Свет

Ким Џонг Ун поручио: Чуваћемо суверенитет наше земље свим расположивим средствима

Ким је критиковао председника Јужне Кореје Јун Сук Јеола због његове претње да ће севернокорејском режиму доћи крај
Ким Џонг Ун поручио: Чуваћемо суверенитет наше земље свим расположивим средствимаGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да његова земља неће оклевати да искористи све доступне офанзивне капацитете, укључујући нуклеарно оружје, уколико, како је навео, "непријатељ" покуша да употреби силу да би нарушио суверенитет Северне Кореје, јавила је агенција КЦНА.

Ким је критиковао председника Јужне Кореје Јун Сук Јеола због његове претње да ће севернокорејском режиму доћи крај, коју је упутио у уторак, на обележавању Дана јужнокорејске војске, и оценио да је тај коментар показао која земља нарушава регионалну безбедност и мир, преноси Ројтерс.

КЦНА наводи да је Ким то изјавио у среду приликом посете бази за обуку јединица за специјалне операције.

Јужна Кореја је у уторак обележила Дан оружаних снага војном парадом на којој је приказана балистичка ракета која може да носи масивну бојеву главу.

У говору на паради Јун је упозорио Пјонгјанг да не користи нуклеарно оружје, наводећи да ће то наићи на "одлучан, надмоћан одговор" јужнокорејске војске и САД.

"Тог дана биће крај севернокорејског режима", рекао је Јун.

Западне земље сматрају да Северна Кореја има довољно фисионих материјала да направи десетине нуклеарног оружја, а Пјонгјанг је до сада извео шест подземних нуклеарних проба, наводи Ројтерс.

Вреди подсетити да је Ким Џонг Ун пре мање од месец дана најавио да његова земља планира да повећа залихе нуклеарног наоружања, како би одговорила на претњу коју представљају САД и њихови савезници.

Током свог говора поводом 76. годишњице од оснивања ДНР Кореје, Ким је истакао да Пјонгјанг мора наставити са унапређивањем одбрамбених способности и то због "безобзирног ширења војног блока који предводе САД".

image