Свет

Проблеми украјинске мобилизације: Све се своди на обману, принуду и насиље

Неименовани официр за регрутацију у Одеси рекао је за британски лист да украјинска војска "не мобилише ни 20 одсто онога што је потребно"
Проблеми украјинске мобилизације: Све се своди на обману, принуду и насиљеGetty © Andriy Dubchak/Frontliner

Украјинска кампања мобилизације даје резултате далеко испод постављених циљева, док се служба за регрутацију и даље суочава са насиљем, неповерењем и раширеном корупцијом, пише "Тајмс", позивајући се на изворе из украјинске војске.

Према писању листа, Кијев је до сада мобилисао око милион војника и планира да тај број повећа за још 200.000 до краја године, али тешко да ће достићи ту бројку.

Штавише, "напори да се појача регрутација се све више своде на обману, принуду и насиље", наводи "Тајмс", дајући пример регрута из Одесе који је технички био ослобођен службе због хроничне болести бубрега, али је намамљен у регрутну канцеларију и упркос проблемима послат у базу за обуку.

Неименовани официр за регрутацију у Одеси рекао је за британски лист да украјинска војска "не мобилише ни 20 одсто онога што је потребно".

Он је приметио да међу потенцијалним војницима постоји мало ентузијазма да се одазову позиву, док је његово одељење оптерећено корупцијом, лошим управљањем и разочарањем.

"Мито може достићи неколико хиљада долара, док недостатак особља значи да запослени морају да обављају више дужности одједном, укључујући патролирање улицама. Поред тога, запосленима се прети да ће бити послати на фронт ако буду имали лош учинак", изјавио је официр.

У другим случајевима, за многе од оних који се одазову позиву за мобилизацију често се утврди да нису способни за службу због озбиљних здравствених проблема, укључујући туберкулозу, хепатитис или ХИВ, додао је он.

У међувремену, 47-годишњи Украјинац се присетио да је жељан да буде позван и оде на фронт на почетку сукоба, али је тада одбијен. Сада нема жељу да то учини.

"Наша влада не подржава војнике. Они немају одговарајућу опрему и заборављени су ако буду рањени", објаснио је он.

Подсећања ради, Украјина је најавила општу мобилизацију у фебруару 2022. убрзо након избијања сукоба, забрањујући већини мушкараца старости између 18 и 60 година да напусте земљу. Овог пролећа, суочен са све већим губицима, Кијев је смањио старосну границу за са 27 на 25 година и значајно пооштрио правила мобилизације, обавезујући потенцијалне припаднике да се јаве у службе за регрутацију ради "провере података", што у пракси често значи карту за фронт.

image