Седам људи, укључујући и болничаре су убијени", рекао је Борељ, преноси "Ал Џазира".

Либански министар здравља Фирас Абијад рекао је да је 97 чланова медицинског особља убијено, а десетине здравствених клиника нападнуто од почетка израелских ваздушних напада на Либан.

Либанска војска узвратила ватру на израелске снаге

Либанска војска саопштила је да је један војник погинуо у израелском нападу на војни положај у јужном Либану, додајући да су узвратили ватру на нападаче.

Ројтерс јавља, позивајући се на либански безбедносни извор, да је то први пут да је војска узвратила ватру на израелске снаге од почетка сукоба пре годину дана.

Русија почела евакуацију својих грађана из Либана, саветује их и да напусте Израел

Русија је данас почела евакуацију својих грађана из Либана, а специјалним летом из Бејрута за Москву евакуисане су породице дипломата.

Како је јавила агенција Интерфакс, из Министарства за ванредне ситуације је саопштено да ће на територију Русије бити пребачено 60 људи.

Такође је амбасадор Русије у Тел Авиву, Анатолиј Викторов, препоручио руским држављанима у Израелу да размотре напуштање земље због изузетно напете ситуације у региону Блиског истока.

Он је у интервјуу за ТАСС рекао да, с обзиром на тренутно екстремно погоршање, појачава препоруку да Руси не посећују Израел и позива оне грађане који су сада у Израелу да размисле о напуштању те земље док постоје могућности за то у виду сталних редовних летова.

"Пре него што дођете у Израел, или одлучите да останете дуже време морате добро да размислите колико је то оправдано и да ли је вредно ризиковати животе и здравље", навео је Викторов истичући да је ситуација у Израелу, као и у суседним земљама, "изузетно је напета".

Саопштено је и да је евакуација спроведена по налогу руског председника Владимира Путина и и по указу министра за ванредне ситуације Александра Куренкова.

Амбасадор Либана у Русији: Тражили смо дипломатску помоћ од Москве

Амбасадор Либана у Русији Шауки Бу Насар открио је за ТАСС да је Бејрут затражио дипломатску помоћ од Москве поводом ситуације на Блиском истоку и разрешења сукоба. 

"Замолио сам да се активирају дипломатски напори у комуникацији са свим заинтересованим странама и утицајним актерима на Блиском истоку и у целом свету, укључујући и платформу Уједињених нација и друге међународне организације. Москва је јасно ставила до знања да руски званичници обављају велики број позива како би осигурали подршку за мирно решење", поручио је амбасадор. 

Израел поново напада југ Бејрута

Либански медији саопштили су да је Израел извео нове ваздушне нападе у јужном предграђу Бејрута.

Четири радника Црвеног крста и један либански војник погинули у израелском нападу на конвој возила

Либански Црвени крст саопштио је да су у израелском нападу погинула четири њихова болничара и један војник либанске војске док су евакуисали рањене људе са југа.

Наводи се да је конвој у близини села Тајбех, који су пратиле либанске трупе, био мета упркос томе што је координирао своје кретање са мировним снагама УН.

Упитани за коментар, из израелске војске су саопштили да истражују инцидент.

ИДФ оптужује Хезболах да користи цивилни прелаз са Сиријом за кријумчарење иранског оружја

ИДФ оптужује Хезболах да користи цивилни гранични прелаз Масна (Masnaa) између Либана и Сирије за кријумчарење иранског оружја у земљу и упозорава да ће деловати да их спречи да набаве ново оружје, преноси "Тајмс оф Израел". Десетине хиљада људи, углавном Сиријаца, побегло је из Либана преко тог прелаза последњих дана, након што је ескалирао сукоб између Израела и Хезболаха.

Пуковник Авиши Адри, портпарол ИДФ-а, каже да је, пошто је војска прошле недеље напала друге граничне прелазе између Либана и Сирије које је Хезболах користио за шверц оружја, група почела да користи Масну као своју главну руту за испоруку оружја.

Хезболах такође покушава да поправи друге оштећене прелазе након израелских напада, наводи ИДФ.

Адри каже да је ИДФ прошле недеље гађала камион који је превозио "осетљиво оружје" Хезболаху преко једног од прелаза. Војска упозорава да неће дозволити испоруку оружја преко цивилног прелаза.

