Свет

"Фајненшл тајмс": САД и Г7 упозориле Израел да не гађа иранска нуклеарна постројења

Амерички званичници признају да је њихов утицај на Израел можда ограничен
"Фајненшл тајмс": САД и Г7 упозориле Израел да не гађа иранска нуклеарна постројењаwww.globallookpress.com © Stringer/dpa

САД и њихови западни савезници покушавају да ограниче одговор Израела на ирански напад балистичким пројектилима, у нади да ће спречити ширење регионалног сукоба да измакне контроли пише "Фајненшл тајмс" (ФТ).

Вашингтон је јасно ставио до знања да подржава право Израела да војно одговори на ракетни напад коју се десио у уторак и одржава сталан контакт са израелским званичницима док они планирају свој следећи корак.

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је у среду са осталим лидерима Г7 о координацији санкција Техерану због напада и саветовању Израела о његовом одговору.

"Разговараћемо са Израелцима шта ће да ураде . Нас седморо се слажемо да они имају право да одговоре, али треба да одговарају пропорционално", рекао је Бајден новинарима после разговора са лидерима Г7.

Међутим, амерички званичници признају да је њихов утицај на Израел можда ограничен.

Израел разматра неколико опција одговора да узврати Ирану, укључујући нападе на ракетне лансере или нафтну инфраструктуру. Поједини израелски званичници позвали су и на ударе по иранским нуклеарним постројењима, иако је извор ФТ упознат са ситуацијом изнео став да се то "ни не разматра".

Бајден је такође рекао да ће се супротставити таквом нападу, због чега САД и други западни савезници позивају Израел да се фокусира на војне циљеве, пише ФТ позивајући се на речи својих саговорника.

Курт Кембел, заменик америчког државног секретара, рекао је да Вашингтон признаје да би "нека врста одговора била важна" и да мора постојати "повратна порука" Ирану, али је додао:

"Регион заиста балансира на ивици сукоба и постоји стварна забринутост у вези са још широм ескалацијом или настављањем, што би угрозило не само Израел, већ и наше стратешке интересе."

Међутим, западни званичници признају да је Израел све самопоузданији и охрабрен након недавног успеха у убиству већег дела вођства Хезболаха – укључујући лидера Хасана Насрала.

Стога, оцењују они, постоји могућности да би Израелска влада била спремна да претрпи војне и политичке губитке ако то значи стратешку победу над Ираном.

ФТ подсећа на речи портпарола Стејт департмента Мета Милера који је изјавио да је "Израел суверена земља је, која доноси сопствене одлуке".

"Ми разговарамо са њима на више различитих нивоа о томе за шта верујемо да је у њиховом интересу и о томе за шта верујемо да је у у интересу региона. Ми ћемо то наставити да радимо, али на крају крајева све зависи од њих", казао је Милер.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан упозорио је да ће се Иран суочити са "тешким последицама" због напада, који је описао као "пораженеи неефикасан", додајући да ће САД "радити са Израелом да се то деси".

Али зелено светло да се настави са одговором не значи "бланко чек", пише ФТ, јер је циљ за САД и њихове савезнике да одговор Израела не подстакне даљу ескалацију Ирана.

"Администрација наставља да се придржава става да жели да види деескалацију и спречи врсту свеобухватног регионалног рата који би могао да доведе до огромне колатералне штете и цивилних жртава у много већем делу региона него што смо видели до сада", изјавила је Дана Строул, бивши највиши званичник Пентагона Бајденове администрације за Блиски исток, која је сада у Вашингтонском институту за блискоисточну политику.

Џонатан Паникоф, бивши високи обавештајни званичник који тренутно ради у Атлантском савету, рекао је да, док се неки у Израелу залажу за гађање иранских нафтних поља, "амерички званичници су вероватно забринути да би одлука Израела да гађају нафтна поља могла довести до тога да Иран узврати гађањем нафтних поља америчке компаније и савезника у Заливу".

Такав напад би такође могао да утиче на цене бензина уочи председничких избора у САД следећег месеца, што никако не одговара тренутној администрацији.

Паникоф је додао да би се директно гађање иранских нуклеарних постројења посматрати као значајна претња која би захтевала одговор.

"Техеран ће вероватно посматрати удар против свог нуклеарног програма као фундаментални и директан напад на стабилност самог режима, вероватно обезбеђујући одговор који ће све стране померити на ескалаторној лествици", упозорио је он.

image