Румунски "патриоти" стигли у Украјину: Зеленски потврдио испоруку

Букурешт је одлуку о испоруци система ПВО донео протеклог месеца

Систем ПВО "патриот" који је Кијеву обећала Румунија стигао је у Украјину, саопштили су румунски званичници и Владимир Зеленски.

"Захваљујем се свакој земљи која нам помаже у сегменту ПВО. Посебно захваљујемо Румунији за системе 'патриот'. Заједно можемо постићи још већу ефикасност – можемо стати на крај руском терору заједничким уништавањем 'шехида' и пројектила", написао је  Зеленски на свом Икс налогу.

Осим тога, испоруку система ПВО америчке производње потврдило је и румунско Министарство одбране у коментару за "Радио слободна Европа".

"Потврђујемо да је систем 'патриот' стигао у Украјину", рекао је портпарол румунског Министарства одбране Константин Спину у коментару за РСЕ. Влада у Букурешту је одлуку о испоруци овог система Кијеву донела прошлог месеца.

Вреди подсетити да је руска војска од почетка година имала знатно више успеха у уништавању ових система, будући да је украјинска војска почела да их распоређује нешто ближе линији фронта него што је то био случај у протеклим годинама.

Тако је према различитим проценама до сада из строја избачено 10-15 лансера и других компоненти, а тачан број није могуће утврдити јер не постоји много снимака који потврђују уништавање "патриота", који се и даље у великој мери чувају у позадини.