Свет

Иран упозорио САД: Доста је било једностране уздржаности

Техеран је поручио Вашингтону да ће дати "изузетан" одговор на сваки израелски напад, што може утицати и на инфраструктурне објекте
Иран упозорио САД: Доста је било једностране уздржаностиGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Иран је, након удара на Израел, уз посредовање Катара, упозорио САД да више неће показивати једнострану уздржаност, пренела је "Ал Џазира", позивајући се на иранског званичника.

"У нашој поруци, коју смо индиректним каналима комуникације пренели Вашингтону, потврдили смо да је завршена фаза обуздавања само на једној страни и да једнострано обуздавање не одговара потребама наше националне безбедности", рекао је он, пренели су медији.

Како је истакао, Иран ће дати "изузетан" одговор на сваки израелски напад, што може утицати и на инфраструктурне објекте.

Истовремено је додао да Техеран не жели регионални рат, али да верује да Тел Авив треба да "доживи одвраћање у пракси".

Иран је 1. октобра лансирао 181 балистичку ракету на Израел, пренео је "Тајмс ов Израел", и додао да су у нападу шрапнелом и гелерима рањени један Палестинац на Западној обали и два Израелца рањена су шрапнелом и гелерима.

Како је саопштио Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ), напад је био одговор на смрт генералног секретара Хезболаха Хасана Насралаха, шефа Политбироа Хамаса Исмаила Ханијеа и команданта снага Кудс Абаса Нилфорушана.

Техеран тврди да су пројектили погодили израелска војна постројења, укључујући базу Неватим. Јеврејска држава назвала је штету "минималном" и обећала узвратни удар.

image