"Држава Либан је одговорна за своје званичне граничне прелазе и своју способност да спречи Хезболах да их користе. ИДФ позива либанску државу да спроведе строгу инспекцију камиона који пролазе кроз цивилне прелазе и да врати камионе и возила са оружјем у Сирију. Ако буде потребно, ИДФ неће оклевати да делује", каже Адри.

Израел оптужен да је Бејрут напао муницијом с белим фосфором

Израел је оптужен за испаљивање муниције с белим фосфором током напада у Бејруту, јавља "Ал Џазира".

Становници тог града су, након напада пријавили мирис сумпора, а либанска државна Национална новинска агенција оптужила је Израел да користи фосфорне бомбе, иако засад за то није пружила доказе.

Групе за људска права су у прошлости оптуживале Израел да користи запаљиве гранате од белог фосфора у нападима на градове и села у јужном Либану.

Израел позива цивиле у Либану да се евакуишу

ИДФ позива либанске цивиле на 25 локација у јужном Либану да се одмах евакуишу.

"Активност Хезболаха приморава ИД да делује против њега. ИДФ не жели да вам науди", објавио је портпарол ИДФ-а на арапском језику, на Иксу.

ИДФ тврди да је убио премијера Појаса Газе и још два Хамасова званичника

Високи званичник Хамаса Равхи Муштаха, де факто премијер Појаса Газе, убијен је у израелском нападу пре неколико месеци, тврде ИДФ и Шин Бет, додајући да су у нападу изведеном пре три месеца убијени и Самех ал-Сирај, који је имао безбедносни портфељ у Хамасовом политичком бироу, као и Сами Одех, шеф Хамасовог "општег безбедносног механизма".

Удар, који су извели борбени авиони, циљао је Хамасове званичнике у тунелу у северном појасу Газе, а ИДФ каже да има "прецизне обавештајне податке" који указују да су они били у тунелу.

Аустралија евакуише своје грађане из Либана

Аустралијске власти организовале су евакуацију својих држављана из Либана обезбеђујући 500 места на комерцијалним летовима, написала је министарка иностраних послова Аустралије Пени Вонг на својој страници на друштвеној мрежи Икс.

Медији: Сутра сахрана вође Хезболаха Хасана Насралаха

Сахрана убијеног лидера либанског покрета Хезболах Хасана Насралаха биће одржана сутра, објавио је ирански "Сабрин Њуз", цитирајући неименовани специјални извор.

Портал није објавио детаље о времену и месту сахране, како је навео, мученика Насралаха, који је убијен у циљаном израелском ваздушном удару на стамбена подручја Бејрута прошлог петка.

Како је објавила агенција ИРНА, ционистички премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, уз подршку САД, дао је налог из седишта УН у Њујорку да се убије вођа Хезболаха.

"Након тог налога, ратни авиони његовог режима бацили су бомбе разбијаче бункера које су им испоручиле САД на густо насељена подручја Бејрута, убивши Насралаха и десетине цивила", пренела је ИРНА.

Како се наводи, Сајед Хасан Насралах умро је мученичком смрћу у 64. години након што је 32 године био генерални секретар покрета отпора Хезболах.

Хезболах тврди да потискује израелске трупе са границе

Хезболах тврди да је одбио покушај израелске војске да напредује на граничној тачки у јужном Либану.

Хезболах је саопштио да је "артиљеријском ватром одбио покушај непријатељских израелских снага да напредују код Фатимине капије", само дан након што је ИДФ објавила да је осам војника убијено у јужном Либану у борби против Хезболаха.

Фатимина капија се налази на граници Израела и Либана, у близини северног града Метуле, јавља "Тајмс оф Израел"

Европска комисија најавила 30 милиона евра помоћи Либану

Европска комисија саопштила је да ће упутити 30 милиона евра хуманитарне помоћи Либану, који је погођен сукобима између Израела и проиранског Хезболаха.

Како је пренео Ројтерс, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да је "екстремно забринута због константне ескалације тензија на Блиском Истоку".

Блер: Газом би требало да управља трећа страна

Бивши британски лидер Тони Блер изјавио је да би требало довести трећу страну која би управљала Газом како би се окончао рат на том подручју, истовремено изразивши подршку рату Израела против либанског покрета Хезболах.

Према његовим речима, територијом Газе не би требало да управљају ни Израел ни Хамас, већ трећа страна, у оквиру мировног споразума којим би "започео процес реконструкције и обнове".

Блер није прецизирао која би трећа страна била у питању.

