Маск о новом закону у Калифорнији: Управо су спречавање изборних превара учинили противзаконитим

Нацрт закона који је потписао гувернер Калифорније Гевин Њусом, забрањује локалним властима да доносе прописе који од становника захтевају да приликом гласања показују важеће идентификационе документе

Гувернер Калифорније Гевин Њусом потписао је нацрт закона који се забрањује локалним властима да доносе прописе који од становника захтевају од становника да приликом гласања показују важеће идентификационе документе.

Закон је директан одговор на иницијативу за гласање коју су одобрили бирачи у приобалном калифорнијском граду Хантингтон Бичу. У марту је 53,4 одсто становника гласало за усвајање гласачке мере која захтева да сви становници који желе да гласају на општинским изборима покажу важећу личну карту.

"Вау, сада је незаконито тражити личне документе бирача у Калифорнији! Управо су спречавање изборних превара учинили противзаконитим. Џокер је главни", поручио је власник Икса Илон Маск.

Овај милијардер и раније је калифорнијског гувернера поредио са Бетменовим главним противником.

Државни тужилац Калифорније Роб Бонта и државни секретар Ширли Вебер тужили су иначе Хантингтон Бич како би стопирали спровођење закона који тражи од гласача да се идентификују.

"Државни изборни закон већ садржи снажне захтеве за идентификацију бирача са снажном заштитом за спречавање бирачких превара, истовремено осигуравајући да сваки бирач који има право гласа може без потешкоћа да гласа. Наметање непотребних препрека учешћу бирача на изборима, несразмерно оптерећује бираче са ниским примањима, обојене гласаче, младе или старије бираче и особе са инвалидитетом", тврди се у Бонтином саопштењу.