Француски министар одбране: Русија нам је главна претња

Себастијен Лекорну Русију оптужује да "води информациони рат" и "милитаризује нова окружења, укључујући морско дно и сајбер простор"

Русија је тренутно главна претња Француској, каже француски министар одбране Себастијен Лекорну у интервјуу за часопис "Поинт". 

У разговору објављеном у среду, који је обележио излазак Лекорнуове књиге, он је говорио о безбедносним изазовима са којима се Париз данас суочава.

На питање која земља или актер представља "највећу претњу Француској", Лекорну је одговорио: "Осим терористичких група, очигледно је то Руска Федерација".

Он је рекао да је Москва ове године била "још агресивнија" него 2022. и 2023. Русија представља претњу "не само нашим интересима у Африци, већ и директно нашим Оружаним снагама", рекао је министар и додао да "руска контрола ваздушног саобраћаја је запретила да ће оборити француску патролу 'рафала'". 

Лекорну је даље оптужио Русију да "води информациони рат" и "милитаризује нова окружења, укључујући морско дно и сајбер простор". 

Москва је више пута наглашавала да испорука оружја Украјини од стране Париза ризикује опасну ескалацију. У јануару, Русија је позвала на разговор француског изасланика због присуства "француских плаћеника" у Украјини. Иако је француска влада признала да њени грађани учествују у сукобу, она је негирала да им је омогућила долазак на бојно поље. 

Коментаришући непријатељски став Париза, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у мају да председник Емануел Макрон "дише" русофобију и тврди да француски лидер покушава да употреби ратоборну реторику да подигне позицију своје земље на светској сцени.