У време када је Блер био британски премијер током рата између Израела и Хезболаха 2006. он је подржао Израел и успротивио се позивима из сопствене владе о увођењу ембарга, преноси "Политико".

ИДФ: Убијено око 60 оперативаца Хезболаха, погођено 200 циљева у Либану

ИДФ је саопштиo да је у копненим операцијама на југу Либана убијено око 60 оперативаца Хезболаха и да су израелске ваздухопловне снаге погодиле више од 200 циљева, преноси "Тајмс ов Израел".

Војска је саопштила да је током ноћи, око 15 оперативаца Хезболаха који су се скривали у градској скупштини Бинт Јбеила на југу Либана убијено у израелском ваздушном нападу.

Према ИДФ-у, борбени авиони су погодили зграду у заједничкој операцији са 36. дивизијом, након што је тамо идентификовано неколико оперативаца Хезболаха. Војска каже да је зграду користио Хезболах за складиштење оружја, а најмање 15 терориста је убијено у нападу.

У другој заједничкој операцији, дрон ИДФ-а је погодио ћелију оперативаца Хезболаха које су идентификовале трупе 36. дивизије које су ракетирале Израел. У одвојеној заједничкој операцији са 98. дивизијом, неколико оперативаца Хезболаха који су јуче испалили пројектиле на подручје Рамим Риџа убијено је у нападу борбених авиона.

Борбени авиони су такође јуче током дана погодили око 200 других циљева Хезболаха у јужном Либану.

Министарство иностраних послова БиХ: Грађани да не путују у Либан, Палестину и Израел

Министарство иностраних послова (МИП) у Савету министара препоручило је грађанима да не путују у Либан, Палестину и Израел. Држављанима БиХ не препоручује се путовање у Либан имајући у виду тренутно стање и погоршану безбедносну ситуацију, а онима који су у тој земљи саветовано је да се у случају потребе обрате Амбасади БиХ у Аману.

Не препоручује се ни путовање у Палестину, посебно у Појас Газе, као ни на Западну обалу, без обзира на то што до сада није било сукоба. У саопштењу се наводи да грађани БиХ који се налазе у овој земљи у случају потребе могу да се обрате амбасадама БиХ у Аману или Каиру.

Држављанима БиХ не препоручује се путовање у Израел, а они који су у тој земљи у случају потребе могу да се обрате Амбасади БиХ у Тел Авиву.

Уколико одлуче да се обрате амбасадама путем имејл адреса, грађани БиХ треба да наведу детаље о имену и презимену, адреси боравка у БиХ и броју путне исправе БиХ, месту боравка у Либану, Палестини и Израелу, као и неопходне контакт податке, како би био пронађен начин за пружање подршке.

Мировњаци ВС у Либану на сигурном: Српски војници су у склоништима и нису угрожени

Припадници Војске Србије који се налазе у мисијама Уједињених нација у јужном Либану свакодневно су сведоци сукоба и размене ватре на граници са Израелом, пише "Политика" позивајући се на информације добијене од Министарства одбране.

"У претходном периоду извођена су интензивна ваздухопловна и артиљеријско-ракетна дејства на територији Либана, укључујући и зоне операције Унифил и Унтсо, где су ангажовани припадници Војске Србије. Тренутно се припадници Војске Србије налазе у склоништима и нису угрожени", истичу из Министарства одбране Републике Србије.

Емир Катара: У региону се догађа геноцид

Емир Катара шеик Тамим бин Хамад ел-Тани изјавио је да је оно што се дешава у региону "колективни геноцид", преноси Ројтерс.

Он је додао да је његова земља увек упозоравала на некажњивост Израела.

Објављена слика оштећења на кључној ваздухопловној бази ИДФ

Сателитски снимци хангара за авионе у кључној израелској војној ваздухопловној бази снимљени након масивног баража иранских пројектила изгледа да показују велику рупу на крову.

Слике ваздушне базе Неватим на југу Израела у среду показују оштећење крова у низу зграда у близини писте.

Одељење Израелских одбрамбених снага за цензуру одобрило је објављивање дотичне слике, наводи "Тајмс оф Израел". Слика, међутим, не показује целу базу Неватим, на којој су се налазили најнапреднији авиони израелског ратног ваздухопловства, укључујући стелт борбене авионе "Ф-35 лајтнинг II" америчке производње.

