Свет

Мировњаци ВС у Либану на сигурном: Српски војници су у склоништима и нису угрожени

У Либану се тренутно налази 183 припадника Војске Србије
Мировњаци ВС у Либану на сигурном: Српски војници су у склоништима и нису угрожени© Министарство одбране Републике Србије

Припадници Војске Србије који се налазе у мисијама Уједињених нација у јужном Либану свакодневно су сведоци сукоба и размене ватре на граници са Израелом, пише "Политика", позивајући се на информације добијене од Министарства одбране.

"У претходном периоду извођена су интензивна ваздухопловна и артиљеријско-ракетна дејства на територији Либана, укључујући и зоне операције Унифил и Унтсо, где су ангажовани припадници Војске Србије. Тренутно се припадници Војске Србије налазе у склоништима и нису угрожени", истичу из Министарства одбране.

У складу са тренутном безбедносном ситуацијом у зони операције и на основу наређења начелника Генералштаба Војске Србије и команданата мисија Унифил и Унтсо, забрањена су сва кретања ван база, а ношење заштитне опреме је обавезно.

"Ситуација у зони операције јесте сложена и нестабилна, али уз придржавање мера заштите, задаци се извршавају безбедно. Припадници Војске Србије снабдевени су довољним количинама хране и воде у базама на којима су размештени, сви су здрави и стање морала је на високом нивоу", наводи се у саопштењу.

Припадници Војске Србије, њих 182, ангажовани су у оквиру мисије Унифил у јужном делу Републике Либан. Размештени су у два сектора, источном и западном, на укупно четири локације, у команди мисије у Накури и три базе УНП 1-26, 7-2 и 9-66.

"У оквиру мисије УН на Блиском истоку (мултинационална операција Унтсо) ангажован је један припадник Војске Србије на дужности војног посматрача, који се привремено налази у једној од база мисије Унифил у сектору Исток", објашњавају у Министарству одбране.

Ангажовање Србије у мисијама УН регулисано је потписаним Меморандумом о разумевању са УН. Конкретни задаци припадника Војске Србије у мисији Унифил у Либану, у складу са мандатом мисије, регулисани су техничким споразумима са оружаним снагама Шпаније и Италије, као и стандардним оперативним процедурама дефинисаним од стране команде мисије.

"У складу са проценом даље безбедносне ситуације, водеће нације Шпанија и Италија донеће евентуалну одлуку о повлачењу у складу са постојећим плановима евакуације којим су обухваћени и припадници Војске Србије", наводе из Министарства одбрана.

image