Свет

Сателитски снимци не лажу: Колико иранских ракета је погодило "Неватим"?

Сада је главна недоумица око тога да ли је у погођеним хангарима било авиона или не
Сателитски снимци не лажу: Колико иранских ракета је погодило "Неватим"?www.globallookpress.com © David Azagury/ZUMAPRESS.com

Прича о сателитским снимцима погодака иранских балистичких ракета по ваздухопловној бази "Неватим" у Израелу је "много занимљивија него што се чини", пише "Војна хроника".

Иначе, у питању је  база израелске војске у којој су стационирани вишенаменски борбени авиони пете генерације Ф-35И, у употреби 116. и 117. ескадриле.

"Током детаљног проучавања других сателитских снимака (не МАКСАР-ових, већ оних добијех од "Планет Лабса"), показало се да је ваздухопловну базу погодио не један или пет пројектила, већ тридесет два", истиче руски телеграм канал специјализован за војне теме.

Удари су забележени и у јужном и у северном делу вазе, међутим, како се наводи, и даље није могуће рећи да су сви пројектили погодили кључне мете.

"Неке од бојевих глава ракета пале су близу писте, друге су погодиле хангаре авиона, а треће су одступиле од циља и очигледно нису радиле како треба, што индиректно потврђује да прецизност иранских балистичких ракета није савршена", пише "Војна хроника" и додаје:

"Али у сваком случају, 32 поготка су и даље 32 поготка."

Руски телеграм канал наглашава је ово "потпуно другачији скуп података у поређењу са оним што је МАКСАР показао". Иначе ова компанија је објавила сателитске снимке, лошијег квалитета, на којима се виде само мањи делови базе, и на основу којих делује да је свега неколико пројектила погодило "Неватим".

Како се наводи, сада је главна недоумица око тога да ли је у погођеним хангарима било авиона или не. 

"Вероватноћа да су били тамо никада није нула одсто, али постоје претпоставке да су ловци (Ф-35) могли да буду повучени из ваздухопловне базе 'Неватим' у други објекат непосредно пре удара, или неколико минута након добијања информација о лансирању (иранских ракета)", додаје се.

Поред Ф-35И, у овој бази распоређени су и транспортни авиони Ц-130 у верзији Ј и Х, "боингови" 707 који се користе као танкери за допуну горива у ваздуху, као и ГВ "шавит" и Г550 "ејтам" и "орион", који се користе за извиђање, електронско ратовање и сличне потребе. 

Поред војних, у "Неватиму" се налази и "Крило Сиона" – "боинг" 767 за транспорт израелског премијера и председника. Стога постоји вероватноћа да су, поред Ф-35, погођене и друге летелице наведених типова.

image