Захарова: Ако је неко крив за то што УН не могу да реагују на Блиском истоку, то је Вашингтон

За тренутну ситуацију на Блиском истоку крив је Вашингтон, изјавила је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова.

"То неће допринети постизању мира. Ако је неко крив за тренутну ситуацију и немогућност УН да дигне свој глас, то је Вашингтон, који је блокирао више нацрта резолуције Савета безбедности УН и својим неспретним поступцима поново нарушио дипломатске напоре", објаснила је она за "РТВИ".

Авион руског Министарства за ванредне ситуације слетео у Бејрут

Авион Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације који носи хуманитарну помоћ за Либан слетео је на аеродром у Бејруту, јављају РИА Новости.

Више чланица СБ УН осудило Израел због убиства палестинских цивила

Савет безбедности Уједињених нација одржао је хитну седницу поводом ескалације сукоба на Блиском истоку, на захтев Израела и Француске, а на којој су многе чланице оштро критиковале Израел због убијања палестинских цивила и масовних уништења у Гази, као и цивилних жртава у Либану.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је на седници да време истиче и да смртоносни циклус насиља мора да престане, као и да се за само седам дана алармантна ситуација у Либану претворила од "лоше у много, много гору".

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава (САД) при Уједињеним нацијама (УН), Линда Томас-Гринфилд, позвала је представнике земаља чланица да осуде и санкционишу Иран због напада на Израел.

Опширније прочитајте овде.

Израел напао складиште оружја у Сирији

Израелска војска напала је преко ноћи складиште оружја у близини лучког града Латакија у Сирији, јавио је сиријски радио "Шам ФМ".

Радио наводи да је сиријска противваздушна одбрана деловала изнад мора у области Латакије, као и да ватрогасци гасе пожар у приобалном граду Џабла, јужно од Латакије.

Опозициони медији у Сирији јавили су да је мета напада било складиште оружја.

Израелска војска је недавно најавила да ће спречити све испоруке оружја из Ирана терористичкој групи Хезболах у Либану које се често испоручују преко Сирије, пренео је "Тајмс оф Израел".

Либански министар: Убијени лидер Хезболаха био спреман на прекид ватре

Лидер либанског покрета Хезболах Хасан Насрала, непосредно пре него што га је Израел убио најавио је пристанак покрета на прекид ватре, рекао је министар спољних послова Либана Абдулах Бу Хабиб.

Министар је подсетио на заједничку изјаву председника САД и Француске од 25. септембра у којој се позива на прекид ватре између Израела и Либана.

"Рекли су нам да је (израелски премијер Бенјамин) Нетанјаху то одобрио, такође смо добили споразум Хезболаха, али знате шта се тада догодило", рекао је Бу Хабиб у интервјуу за Си-Ен-Ен, а преносе "РИА Новости".

На питање водитеља о томе да ли је Насрала пристао на прекид ватре непосредно пре своје смрти, Бу Хабиб је одговорио потврдно.

Блинкен разговарао са западним дипломатама о координацији одговора на ирански напад

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са шефовима дипломатије Велике Британије, Немачке, Француске и Италије о иранском нападу на Израел и важности координације одговора на тај напад, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен је са министром спољних послова Уједињеног Краљевства Дејвидом Лемијем, немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок, француским министром за Европу и спољне послове Жан-Ноелом Бароом и потпредседником италијанске владе и министром спољних послова Антонијем Тајанијем разговарао о значају примене Резолуције 1701 Савета безбедности Уједињених нација за успостављање безбедносног подручја у јужном Либану, као и јачања мисије УН у тој земљи и успостављања услова да се Израелци и Либанци у близини границе између две земље врате својим домовима.

Такође је било речи и о координирању напора за решавање сукоба у Појасу Газе постизањем споразума о прекиду ватре којим ће бити омогућен договор за ослобађање талаца које држи Хамас, наводи се у саопштењу.

Хути: Гађали смо Тел Авив дроновима

Јеменски Хути саопштили су да су успешно погодили "важну мету" у Тел Авиву са неколико дронова.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) раније су саопштиле да су израелске ваздухопловне снаге обориле дрон изнад мора код обале централног Израела.

Недуго касније, идентификоване су још две беспилотне летелице изнад мора, од којих је једна оборена, а друга је пала на отворено подручје, наводи војска.

У другом инциденту, сирене су се огласиле у централном граду Бат Јам.

Није причињена материјална штета, нити је било повређених.