Бели шлемови: Најфотогеничнија глумачка дружина на свету (ВИДЕО)

Сиријска цивилна одбрана, позната и као Бели шлемови, најфотогеничнија је спасилачка група на свету.

Бели шлемови - самопроглашена група цивилне одбране формирана пре деценију у Сирији на врхунцу грађанског рата - поново су у центру пажње, након што ју је ове недеље руска спољна обавештајна служба оптужила да се припрема за још један напад хемијским оружјем.

Појавили су се 2014. Основао их је бивши официр британске војске који је био ветеран НАТО интервенција у БиХ и на Косову и Метохији. И радио је као "безбедњак" у Ираку и Авганистану.

Окупио је шарену групу, наводно обичних цивила. Који су само желели бољу будућност за своју земљу. А за сиријског председника Башара ел Асада није било места, што западне земље које су улиле стотину милиона долара у групу, никада нису криле.

"Асад мора да оде", поручивали су сви, од тадашњег председника САД Барака Обаме и његовог потпредседника Џозефа Бајдена, преко државне секретарке Хилари Клинтон, до премијера и председника Британије и Француске.

Докле год су Бели шлемови снабдевали медије и владе широм света снимцима наводних злочина које је починио Дамаск уз помоћ свог савезника, Москве, њихови западни спонзори су били срећни.

И није их се тицало што припадници групе у своје "слободно време" учествују на погубљењима, машу терористичким заставама, муче отете цивиле.

Нису само "ваннаставне" активности Белих шлемова оно што забрињава. Већ и изненадни нестанци истих у јеку борби, хаоса и туге, али увек са спремним снимцима својих "спасавања" за жељну публику.

И баш су Бели шлемови били ти који су прикупили "доказе" за Организацију за спречавање хемијског оружја (ОПЦВ) да је Асад хемијским оружјем убијао цивиле.

Испоставило се да су докази фабриковани.

Зато и не чуди што Беле шлемове подржавају силни глумци и познате личности. Они су глумачка трупа која с времена на време пружа изведбе вредне Оскара.