Свет

Макрон: Наш бивши модел је готов, ЕУ би могла да умре

Европска унија заостаје за Вашингтоном и Пекингом у сфери економске производње и инвестиција, док себе спутава непотребном регулацијом и недовољно улагања, оценио је француски председник
Макрон: Наш бивши модел је готов, ЕУ би могла да умреGetty © Leon Neal/Getty Images

Економија Европске уније треба да постане конкурентнија са САД и Кином, или би "могла да умре", изјавио је француски председник Емануел Макрон на догађају у Берлину Глобални дијалог.

Како је рекао, 27-члани блок заостаје за Вашингтоном и Пекингом, који су надмашили ЕУ у економској производњи и инвестицијама.

Он је упозорио да је Европска унија у веома несигурној ситуацији и да би могла да се суочи са проблемима ако не успе да продуби своје јединствено тржиште и да реши "фрагментацију".

"ЕУ би могла да умре, ми смо на ивици веома важног тренутка", рекао је француски председник.

"Наш бивши модел је готов – превише регулишемо и премало улажемо. У наредне две до три године, ако будемо пратили нашу класичну агенду, бићемо ван тржишта.

Он је позвао земље чланице да врше притисак како би се успоставила равноправнија правила у светској трговини, а такође је позвао Брисел да доврши свој пакет финансијских правила банкарске уније, наводи "Блумберг".

У извештају који је израдио за Европску комисију, а који је објављен раније овог лета, бивши шеф Европске централне Банке Марио Драги упозорио је да се блок данас се суочава с фундаменталним проблемима попут недостатка ресурса и велике зависности од спољних увозника, те да би због економских проблема ЕУ могла да престане да постоји. 

Цене гаса су четири до пет пута веће него у САД из којих у највећој мери овај енергент увози од заоштравања односа с Русијом, а струја и до два, три пута скупља.

Истакавши да је ситуација "забрињавајућа", Драги је напоменуо да је блок игнорисао чињеницу да је економски раст у ЕУ стагнирао већ дуже време, додавши да "сада то више не можемо да игноришемо".

Драги је као одговор на ову ситуацију предложио веће задуживање, веће инвестиције у приватни сектор, поједностављивање бирократских процедура и реформу енергетског тржишта.

image