Свет

УЖИВО Израел наставља лов на вође Хезболаха и Хамаса

Мета израелских напада били су могући нови лидер Хезболаха Хашем Сафиедин и шеф локалне мреже Хамаса у Тулкарему Захи Јасер Абд ал-Разек Оуфи
УЖИВО Израел наставља лов на вође Хезболаха и Хамаса© Tanjug/AP Photo/Fadi Tawil

Израел је око поноћи извео напад на подземни бункер у јужном предграђу Бејрута у којем се одржавао састанак коме је присуствовао могући нови лидер Хезболаха Хашем Сафиедин са другим високим званичницима те либанске групе, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на три неименована израелска званичника.

Није познато да ли је Сафиедин повређен у израелском удару, који је, наводно, био један од најснажнијих од почетка сукоба Израела и Хезболаха.

 Сафиедин, рођак убијеног вође Хезболаха Хасана Насралаха, дуго је један од високих званичника организације и сматран је кандидатом за њеног новог генералног секретара, наводи "Њујорк тајмс".

Израелски званичници раније су изјавили за амерички лист да је Сафиедин један од ретких високих лидера Хезболаха који није био  присутан на локацији коју је Израел напао прошлог петка, када је убијен Насралах.

Ноћашњи напад је знак да Израел није одустао од намере да елиминише вођство Хезболаха, готово недељу дана након што је Насралах убијен, оцењује "Њујорк тајмс".

Јаке експлозије забележене су током ноћи у Бејруту, а медији су пренели да су изнад либанске престонице виђени борбени авиони, као и дим.

Либанско Министарство саобраћаја саопштило је да је шире подручје аеродрома погођено најмање једном.

У последња двадесет четири сата у Либану је погинуло најмање 37 људи, док је рањена 151 особа, објавило је либанско Министарство здравља.

Број погинулих у нападу Израела на избеглички камп Тулкарем на северу окупиране Западне обале, у међувремену се повећао на 18, саопштило је палестинско министарство здравља.

Претходно је саопштено да је најмање 16 особа погинуло у том нападу, једном од најсмртоноснијих ваздушних удара на Западној обали у последње време.

Палестинско министарство наводи да спасиоци хитно пребацују повређене у болницу и траже преживеле, преноси "Ал Џазира".

Званичник избегличког кампа у Тулкарему Фејсал Салама изјавио је да је израелска војска напад извела ловцем Ф-16.

Израелска војска саопштила је да је мета напада био шеф локалне мреже Хамаса у Тулкарему Захи Јасер Абд ал-Разек Оуфи, као и да је и неколико других оперативаца такође убијено у нападу, преноси "Тајмс оф Израел".

Хамас је осудио напад, а израелска војска наводи да је Оуфи планирао планирао и предводио покушај напада аутомобилом-бомбом у близини насеља Атерет прошлог месеца.

Према израелској војсци, Оуфи је био укључен и у обезбеђивање оружја другим оперативцима Хамаса који су недавно извели бројне нападе на Западној обали и у Израелу.

               

  • 4. окт 2024 • 09:14

    09:14

    Ирански министар спољних послова стигао у Либан

    Ирански министар спољних послова Абас Арагчи слетео је у Бејрут, јављају либански државни медији, само неколико сати након што је део аеродрома погођен у израелском нападу.

    "Ирански авион је слетео на међународни аеродром Рафик Харири са министром спољних послова Абасом Арагчијем", саопштила је либанска национална новинска агенција.

    То је прва посета високог иранског званичника откако је прошле недеље у израелском нападу убијен шеф Хезболаха Хасан Насралах у Бејруту.

    Према његовом распореду, Арагчи ће се састати са привременим премијером Либана Наџибом Микатијем и председником парламента Набихом Беријем, који је близак савезник Хезболаха који подржава Иран.

  • 08:57

    Г7: Ескалација није ни у чијем интересу

    Лидери Г7 позвали су уздржаност на Блиском истоку и изразили "дубоку забринутост због погоршања ситуације"

    У заједничком саопштењу, они су "најоштрије осудили директан војни напад Ирана на Израел, који представља озбиљну претњу регионалној стабилности".

    "Опасни циклус напада и одмазде ризикује да подстакне неконтролисану ескалацију на Блиском истоку, што никоме није у интересу. Стога позивамо све регионалне играче да се понашају одговорно и уздржано", речено је.

  • 08:54

    ИДФ позвао либанске цивиле да се евакуишу из 37 села и градова

    ИДФ је позвао либанске цивиле у 37 села и градова на југу Либана да се одмах евакуишу и крену северно од реке Авали.

    "Активност Хезболаха приморава ИД да делује против њега. ИДФ не жели да вам науди", рекао је портпарол ИДФ-а, додајући како "свако ко је у близини оперативаца Хезболаха, њихових објеката или њиховог оружја, излаже себе ризику".

  • 08:34

    Блокиран гранични прелаз између Либана и Сирије, Израелци уништили пут

    Гранични прелаз између Либана и Сирије, Масна, блокиран је након израелског напада изведеног јутрос у близини тог прелаза, јер је оштећен пут којим се људи из Либана евакуишу у Сирију, изјавио је либански министар саобраћаја Али Хамијех.

    Он је рекао за Ројтерс да се напад догодио унутар либанске територије у близини граничног прелаза и да је направио кратер ширине четири метра.

    Портпарол Израелских одбрамбених снага Авичај Адри оптужио је претходно Хезболах да користи тај прелаз за транспорт војне опреме у Либан.

  • 08:22

    Хезболах преузео одговорност за напад на Хаифу

    Хезболах је преузео одговорност за напад на северни Израел, а ова либанска група саопштила је да су њени борци јутрос гађали Хаифу ракетама.

    Није било извештаја о смртним случајевима или штети.

    У саопштењу Хезболаха на Телеграму наводи се да је напад изведен као одговор на израелске нападе на Либане и Палестинце, уз хваљење њиховог "храброг и часног отпора".

  • 08:20

    Два авиона јапанске војске у Јордану због могуће евакуације из Либана

    Два авиона јапанске војске стигла су у Јордан због могуће евакуације јапанских држављана из суседног Либана након ескалације сукоба између Израела и Хезболаха, саопштило је данас Министарство одбране Јапана.

    Још један авион треба да полети за Грчку као део напора да се обезбеди оперативна флексибилност и смањи ризик за јапанске држављане у Либану, наводи Танјуг.

    Према подацима јапанског Министарства спољних послова, тренутно се у Либану налази око 50 јапанских држављана.

  • 07:33

    Бајден: Не верујем да ће бити свеопштег рата

    Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да верује да може да буде избегнут свеопшти рат на Блиском истоку, наводећи да је потребно учинити више да се избегне већи сукоб у том региону.

    Бајден је, на питање новинара у Вашингтону у четвртак колико је уверен да може бити спречен свеопшти рат на Блиском истоку, одговорио: "Колико сте ви сигурни да неће падати киша? Видите, не верујем да ће бити свеопштег рата. Мислим да то можемо избећи", преноси Ројтерс.

  • 07:31

    Из Либана испаљено више од 20 ракета према Хаифи и Галилеји

    Израелска војска је саопштила да је у протеклих сат времена из Либана према области Хаифе испаљено око 20 ракета.

    Војска наводи да је већина пројектила пресретнута, а да су други погодили ненасељено подручје, преноси "Тајмс оф Израел".

    Ракете су испаљене и према области Галилеје, а оне су такође пресретнуте или су погодиле ненасељена подручја, наводи се у саопштењу.

image